• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.03.2017

21:59

PUTIN ĆE U RAT SA IZRAELOM ZBOG SIRIJE?! Napeto na Bliskom istoku, situacija svakog časa može da eskalira!

Vesti

PUTIN ĆE U RAT SA IZRAELOM ZBOG SIRIJE?! Napeto na Bliskom istoku, situacija svakog časa može da eskalira!

Podeli vest

Izraelski avioni napali sirijsku vojsku kod Palmire, čime je Tel Aviv prekršio nepisani rusko-sirijsko-izraelski dogovor i ugrozio poziciju Moskve na Bliskom istoku. Rusija bi na to mogla da odgovori

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da zarati s Izraelom zbog Sirije. Izraelski borbeni avioni u petak su napali položaje sirijske vojske kod grada Palmire, čime je Tel Aviv, prema ocenama analitičara, prekršio nepisani rusko-sirijsko-izraelski kodeks ponašanja i ugrozio buduću poziciju Moskve na Bliskom istoku.

Pozvan ambasador

Naime, četiri izraelska borbena aviona F-16 u petak ujutru su napala nekoliko meta u Siriji, a sirijska vojska je uzvratila protivavionskim raketama. Šta je tačno pogođeno, nije baš najjasnije.

Tel Aviv tvrdi da je uništio isporuku modernog oružja libanskoj militantnoj grupi Hezbolah, koja se nezvanično bori na strani sirijskog predsednika Bašara el Asada.

S druge strane, Damask kaže da su Izraelci napali sirijske položaje i tako podržali džihadiste Islamske države (ISIS). Sirijska vojska je navela da je protivavionskim raketama oborila jedan izraelski avion, a da je drugi oštetila, međutim, Tel Aviv je to negirao. Izraelski mediji su čak saopštili da je vojska oborila sirijske projektile antibalističkim raketama "strela".

Zbog svega je rusko ministarstvo spoljnih poslova zvanično protestovalo. Pozvalo je izraelskog ambasadora u Moskvi Garija Korena na razgovor.

Najmanji incident dovoljan za sukob

Sirijski ambasador u UN Bašar Džafari juče je upozorio na mogući sukob izraelskih i ruskih vazduhoplovnih snaga.
- Jedan incident je dovoljan da stvar eksplodira - rekao je Džafari.
On je dodao da je Rusija pozivom izraelskom ambasadoru poslala jasnu poruku da nije zadovoljna akcijama Izraela u Siriji i da one moraju prestati.
- Rusi znaju kako da razgovaraju s Izraelcima: "Ako nastavite tako, stvari će eskalirati" - rekao je Džafari, citirajući navodnu rusku poruku.

 

- Pozvali smo Korena u petak da objasni napade u Siriji. On se odazvao pozivu - naveo je juče zamenik šefa ruske diplomatije Mihail Bogdanov, koji nije želeo da iznosi pojedinosti sa sastanka.

Međutim, iako Izrael povremeno izvodi vazdušne napade u Siriji i to svaki put pravda uništenjem oružja namenjenog Hezbolahu, stručnjaci kažu da je ovaj poslednji bio drugačiji. On preti da pojača tenzije u regionu i rasplamsa sukob Izraela sa Rusijom.

Ruski politički analitičar Gevorg Mirzajan ocenjuje da su Izraelci ovoga puta prešli granicu.

- Rusija se konsultovala sa svim regionalnim silama, uključujući Izrael, pre nego što je u septembru 2015. otpočela antiterorističku operaciju u Siriji. Time je Moskva pokušala da ustanovi određena pravila kako bi izbegla sukobe između ruskih snaga i drugih zemalja uključenih u konflikt - objašnjava Mirzajan.

On dodaje da su pravila igre bila jednostavna i pragmatična.

Promene na Bliskom istoku

Analitičari kažu da je poslednji izraelski napad u Siriji dokaz da se situacija na Bliskom istoku menja.
- Problem je u tome što i Izrael i Sirija misle da se raspored snaga u regionu menja u njihovu korist. Tel Aviv zbog toga što ima novog saveznika u Beloj kući, Donalda Trampa, a Damask zbog serije vojnih pobeda na terenu, od oslobađanja Alepa i Palmire do izlaska na obale Eufrata - objašnjavaju stručnjaci.

 

- Tel Aviv ne bi trebalo da sprečava Moskvu da vazdušnim udarima eliminiše islamiste. To je odgovaralo Izraelu, koji ne pravi razliku između ISIS, drugih međunarodnih terorista i "umerene sirijske opozicije". Svi oni žele da zbrišu Izrael, pa je dobro da ih uništi bilo ko. Zauzvrat je Moskva trebalo da zažmuri na izraelsko sprečavanje libanskog Hezbolaha da prebacuje oružje iz Sirije za borbu protiv Tel Aviva - kaže Mirzajan.

Uvlačenje drugih država

Ta šema je, prema njegovim rečima, dugo funkcionisala, međutim, sada se sve izmenilo.

- Na prvi pogled izgleda kao da zaoštravanje sirijsko-izraelskog konflikta ne bi trebalo da zabrinjava Moskvu, međutim, to nije tako. Taj konflikt bi u sirijski sukob mogao da uvuče i druge države, poput SAD, Irana, Libana i zalivskih zemalja, a to bi uništilo ruski plan da ojača svoje prisustvo u regionu nakon sirijskog rata - navodi ruski analitičar.

Kako je istakao, Moskva je zainteresovana za ravnotežu u regionu, a Izrael je sada to poremetio.

- Rusija je uvek imala dobar odnos sa svim silama na Bliskom istoku, što joj je omogućilo da bude mirotvorac u sirijskom konfliktu i da od toga politički i ekonomski profitira. Međutim, taj sistem funkcioniše samo dok sve regionalne sile nalaze zajedničke interese i izbegavaju direktan vojni sukob koji bi u konflikt mogao da uvuče druge zemlje. Ako druge sile uđu u konflikt, strateški rusko-izraelsko-sirijski trougao biće uništen, a Rusija će biti prinuđena ili da zauzme stranu ili da poziciju mirotvorca prepusti nekome drugom. Jasno je da ni jedna ni druga stvar Moskvi ne odgovaraju - kaže Mirzajan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija