• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.02.2017

19:15

(VIDEO) ERDOGAN OKRENUO LEĐA ZAPADU, IZLAZI IZ NATO: Turska kupuje S-400, traži pomoć Putina!

Vesti

(VIDEO) ERDOGAN OKRENUO LEĐA ZAPADU, IZLAZI IZ NATO: Turska kupuje S-400, traži pomoć Putina!

Podeli vest

Rusija juče objavila da sa Turskom pregovara o isporuci svog raketnog sistema S-400. Analitičari to tumače kao prvi korak turskog predsednika ka izvođenju zemlje iz zapadnog vojnog saveza

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan namerava da izvede svoju zemlju iz NATO, smatraju analitičari.

 

 

Do takvog zaključka došli su nakon što je Rusija juče, posle nekoliko meseci spekulacija, zvanično potvrdila da sa Ankarom pregovara o isporuci svog naprednog raketnog sistema S-400.

Pregovori o ceni

Generalni direktor ruskog "Rosteka" Sergej Čemezov juče je saopštio da su razgovori o prodaji moćnog protivvazdušnog sistema (PVO) u završnoj fazi.

Suđenje osumnjičenima za atentat na predsednika

Suđenje grupi od 47 osoba osumnjičenih da su planirali da ubiju turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u pokušaju vojnog puča 15. jula 2016. počelo je juče u gradu Mugla. Od 47 osumnjičenih, 44 su vojnici i nalaze se u pritvoru, dok su tri osobe u bekstvu, pa se njima sudi u odsustvu.
Osumnjičeni su u sudnicu juče ušli pod pratnjom bezbednosnih snaga, a narod ispred suda tražio je smrtnu kaznu za njih.
- Želimo smrtnu kaznu. Alahu akbar. Neka je živ naš predsednik Erdogan - vikali su okupljeni.
Ukoliko budu osuđeni, optužene očekuje najverovatnije doživotna kazna, a moguće i smrt.

- Rusija i Turska pregovaraju o isporuci "S-400 trijumf" raketnih sistema Ankari. Trenutno se razgovara o ceni - rekao je Čemezov.

Tu njegovu izjavu su, međutim, bezbednosni stručnjaci protumačili kao tursko okretanje leđa NATO.

- Imajući u vidu trenutne odnose između NATO i Rusije, Alijansa će verovatno probati da spreči sporazum između Moskve i Ankare. Saveznici će verovatno biti besni jer je moguće da se Rusija dokopa poverljivih vojnih podataka NATO preko svog S-400 sistema, ukoliko on bude instaliran u Turskoj. Kupovina ruskog PVO mogla bi da bude i prvi korak ka izlasku Turske iz NATO - kaže turski analitičar Turan Oguz.

On podseća da su odnosi Ankare i NATO znatno pogoršani nakon propalog puča u julu u Turskoj, za čiju je organizaciju Erdogan okrivio SAD, nekada svog najvećeg vojnog saveznika.

Da bi Turska zaista mogla da napusti NATO nagovestio je i turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu još polovinom avgusta. On je tada naveo da je njegova zemlja ogorčena na Alijansu.

- Moramo sarađivati sa ostalim partnerima u trgovini oružjem jer ima NATO saveznika koji odbijaju da nam prodaju PVO ili da podele svoje informacije o konstrukciji tih sistema sa nama. Delovaćemo u skladu sa potrebama nacionalne bezbednosti - rekao je Čavušoglu.

Međutim, konkretnije o vojno-tehničkoj saradnji između Rusije i Turske govori se od oktobra prošle godine, od Erdoganove posete ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. To je bila poseta pomirenja nakon što je u novembru 2015. turska vojska oborila ruski "suhoj" nad Sirijom.

Imajući u vidu trenutne odnose između NATO i Rusije, ovo bi mogao da bude prvi korak ka izlasku Turske iz NATO

Turan Oguz

Izvori iz Ankare otkrili su tada da su predstavnici ruskog proizvođača oružja pozvani u Tursku da daju zvaničnu ponudu za S-400, međutim tu informaciju sve do sada niko nije potvrdio.

Tender još 2013.

Inače, Turska je još u septembru 2013. raspisala tender za kupovinu svog prvog raketnog sistema dugog dometa. Tada su svoje ponude dali ruski "Rosoboroneksport", "Kineska korporacija za uvoz i izvoz namenskih proizvoda" (CPMIEC), američki konzorcijum firmi "Rejtion" i "Lokid Martin", kao i evropska, italo-francuska firma "Eurosam".

Ankara je tada izabrala Kineze jer su dali najbolju ponudu, vrednu 3,44 milijarde dolara. Ruska ponuda je pre tri godine odbačena jer je bila preskupa.

 

 

Međutim, pod pritiskom saveznika NATO, u novembru 2015, Turska je morala da otkaže ugovor sa Kinezima, pa je odlučila da sama napravi raketni sistem. Ankara je ušla u pregovore sa domaćim firmama "Roketsan" i "Aselsan".

Ipak, NATO je primorao turske vlasti da paralelno pregovaraju sa američkim i evropskim ponuđačima, što je trajalo sve do sada, kad je Erdogan odlučio da bez obzira na sve kupi ruski raketni sistem.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan Visković Džakalo

pre 7 godina

Не сме се Турцима веровати. Неверници су то.

senad

pre 7 godina

Malo ti je komentar glup procitaj tekst ovde se radi Rusi prodaju Turci kupuju nije besplatno sto znaci da imaju interes ne ljubav.

grof01

pre 7 godina

Kako tako o precima govoris,a znas da su ti 500 godina žene opsluživali!!!cccc

Cvrčak

pre 7 godina

J*bao ti tata kozu, pa smirio on nervozu! Da nervozan bio nebi, napravio brata tebi! Ostalo mu jošte štofa, pa napravi tebe grofa! Zahvalna mu koza bila, pa i sestru ti rodila! Sa takvima nema sreće, "obitelj" ti sva mekeće!

Alvado Taler

pre 7 godina

S-400 Turskoj??? Da se ne zaleti Putin, sa poverenjem?!\n

vlah alija

pre 7 godina

srbiji 40 godina stare krntije od aviona a turcima s 400 ,e pravoslavna braco izgleda da su pare vaznije od bratstva,drzite se vi vucica i puta u evropu nema od ovih rusa hajra

Marcco

pre 7 godina

Pa naravno. Odakle vam ideja da je drugačije... oduvek bilo, jeste i biće.

Igor

pre 7 godina

Majstore, MIG 29 nije ni postojao pre 40 god pa ne lupaj. Inace, da sam na tvom mestu ne bih bio presrecan sto se Turci i Rusi zblizavaju. Tacnije - plakao bih jer to moze za muslimane (koji se nazivaju Bosnjacima) biti vrlo bolno Zivi bili pa videli

Cro

pre 7 godina

Trump ustasa, a Putin poturica :-) Okanite se gluposti, zaboravite Kosovo, rijesite probleme sa susjedima i okrenite se budućnosti

mirko

pre 7 godina

Sto da ne prodaju sisteme za dobre pare? Rusi ce uvek moci elektronskim delovanjem da ih iskljuce u slucaju nuzde i potrebe.Ovako ce uzeti lovu i staviti Turke u zavistan polozaj za rezervne delove.Ti sistemi su puni elektronike a elektroniku najbolje proizvodjac zna da onesposobi i ometa.

Ljubo

pre 7 godina

Ko zna ,mozda zapad -hriscani ( krstasi ?) ne zele muslimane vise u svojim redovima ...znacemo ako uskoro budu bezali iz Evrope...politika je najveca ku* va....

rajko

pre 7 godina

dobice s400 kad napusti nato, i baze da rusiji...

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija