• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

08.03.2017

08:59

TRI GODINE NAJVEĆE MISTERIJE NA SVETU: Gde je, dođavola, taj "boing 777" sa leta MH370?!

Vesti

TRI GODINE NAJVEĆE MISTERIJE NA SVETU: Gde je, dođavola, taj "boing 777" sa leta MH370?!

Podeli vest

U Brizbejnu na istoku Australije danas je obeležena treća godišnjica misterioznog nestanka aviona "boing 777" malezijske aviokompanije, koji se sa 239 putnika i članova posade, na letu iz Kuala Lumpura ka Pekingu, 8. marta 2014. izgubio sa radara iznad Indijskog okeana i nikada nije nađen

Australijski ministar Daren Čester, koji je bio zadužen za sada već obustavljenu podmorsku potragu za avionom koji je pre tačno tri godine nestao sa radara na letu MH370, rekao je danas porodicama i prijateljima žrtava da su učesnici potrage učinili sve da okončaju neizvesnost u vezi sa tragedijom, prenosi AP.

- Iako do danas nismo uspeli u potrazi, i dalje se nadam da će u budućnosti biti pomaka, da će letelica biti nađena i da ćemo moći da pružimo više odgovora na vaša pitanja - rekao je okupljenima Čester, ministar za infrastrukturu i saobraćaj.

AP PHOTO

On je, zajedno sa Angusom Hjustonom, bivšim glavnim komandantom australijskih vazduhoplovnih snaga koji je koordinisao operacije potrage u prvim mesecima nakon nesreće, bio među stotinak prisutnih na privatnoj ceremoniji u anglikanskoj katedrali Svetog Jovana u Brizbejnu.

Više žrtava i rođaka putnika i članova posade nestalog aviona su iz Brizbejna i okoline, napominje američka agencija.

Čester je okupljenima, među kojima su bile i diplomate iz Malezije, Kine i Novog Zelanda, rekao i da će u zapadnom gradu Pertu, gde se nalazila baza timova za potragu, biti podignut memorijalni kompleks u znak sećanja na izgubljene putnike i posadu.

Australijski ministar je, takođe, izrazio razumevanje za razočaranje na godišnjicu tragedije jer je potraga na mestu na kom je avion poslednji put viđen obustavljena.

AP PHOTO

On je odbio da prokomentariše predlog nekih rođaka žrtava o sakupljanju sredstva za nastavak privatne potrage po dnu okeana.

AP je prošle nedelje preneo da će porodice nestalih putnika pokušati da prikupe 15 miliona dolara kako bi finansirali privatnu potragu.

Australija, Malezija i Kina u januaru su obustavile sonarnu pogragu za letelicom nakon što ni na dubini od 120.000 kvadratnih kilometara u Indijskom okeanu, jugozapadno od Australije, nije nađen ni najmanji trag letelice ili tela.

Toni Abot, koji je bio premijer Australije u vreme tragedije, rekao je u intervjuu australijskom listu prošlog meseca da bi trebalo pretražiti i oblasti severno i južno od zone u kojoj je izvršena pretraga.

Abot, koji je sada poslanik, smatra da je pilot najverovatnije namerno srušio avion i da se to možda dogodilo južnije od pretražene oblasti.

U tužbi podnetoj u SAD u ime porodica 44 osobe koje su se nalazile u avionu na letu 370 navodi se da je niz katastrofalnih električnih kvarova ili manjkavosti druge vrste možda doveo do pada letelice.

AP PHOTO

U tužbi, koja je u petak podneta protiv "Boinga" američkom sudu u Južnoj Karolini, navode se sedam takvih manjkavosti.

U međuvremenu, ministar saobraćaja Malezije Liov Tiong Lai najavio je da će konačan izveštaj o nestanku aviona biti objavljen ove godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija