• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.03.2017

20:00

KRAJ EVROPSKE UNIJE?! Savez se raspada, EU SE DELI NA BOGATE I SIROMAŠNE DRŽAVE!

Vesti

KRAJ EVROPSKE UNIJE?! Savez se raspada, EU SE DELI NA BOGATE I SIROMAŠNE DRŽAVE!

Podeli vest

Lideri najjačih evropskih sila Nemačke, Francuske, Španije i Italije založili se za "Evropu s više brzina". Time su zapravo najavili podelu EU - na bogate i siromašne države

Evropskoj uniji se bliži kraj. Lideri najjačih evropskih sila Nemačke, Francuske, Španije i Italije najavili su podelu EU - na bogate i siromašne države.

Ništa od jedinstva

Nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland i premijeri Španije i Italije Marijano Rahoj i Paolo Đentiloni u ponedeljak nakon sastanka u Versajskom dvorcu založili su se za "Evropu s više brzina".

Neke zemlje bi napredovale brže i snažnije. Pri tome, ostale države ne bi bile odstranjene, ali ne bi mogle ni da se suprotstave tom procesu
Fransoa Oland

- Jedinstvo nema za sve isti značaj. Zato se zalažem za nove oblike saradnje, za nove projekte, za ono što se zove drugačija saradnja - rekao je Oland, domaćin mini-samita.

Prema njegovim rečima, na taj način bi neke zemlje mogle da idu brže i dalje u oblastima kao što su odbrana i evrozona, ali i da se bolje usklade u fiskalnoj i socijalnoj politici, kao i kulturi i omladinskim projektima.

- Neke zemlje bi napredovale brže i snažnije. Pri tome, ostale države ne bi bile odstranjene, ali ne bi mogle ni da se suprotstave tom procesu - precizirao je Oland.

Da siromašne zemlje ne dozvoljavaju razvoj bogatih smatra i Merkelova.

- Evropa u više brzina je neophodna. U suprotnom ćemo se verovatno zaglaviti. A ako se Evropa zaglavi i prestane dalje da se razvija, onda mir može biti ugrožen brže nego što mislimo. Evropljani moraju imati hrabrosti da prihvate da neke zemlje napreduju brže nego ostale. To napredovanje, međutim, nije zabranjeno onima koji su u zaostatku - istakla je nemačka kancelarka.

print

S njom su saglasni i Đentiloni i Rahoj. Italijanski premijer se zalaže za bolje integrisanu EU, ali s različitim nivoima integracije, dok je Rahoj rekao da je Španija spremna da ode dalje u integraciji sa svima onima koji će želeti da idu ka tome.

Raskol malih i velikih

Međutim, analitičari ističu da je "Evropa s više brzina" početak dezintegracije EU onakve kakvu poznajemo od velikog proširenja 2004.

Slovenci bi u bogatiju polovinu

Slovenija se odmah nakon vesti o podeli EU založila da bude u onoj bogatijoj polovini. Predsednik Borut Pahor jasno je rekao da je razočaran predlozima o "Evropi s više brzina" i da bi voleo da vidi Sloveniju u grupi zemalja koje najbrže napreduju.
Međutim, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je, prilikom boravka u Ljubljani, slovenačkom premijeru Miru Ceraru prebacio da se Slovenija, otkako je u EU, ponaša kao da je među zemljama osnivačima. Zbog toga slovenački analitičari sumnjaju da će njihova zemlja biti u povlašćenoj polovini.

- To će doneti raskol između velikih članica osnivača i malih država srednje i istočne Evrope. Blok je već podeljen na članice i nečlanice Šengena, kao i na zemlje koje koriste evro i one koje imaju svoju valutu. "Evropa s više brzina" doneće samo još veće i oštrije podele - ocenjuju stručnjaci.

Prema njihovim pretpostavkama, jednoj EU pripadale bi Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Portugal, Danska, Holandija, Belgija, Austrija, Irska, Luksemburg, Finska i Švedska.

Drugu EU činile bi Slovenija, Hrvatska, Slovačka, Češka, Rumunija, Bugarska, Poljska, Litvanija, Letonija, Estonija, Mađarska, Grčka, Kipar i Malta. Status Britanije, koja je rešila da izađe iz EU, još je upitan.

Sama vest o mogućoj podeli EU već je zabrinula njene članice koje bi se našle u onoj drugoj, siromašnoj polovini.

Na primer, Poljska strahuje da više neće dobijati novac iz fondova EU, koji joj je neophodan za funkcionisanje. Sličan stav izrazile su i Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Slovačka. Sve te države smatraju da podela koju žele moćne sile nije pravedna i da će ugroziti mir na kontinentu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Angelo777

pre 7 godina

Ma nek ga duva Evropa sa sve ovim licemerima sa slike...

Bane

pre 7 godina

hahahahahaha kako su to lijepo podjelili....Otkad je to Portugal bogata drzava???

Aleksandar

pre 7 godina

Irska je Bane još gora od Portugalije, a ni Španija nje daleko od toga ali su ove dve strateške to je jedino. Ja sam u Kuriru ovaj raspad predvideo još u Novembru 2016, a nisu objavili. Ne znam zašto sam ekstrasens postao đavoda me nosi, po kad kad se bojim te osobine.

Lucky

pre 7 godina

И добро рече Шеки: "Srbija,Rusija,ne treba nam unija".

Smrt fašizmu

pre 7 godina

Тешко чекам ову вест! Преко 25 година-Господе, хвала ти!

Mile Kengur

pre 7 godina

Ова мапа, неодољиво, подсећа на једну другу, много старију мапу о подели на Источну и Западну Европу. Онолика фртутма и на крају - 'ћорак! Европска Французи имају лепу пословицу: 'Што се више мења, све је више исто'. Још испада да је набоље делити боју са Швајцарскон.

Rade

pre 7 godina

NAVIKO OLOŠ DA DRUGIMA VLADA I DA IMA KOLONIJE, PA HOĆE TO DA OBNOVE. ALI ZABORAVLJAJU DA I SLABI MOGU DA SE UDRUŽE, PA DA BUDU NAJJAČI !!!!!!

Nina

pre 7 godina

Nece se "slabi" nikad ujediniti jer su vecina od njih navikli da budu sluge, da puze i se uvlace u zadnjicu svojih gospodara kao I da reze na Rusiju. Takvima nikad ne smes ni verovati I zato ih tako tretiraju. Samo kako se to oni raspodelise? Bogate zemlje sa vecinom nezaposlenih mladih u Portugaliji I Spaniji, sa siromastvom Italije, sa tolikim problemima Francuske. Meni se to cini da su doneli te podele na osnovu neceg drugog. To je vise podela na gospodare I sluge.

NOLAN SMIT

pre 7 godina

HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA,HA, GODINAMA GOVORIM DA SRAMNE FASISTICKE EVROPSKE UNIJE USKORO NECE BITI. A SAD ISPUNITE I OSTALE USLOVE I UCENE, POHAPSITE SVE PREOSTALE SRBE I PATRIOTE, MOZDA VAS PRIME U NESTO STO NE POSTOJI.

Mara

pre 7 godina

Znali smo da ce doci do ovoga,samo smo cekali da to objavite,bilo,zabrljali ste u svemu kao mentalno insuficijentni ,bez trunke mozga. Merkelova je kao retardirana nasela na kaubojsku podelu Evrope i upropastila je sve. Ako i dalje nastavi da insistira na egzodus arapa,sto joj se sugerise iz Amerike i Brisela unistice sve evropske vrednosti i vekovnu kulturu,sto su destruktivni mocnici i zeleli citavo vreme i neumorno i sa krajnjom drskoscu,radili na tome. Cirkus je kulminirao i sad cekamo kraj.Svaka vam cast na apsurdu i ludilu koje ste sami sebi okacili o vrat

GROM016

pre 7 godina

evropska unija je najveca prevara!!! stvorena i organizovana uz ogromno zalaganje AMERIKANACA da bi lakse drzali EVROPU na lancu i uzimali onoliko koliko im treba porobivsi kljucne drzave!!! amerikanci odlucuju koja ce drzava I KADA uci u savez uslovljavajuci svaku ulaskom u NATO!!! E TO JE ONO STO JE HITLER HTEO samo je lose zapoceo!!! a JENKI su porobili celu EVROPU uz minimalne zrtve SRBI MUSLIMANI(dali im ime bosnjaci) HRVATI i eto uskoro ce probrati i biti vlasnici onoga sto zele!!! TRULA UNIJA ZIVELA RUSIJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

znas kad cu

pre 7 godina

Znate kad cu da glasam za bilo kog ko samo i spomene evropa i unija i da ostanemo na evropskom putu.NIKAD.Sere mi se vise od evrope i od ovih nasih evropojeca.Ja radim za 30.hijada i jedva prezivljavam,a evropa i nasi evropejci maziu svoje guzice mojim parama.Ne zelim u nikakvu evropu pa makar bili crna tacka u sred evrope.Bolje crna tacka nego bleda usrana zvezdica.Oni nas razjebali pa sad nam kao pomazu.Kao kad su pitali onog mucenika 90.ko se brani a ko puca.Hvala im vise.

Ana

pre 7 godina

Najpre te uvuku u tu propast i govore kako ce nam biti bolje,e sad kad su to sredili onda postrojavaju na 1,2 . Naravno oni odlucuju gde ces biti i koliko ce da te osisaju dal jedinica il dvojka,a naravno uvek iza njih,i do kraja odvojice ti glavu od tela pa ti vrti snjom u krug,nigde nestizes. Meni se tamo neide,kvala.

milorad

pre 7 godina

neznam kako nije jasno drzavama evrope da MERKELOVA HOCE DA ZAVLADA SVETOM NAZALOST TAJ SAN NECE DOZIVETI JEL JOJ RUSI POMRSISE KONCE IGRAJUSE RATA NA RUSKOJ GRANICI A NEZNAJU DACE ZA PET MINUTA CELA EVROPA DA SAGORI

Sasa

pre 7 godina

E sada neka vide ne razvijene clanice koliko je Razvijenima stalo do njih.Poljaci,Hrvati i slicni njima neka vide kako su ih stavili nazad u Istocni blok.\n

livia

pre 7 godina

Xaxa ma koliko se upinjali, croati i janezi ostaju na istoku! Ovo je nenadoknadiv udarac njihovoj prepotentnosti i egu! Siromasi u EU, pa sta ste mislili? Nikad vas nece priznati da ste isti nivo!

vip tetka

pre 7 godina

Sad vi srbijanci odustanite lipo od ulaska vi ste na divljem balkanu i tamo vam je misto nije sa nama normalnim\n

Evrofanatik

pre 7 godina

Premijer je rekao da EU nema alternative. Srbija nezadrzivo ide evropskim putem.\n

Dragan R

pre 7 godina

EU je neprirodna tvorevina i kao takva osuđena na propast. Zašto? Pa zato što nikada i nigde od kad je sveta i veka bogati i siromašni nisu živeli zajedno a svaka eventualna ,,saradnja,, između njih je uvek bila na štetu siromašnih. Zato ovi novi glasovi iz EU za mene nisu ništa novo, ali je čudno to što ljudi koji u svojim komentarima veličaju one za koje EU nema alternativu sada ovako žestoko pljuju po toj istoj EU? Nešto tu debelo nije u redu.

dorćol republika

pre 7 godina

Vraća se dakle Evropa tamo gde je i bila na početku. Bogati su iz siromašnih muzli dok je bilo koristi, a sada im više ne trebaju. Do sada je bila takođe podela na bogate i siromašne ali mi to nismo hteli priznati. Uz to kako je Portugalija bogata. Ljudi podela na istok i zapad na katolike i pravoslavce. Pa zašto ne daju Turskoj u EU. Zato što je islamska iako je bogatija od polovine ovih tzv. bogatih

Primus

pre 7 godina

ala sve ovo SMRDI na kolonijalizam i majne kampf...No Bog je čoveku dao SLOBODU IZBORA! Da se u svemu PREISPITAJU dugoročni inetesi Srbije, pa kada se donese ODLUKA-da se ponudi narodu da bira na referendumu. Eto tako stoje stvari i tako mora biti.

SasaV

pre 7 godina

U toj bogatoj EU koja ide najacom brzinom mnogo je dzamija dok u onoj siromasnoj ili nema ili ima par...ko dugom jamu kopa sam u nju upada...

Dada

pre 7 godina

Bilo bi dobro ako bi se EU reorganizovala na dve Evrope zato što postoji šansa da u onu siromašniju uđemo bar za pet godina. U bogatiju nikad. Dobro je i za siromašnije zemlje u EU zato što ih bogatije ne bi više kinjile kao što to npr. radi Nemačka sa Grčkom. Ne treba se ljutiti na takvu odluku jer je ona prosto realnija.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija