• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rtrs

31.03.2017

12:28

TO MOGU SAMO RUSI: Revolucionarni 3D štampač "odštampa" kuću za samo 24 sata!

Vesti

TO MOGU SAMO RUSI: Revolucionarni 3D štampač "odštampa" kuću za samo 24 sata!

Podeli vest

Ruska kompanija Apis Cor odštampala je prvu kuću u potpunosti izgrađenu pomoću mobilnog 3D printera, i to za samo jedan dan. Izgradnja je koštala nešto više od 10.000 dolara, a kompanija tvrdi da kuća može da traje 175 godina i da izdrži različite vremenske uslove

Želeći da ponudi alternativu tradicionalnom načinu gradnje i kreira priuštiv objekat za stanovanje, Apis Cor je za samo 24 sata sagradio kuću uz pomoć svog mobilnog 3D štampača.

Kuća je izgrađena od betona, ima četiri prostorije i površinu od 37 kvadratnih metara.

Gradnja objekata za stanovanje 3D štampanjem nije novina, ali inovativni štampač ruske kompanije najavljuje revoluciju u tom načinu gradnje.

Dosadašnji 3D štampači su bili masivni i zahtevali su da se delovi kuća, tj. zidovi, grade u fabrici, a zatim sklapaju na gradilištu.

Ruski štampač omogućio je da se kompletna kuća izgradi na mestu gradnje.

Štampač "Apis Cor" je dovoljno snažan da izgradi kuću za dan, ali i dovoljno mali da može da se pomera uz minimalne pripreme i troškove transporta.

Printscreen You Tube

 

Štampač je dugačak pet metara i težak dve i po tone i može da se sklopi za samo 30 minuta.

Njegova laka prenosivost omogućuje da se izgradi objekat na jednoj lokaciji, a već sledećeg dana je moguće graditi na drugom mestu.

To je posebno značajno za zemlje u razvoju, koje imaju veliku potrebu za brzom i jeftinom gradnjom.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija