• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Našenel interest

17.03.2017

21:09

(VIDEO) PANIKA U AMERICI: VOJSKA SAD NA NOGAMA: Ruski komandosi bolji od "Mornaričkih foka"

Vesti

(VIDEO) PANIKA U AMERICI: VOJSKA SAD NA NOGAMA: Ruski komandosi bolji od "Mornaričkih foka"

Podeli vest

Kremlj je usvojio lekcije Zapada koje dokazuju korisnost jedinica specijalnih snaga, pa je stvorio svoje formacije ekvivalentne američkim "Deltama" i "Mornaričkim fokama, a akcije ruskih specijalaca u Siriji ostavile su bez teksta vojne eksperte s druge strane Atlantika, tvrdi stručni magazin "Nešenel interest"

List piše da Rusija aktivno radi na jačanju svoje vojne moći, kao i da njene specijalne snage u svakom trenutku i na bilo kom bojnom polju mogu da "izazovu" američke specijace.

U Rusiji je jedinica nazvana Komanda snaga za specijalne operacije (KSSO), navodi list i dodaje da je o stvaranju KSSO Generalštab Oružanih snaga Rusije prvi put obavestio javnost u martu 2013. godine. 

- Iako je ta jedinica prilično mlada, za kratko vreme svog postojanja ona je već uspela da se pokaže i stekne iskustvo u borbi - ističe "Nešenel interest".

(VIDEO) RUSKI SPECIJALCI NA ULICAMA PALMIRE: Odbranu džihadista probile elitne jedinice ŠTIT i SOKOLOVI PUSTINJE!

Kao i Britanska specijalna služba, koja je u svoje vreme bila model po kojem je nastao odred "Delta", KSSO nema skupu opremu ni specijalnu infrastrukturu, za razliku od svojih američkih kolega.

- Oni, naravno, nemaju novca za specijalizovane helikoptere i vazdušni saobraćaj - komentarisao je ekspert za naoružanje Majkl Kofman i dodao da, na primer, Zajednička komanda za specijalne operacije SAD ima napredne višenamenske helikoptere "Sikorski UH-60", koji su 2011. godine bili uključeni u operaciju likvidacije Osame bin Ladena u Pakistanu.

National Geographic Channel

(VIDEO) ZASTRAŠUJUĆA VEŠTINA RUSKIH SPECIJALACA: Elitni Putinovi borci snimljeni tokom akcije u Siriji!

Međutim, čak i bez posebnih tehničkih inovacija, KSSO prilično uspešno savladava svoje zadatke.

- Najznačajniji uspeh ruskih specijalaca moglo bi da bude zauzimanje Krimskog poluostrva 2014. godine, a prvo učešće jedinice u pravoj borbi bilo je na Krimu, a posebno u smirivanju tenzija ispred Parlamenta na tom poluostrvu - tvrdi Majkl Kofman.

Posle te operacije ljudi su ruskim jedinicama za specijalne namene dali nadimak "Ljubazni ljudi".

Osim toga, elitna ruska komanda se pokazala i u Siriji.

- Tamo je KSSO učestvovala u potrazi za crnim kutijama oborenog ruskog aviona Su-24M u novembru 2015. godine, navođenju krstarećih raketa na vojne ciljeve, u upadima iza neprijateljskih linija - navodi Kofman.

(VIDEO) GRMLJAVINA NA PASULJANSKIM LIVADAMA: Srpski i ruski vojnici uvežbavali napad mehanizovane čete!

printscreen

Pripadnici komande uče da skaču sa padobranom, planinare, rone, deluju u uslovima ulične borbe i zaštite vojnog vrha na bojnom polju. Takođe, veliki naglasak se daje na snajpersku obuku, gde se ne žale sredstva za opremu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija