• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

12.03.2017

22:31

(VIDEO) STRAH OD RUSKIH AVIONA: Moćni Suhoj T-50 je vladar neba, ali na Zapadu su mu NAŠLI MANU!

Vesti

(VIDEO) STRAH OD RUSKIH AVIONA: Moćni Suhoj T-50 je vladar neba, ali na Zapadu su mu NAŠLI MANU!

Podeli vest

Razvoj novog ruskog borbenog aviona Suhoja T-50 PAK FA je naišao na novu prepreku, piše "Nešenal interest". Već početkom prošle godine mnogi mediji su pisali kako postoji problem u razvoju borbenog aviona pete generacije, tačnije da postoje još uvek nerazvijene komponente, pa se tako na suhoju T-50 i dalje koriste sistemi koji su već instalirani u suhoju Su-35S, lovcu četvrte generacije

Iako su Rusi posebno za ovaj avion razvili novi AESA radar NO36 Bjelka, infracrvene senzore i nove sisteme za elektronsko ratovanje, većina tih komponenti još uvek nje uklopljena u PAK FA, zbog čega je program, na koji je potrošeno preko 10 milijardi dolara, već u zaostatku u odnosu na predviđeni raspored.

(VIDEO) AMERI U PROBLEMU, RUSI POKAZALI SUPERLOVCA: Novi bombarder razvijen u najvećoj tajnosti!

U poređenju sa 400 milijardi i godine kašnjenja u razvoju američkog F-35, ovo izgleda kao sitnica, ali svejedno predstavlja problem za državu čija je ekonomija znatno slabija od SAD, a vojni budžet višestruko manji. Uz sve to PAK FA još uvek nema fiksnih porudžbina, za razliku od F-35 koji je naručen u deset država i čije su isporuke počele.

Poslednji u nizu novih i starih problema u razvoju Suhoja PAK FA leži u testiranju novih motora, koje je trebalo da počne ove godine, ali je odloženo za 2018. godinu.

- Testiranja aviona su u toku. Planiramo da započnemo drugi nivo testova sledeće godine - rekao je Sergej Korotkov iz državne Ujedinjene avio korporacije, pod čijim se kišobranom nalazi i Suhoj.

Očekivalo se da novi motor, poznat i pod oznakom "izdeliye 129", bude instaliran u avion u poslednjem kvartalu 2017, rekli su službenici Ujedinjene avio korporacije ranije ove godine za rusku agenciju, ali do toga očito neće doći.

(VIDEO) VIŠE NIJE TAJNA RUSI IMAJU SUPERORUŽJE: Od nevidljivog bombardera PAK DA ne postoji odbrana!

Ovaj motor je takođe specifično razvijen za PAK FA, a o njemu je za sada poznato vrlo malo detalja, osim da bi trebalo da razvija 106,8 kN suvog pritiska i 176 kN potiska s naknadnim sagorevanjem.

PAK FA bi trebalo da ima performanse uporedive s onima u trenutno jedinom potpuno operativnom višenamenskom borbenom avionu pete generacije, američkom F-22 Raptoru - dakle, brzinu krstarenja bez korišćenja naknadnog sagorevanja veću od 1,5 Macha i maksimalnu brzinu veću od 2 Macha na visinama oko 18 kilometara.

Što se tiče naoružanja, ono još nije definirsno, ali može se očekivati da će PAK FA u početku koristiti postojeće vazduh-vazduh i vazduh-zemlja projektile koje koriste Su-35 ili Su-27, što znači da će se i novi projektili koji su trenutno u razvoju takođe prolaziti kroz određeno razdoblje testiranja pre nego što budu kompatibilni sa sistemima PAK FA.

printscreen

Sve u svemu, novi ruski višenamenski borbeni avion pete generacije daleko je od dovršenog i za sada uglavnom koristi stare sisteme, motore i naoružanje koje već postoji na modelima poput Suhoj Su-35S ili starijem Suhoju Su-27. Čini se i da Rusi manje naglašavaju "Stealth" tehnologiju aviona, nego manevarske mogućnosti i sirove performanse, piše Jutarnji list.

Jedini problem je što još dugo neće biti u potpunosti dovršen, prema sadašnjim procenama barem do 2025. godine.

(VIDEO) ČUDO SA NEBESA: Ovako izgleda kada MOĆNI RUSKI SU35 krene u akciju!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vickasti

pre 7 godina

Ovaj tekst je skinut sa jednog američkog sajta i preveden i predstavlja lupetanja i naklapanja. Pa normalno da je pravljen novi motor za ovaj avion ali dok je on razvijan prvi test modeli su leteli sa motorom za Su-35 pa šta je tu sporno, to nije problem to je samo testiranje. Pa zamena motora se radi za 45 minuta. To što se ne prodaje van Rusije, planirana je Indija koja je učestvovala u njegovom razvoju leži u činjenici da najbolje vojne mašine se ne izvoze da bi se zaštitile vojne tajne i karakteristike. Indijici žele da ga oni sklapaju u svojoj zemlji ali rusi to ne žele jer je to onda transfer tehnologija, tako su kinezi napravili tehnološki skok, kupovinom licence za SU-27 odnosno njegovo sklapanje.

Ljubo

pre 7 godina

Nemojte se plasiti aviona ,kamiona ,...umirali bi na " azijatski nacin ," a gestapovci i germanosi su upamtili dobro sta to znaci jos iz onog rata ....

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija