• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/informer.rs

22.02.2017

08:53

(FOTO) ŠTA TO KINA GRADI U JUŽNOM KINESKOM MORU! Da li su misteriozne građevine LANSIRNE RAMPE ZA RAKETE DUGOG DOMETA?!

Vesti

(FOTO) ŠTA TO KINA GRADI U JUŽNOM KINESKOM MORU! Da li su misteriozne građevine LANSIRNE RAMPE ZA RAKETE DUGOG DOMETA?!

Podeli vest

Kina je skoro dovršila izgradnju dvadesetak misterioznih građevina na veštačkim ostrvima u Južnom kineskom moru, koje izgledaju kao da su namenjene raketama dugog dometa

Gradnja betonskih građevina s krovom koji može da se uvuče, na grebenima Subi, Miščifu i Feri Krosu, delu lanca ostrva Spratli gde je Kina već izgradila piste vojne dužine, moglo bi da se smatra vojnim zaoštravanjem.

Te gradnje će verovatno izazvati pitanja hoće li i kako reagovati Sjedinjene Države imajući na umu njihovo obećanje čvršćeg odnosa prema Kini u Južnom kineskom moru.

Kina tvrdi da ima pravo na skoro celo Južno kinesko more kroz koje se odvija trećina svetskog pomorskog prometa. Brunei, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam isto tako polažu svoja prava. Trampova administracija je kinesku izgradnju ostrva u Južnom kineskom moru nazvala ilegalnom.

Gradnja betonskih građevina s krovom koji se može uvući na grebenima Subi, Miščifu i Feri Krosu, delu lanca ostrva Spratli gde je Kina već izgradila piste vojne dužine, moglo bi se smatrati vojnim zaoštravanjem, rekli su zadnjih dana američki zvaničnici govoreći pod uslovom da ostanu neimenovani.

amti.csis.org

- Nije da Kinezi grade bilo što u Južnom kineskom moru samo gradnje radi, a ove građevine sliče drugima u kojima su baterije SAM pa je logičan zaključak da su one namenjene tome - rekao je američki obavještajni zvaničnik.

Drugi je zvaničnik rekao da su građevine izgleda duge 20 metara i 10 metara visoke.

Portparol Pentagona je rekao kako su Sjedinjene Države predane "nemilitarizaciji u Južnokineskom moru" i pozvao sve koji polažu pravo na teritoriju da preduzmu mere u skladu s međunarodnim pravom.

U svom senatskom saslušanju za potvrdu prošli mesec je američki državni advokat Reks Tilerson izazvao bes Kine rekavši kako bi se Pekingu trebao uskratiti pristup ostrvima koje gradi u Južnokineskom moru.

amti.csis.org

Tilerson je kasnije ublažio retoriku, a Tramp je dalje smanjio napetosti obećavši da će poštovati dugogodišnju američku politiku "jedne Kine" u telefonskom razgovoru s kineskim predsednikom Ksijem Đinpingom 10. februara.

Greg Poling, stručnjak za Južno kinesko more u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, rekao je u decembru u izveštaju kako je Kina izgleda postavila oružje, među kojim i protivazdušne i protivraketne sisteme, na svih sedam ostrva koje je izgradila u Južnom kineskom moru.

Zvaničnici su rekli kako su nove građevine verovatno za smeštaj raketa zemlja-vazduh koje će ojačati kineski odbrambeni kišobran nad ostrvima. Nisu rekli kada bi po njihovom mišljenju Kina mogla da rasporedi rakete na ostrva.

Američki obaveštajni zvaničnik je rekao kako građevine ne predstavljaju bitnu vojnu pretnju američkim snagama u regiji, imajući na umu njihovu vidljivost i ranjivost.

Njihova gradnja izgleda da je više politički ispit kako će Trampova administracija reagovati, rekao je.

- Logičan odgovor bi isto tako bio politički, nešto što ne bi trebalo voditi vojnom zaoštravanju u vitalnom strateškom području - rekao je zvaničnik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mara

pre 7 godina

Ajde da zamislimo da neko amerima zabranjuje da bilo sta grade u svojoj zemlji i i sta bi oni rekli na to.Nebuloza je sti se oni mesaju u to sta Kina gradi.\n

vlada

pre 7 godina

Licemerno, pa čak i bljutavo zvuči, da Amerika nekog proziva o poštovanju medjunarodnog prava! To je čak i /dodatni/ zločin! Kinezi će napraviti ono što su naumili, i na to imaju pravo, ako ništa drugo - ono kao svetska sila, i vi tu ništa ne možete! Imam utisak da ste se zagrcnuli, kad ste im "zapretili"!? Smešno!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17