• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.03.2017

22:41

(VIDEO) PUTIN USLOVIO ERDOGANA: Ako hoćeš raketni sistem S-400 ODREKNI SE VELIKE ALBANIJE!

Vesti

(VIDEO) PUTIN USLOVIO ERDOGANA: Ako hoćeš raketni sistem S-400 ODREKNI SE VELIKE ALBANIJE!

Podeli vest

Ruski predsednik namerava da svom turskom kolegi, koji je danas došao u Moskvu, saopšti da obuzda Šiptare ili mu neće prodati raketni sistem dugog dometa, neophodan Ankari za odbranu

Ruski predsednik Vladimir Putin preko diplomatskih kanala poručio je svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da odustane od podrške projektu "velike Albanije" ako želi da dobije raketni sistem S-400, tvrde ruski mediji.

Oni navode da Putin to namerava i lično da kaže Erdoganu, sa kojim bi danas trebalo da se sastane u Moskvi.

Informer

Ugrožen i "Turski tok"

Vladimir Putin, osim o prodaji S-400, razgovaraće sa Erdoganom i o projektu izgradnje gasovoda "Turski tok". Taj gasovod na putu do EU trebalo bi da prođe i kroz Makedoniju, a čitav projekat je ugrožen ukoliko vladu u Skoplju formira Zoran Zaev sa albanskim partijama.
- To je samo razlog više da Putin oštro upozori Erdogana da obuzda Albance. Od "Turskog toka" Ankara će imati velike koristi, pa ruski predsednik veruje da će zarad toga Erdogan pristati na sve uslove - naveo je izvor iz Kremlja.

Albanska agresija

Kako ruski mediji ističu, Putinov uslov za saradnju s Turskom jeste da Erdogan obuzda Albance na Balkanu.

- Predsednik Rusije zabrinut je zbog najnovijih dešavanja u Makedoniji. Smatra da albanskim ambicijama o širenju države mora jednom da se stane na kraj. Svestan je da Erdogan, koji sve vreme podržava "veliku Albaniju", ima veliki uticaj na Tiranu, zbog čega će od njega tražiti da to i iskoristi - naveo je izvor iz Kremlja za ruske medije.

On je dodao da Putin ima veoma jak adut u pregovorima sa Ankarom.

- Turska nema raketni sistem dugog dometa. Zbog toga već mesecima pregovara s Rusijom o kupovini S-400. Ostalo je samo da se dve strane usaglase oko cene. Putin će upravo to iskoristiti u razgovoru s Erdoganom - otkrio je izvor iz Kremlja.

Turske trupe su na stendbaju i čekaju znak da pomognu u oslobađanju okupiranih albanskih teritorija
Redžep Tajip Erdogan

Prema njegovim rečima, ruski predsednik je zbog agresije Albanca koju sada gledamo u Makedoniji i pozvao Erdogana da baš sada dođe u Moskvu.

- Putin ne namerava da odustane od podrške svojim saveznicima na Balkanu, naročito Srbiji, koja je, pored Makedonije, ugrožena albanskim ekspanzionizmom. Zbog toga je rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo da je mešanje spoljnih sila u formiranje vlade u Skoplju poprimilo ekstremni oblik. Među tim spoljnim silama nisu samo zapadne države već i Turska - naglasio je izvor ruskih medija.

Erdogan je, inače, tokom prethodnih godina u više navrata izjavljivao da će turska vojska stati uz šiptarsku braću ako to bude zatrebalo.

Informer

- Albanski narod ima pravo na samoodbranu i pravljenje države "velike Albanije". Vojska Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nije revolucionarna teroristička organizacija, već izražava želju Albanaca da brane svoje zemlje. Turske trupe su na stendbaju i čekaju znak da pomognu u oslobađanju okupiranih albanskih teritorija - samo je jedna od Erdoganovih izjava.

Cepanje Balkana

Predsednik Rusije zabrinut je zbog najnovijih dešavanja u Makedoniji i smatra da albanskim ambicijama o širenju države mora da se stane na kraj
izvor iz Kremlja

Takođe je pretio da će rascepati ceo Balkan ukoliko "prava Albanaca ne budu poštovana". Osim toga, dao je i podršku špiptarskoj marioneti u Makedoniji Zoranu Zaevu, koji hoće da napravi albansku vladu u Skoplju, što je samo uvod u podelu zemlje i pravljenje "velike Albanije".

S druge strane, Rusija u Makedoniji podržava bivšeg premijera i lidera VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, koji je na izborima u decembru i dobio najveći broj glasova. Kremlj smatra da pobednik na izborima treba da napravi vladu i osuđuje takozvanu Tiransku platformu, koju je napisao albanski premijer Edi Rama, s namerom da Makedoniju pretvori u Albaniju.

Novi ambasador SAD u Moskvi ?!

 

Informer

Američki predsednik Donald Tramp namerava da postavi bivšeg guvernera Jute Džona Hantsmana za ambasadora u Rusiji, tvrdi "Politiko". Prema navodima tog magazina, Hantsman, koji je bio ambasador SAD u Singapuru za vreme administracije Džordža Buša i u Kini za vreme Baraka Obame, već je prihvatio novu funkciju.
 

- Hantsman je blizak saradnik sa državnim sekretarom Reksom Tilersonom, koji mu je i ponudio mesto ambasadora u Moskvi. On se zalaže za ekonomsku saradnju s Rusijom, ali misli da Moskva i Vašington nikada neće biti saveznici - piše "Politko".

Kako taj list dodaje, Hantsman je 2012. bio jedan od stranačkih kandidata republikanaca na predsedničkim izborima. Tokom poslednje kampanje u početku je bio protiv Trampa, ali ga je na kraju podržao.
S druge strane, Rusija je objavila da će pozdraviti bilo kojeg američkog ambasadora ukoliko bude posvećen ideji uspostavljanja dijaloga između dve države.
 

- Odluka o tome ko će voditi američku ambasadu u Moskvi isključivo je unutrašnje pitanje Vašingtona - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
TT

pre 7 godina

kakve veze ima S-400 sa velikom albanijom, na cemu ste vi ? :D

Ko

pre 7 godina

i on kaze vazi i kupi par komada s 400 i onda mozete da se j... svi kad kupi, zabole ga i za ruse i ostale.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija