• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

04.04.2017

23:45

(VIDEO) ŠTA MOGU AMERIČKE RAKETE RUSKOJ ARMATI: Čudo od tenka jače od protivtenkovskog sitema Tow?!

Vesti

(VIDEO) ŠTA MOGU AMERIČKE RAKETE RUSKOJ ARMATI: Čudo od tenka jače od protivtenkovskog sitema Tow?!

Podeli vest

Ruski tenk T-14 „Armata“ ima napredne bezbednosne funkcije, tako da američki protivtenkovski raketni sistemi „Tou“ (TOW) neće moći lako da ga unište, piše „Nešenel interest“.

- Kao što su viktorijanske dame nosile višeslojne suknje kako bi izbegle neželjenu pažnju, tenk ’Armata‘ ima nekoliko nivoa zaštite“, navodi se u članku.

Pre svega, T-14 je opremljen aktivnim sistemom zaštite „Avganit“ koji ima različita sredstva za uništavanje. Ona štiti sve strukturne elemente tenka, a takođe upozorava posadu o dolazećem projektilu.

Sistem „Avganit“ može da obara sa kursa rakete koje se približavaju T-14. Četiri multispektralne instalacije sa dimnim bombama čine „Armatu“ nevidljivu kako golim okom tako i radarskim sistemom za navođenje. A ako neprijatelj ne vidi tenk, on ne može da ga pogodi, naročito ako je oklopno vozilo u pokretu.

Osim toga, sistem zaštite „Armate“ može da uništi dolazeće rakete. Radari automatski okreću kupolu tenka u pravcu projektila da bi mogli da se koriste sistemi za aktivno poražavanje.

Čak i ako „Avganit“ ne proradi, onda na red dolazi sistem dinamičke zaštite „Relikt“ koji omogućava da se neutrališe neprijateljski projektil pre nego što pogodi cilj.

Ukoliko raketa „Tou“ ipak uspe da prevaziđe sve ove zaštitne prepreke, ona teško da će uspeti da prodre kroz oklop ruskog tenka.

„Probijanje frontalnog oklopa ’Armate‘ za ’Tou-2A‘ bi bilo veoma problematično. Trebalo bi da se upotrebi mnogo raketa kako bi bar jedna od njih to postigla“, piše list.

Ipak, sistem ’Tou-2B‘ je u stanju da izvrši udar odozgo. U tom slučaju bi „Avganit“, prema mišljenju autora, bio nemoćan. Ali ako raketa i pogodi kupolu „Armate“, posada, koja se nalazi u izolovanoj oklopnoj kapsuli, verovatno bi preživela.

- Čak i ako se kupola izbaci iz stroja, a tenk bude morao da se odnese na remont, spasavanje posade predstavlja prioritet za savremene oružane snage- navodi se u materijalu.

Autor članka došao je do zaključka da protivtenkovski sistem „Tou“ može da se suprotstavi tenku T-14. „Nadamo se da se ovo dvoje nikada neće sresti“, zaključio je on.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija