• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/agencije/Informer.rs

18.03.2017

17:02

(VIDEO) ISLAMISTI TO NISU SMELI DA URADE: Oboren MIG-21 Putinovog maršala u Libiji!

Vesti

(VIDEO) ISLAMISTI TO NISU SMELI DA URADE: Oboren MIG-21 Putinovog maršala u Libiji!

Podeli vest

Avion MiG-21 oružanih snaga maršala Kalife Haftara oboren je u u Al Sabri, na severu Bengazija, na istoku Libije tokom napada na položaje ekstremista

Maršala Kalifu Haftara, vođu Nacionalne libijske vojske (NLA) koja deluje na istoku zemlje, podržava Moskva i on od pada Gadafija odbija da se prikloni Vladi nacionalnog jedinstva sa sedištem u Tripoliju, koju priznaju Evropljani i SAD

Maršal Haftar je objavio rat islamističkim radikalnim grupama, posebno u Bengaziju, drugom po veličini gradu Libije, i uspeo da od njih oslobodi da povrati veliki deo tog grada koji je u ruke ekstremista pao 2014. godine. 

U Moskvi generala Haftara, preneo je Sputnik, smatraju jednom od ključnih figura u Libiji. Poslednjih meseci bio je čest gost ruskih visokih zvaničnika. Prošle godine je dva puta posetio Moskvu, a u januaru je bio na nosaču aviona "Admiral Kuznjecov", dok se ovaj nalazio u blizini libijske obale. Tom prilikom uveriio se u manevarske sposobnosti ruskih "suhoja". 

OSTVARILA SE NAJMRAČNIJA GADAFIJEVA PREDVIĐANJA: Šest godina od "arapskog proleća" SMRT VLADA LIBIJOM!

Tokom video-konferencije sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom bilo je reči o borbi protiv terorizma, a kako neki zapadni i bliskoistočni mediji tvrde razgovarano je i o otvaranju dve vojne baze u toj zemlji: u Tobruku i Bengaziju. U Međuvremenu je i više stotina ranjenih libijskih vojnika stiglo u Rusiju na lečenje.

Libijskog vojnog zvaničnika, podsetimo, mnogi vide kao lidera koji bi mogao da objedini zemlju. On i njegova Libijska nacionalna vojska su poznati po oslobađanju Bengazija i niza gradova od islamista.

Reuters

Prema nekim podacima on kontroliše 70 odsto teritorije Libije. Haftar se, tvrde vojni eksperti, neće zaustaviti na postignutom. Zbog rata koji traje od 2011. Haftaru je potrebno novo moćno oružje, a pre svega tenkovi, avijacija, ako želi da istera islamiste i teroriste i preuzme kontrolu nad čitavom Libijom.

NAORUŽAVA SE LIBIJA: Rusija spremna za prodaju oružja, ali tek po ukidanju embarga!

Takvo naoružanje može mu dati samo nekoliko zemalja, među njima je svakako Rusija, koja je potpuno izgubila ovo tržište, koje joj je nekada donosilo milijarde dolara prihoda, i koja želi da ga povrati.

Rusija već pet godina ne učestvuje aktivno u rešavanju situacije u Libiji. S obzirom da je ta bliskoistočna država uvek smatrana tradicionalnim saveznikom Moskve, bilo je samo pitanje vremena kad će stari kontakti biti obnovljeni. To što Libija postaje bezbedno sklonište za teroriste iz celog sveta, samo još više drži rusku pažnju za taj deo sveta.

ĆERKA PUKOVNIKA GADAFIJA: Moj otac je znao da su mu Srbi uvek bili odani prijatelji!

Maršal Halifa Haftar je 1969. godine u vojnom puču i dolasku na vlast Muamera Gadafija, a od 1978. do 1983. školovao se u Moskvi. Nakon povratka iz Rusije učestvovao je u libijsko-čadskom konfliktu kada je bio i zarobljen. Gadafi ga je optužio za neuspeh operacije i nakon povratka zatvorio.

Nakon oslobađanja otišao je u SAD gde je 20 godina živeo kao disident. Kada je počela pobuna u Libiji, on se vratio i stao na čelu pobunjenika na istoku zemlje. U februaru 2014. godine pozvao je Libijce da se suprotstave Opštem nacionalnom kongresu, koji su većinom su činili islamisti.

Parlament koji je zamenio Kongres podržao je Haftara. U martu su ga poslanici izabrali za komandanta Libijske nacionalne vojske, a poslanici izabrali za komandanta Libijske nacionalne vojske.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija