• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vostok.rs

06.04.2017

14:37

(VIDEO) OVO ČUDO NIJE IZ ZVEZDNIH RATOVA VEĆ RUSKI BORBENI ROBOT: NATO u problemu, ovome se nisu nadali!

Vesti

(VIDEO) OVO ČUDO NIJE IZ ZVEZDNIH RATOVA VEĆ RUSKI BORBENI ROBOT: NATO u problemu, ovome se nisu nadali!

Podeli vest

Ruska vojna industrija se sprema da izbaci na tržište svoj prvi robot "Uran 9". U pitanju je gusenični sistem na daljinsko upravljanje, koji služi za pokrivanje pešadije, za osmatranje terena, obezbeđenje vojnih objekata, ali i uništavanje aviona u niskom letu, oklopnih vozila i bunkera jer je opremljen raketnim sistemima Ataka i Igla

Nova mašina je tek prvi korak u vojnoj robotici. Konstruktori u Rusiji i celom svetu tek treba da reše čitav niz pitanja pre nego što ove tehnologije integrišu u sve vrste teškog naoružanja.

Robotizovani sistem Uran 9 biće testiran u Siriji pre nego što prvi primerci budu isporučeni partnerima u Indiji, Vijetnamu, Alžiru i drugim zemljama.  

(VIDEO) PANIKA U AMERICI: VOJSKA SAD NA NOGAMA: Ruski komandosi bolji od "Mornaričkih foka"

- Najvažniji problem svih robotizovanih sistema je potreba da imaju daljinsko upravljanje. Mašina ne može sama donositi odluke na bojnom polju, a direktan pogodak projektila može izazvati prekid veze sa satelitom, posle čega robot postaje neupotrebljiv - rekao je za Rusku reč vojni analitičar lista Izvestija Dmitrij Safonov.

CEO SVET IM SE SMEJE Rusi nikad ovako grubo nisu ponizili NATO!

Po rečima ovog eksperta, mašina funkcioniše u planinskim uslovima, u šumama, gusto naseljenoj urbanoj sredini, itd. Najviše pažnje u testiranju posvećeno je radu robota pod uticajem neprijateljskih sredstava za radioelektronsku borbu čiji je zadatak da isključe mašinu usred borbe.

- Kao što je poznato, Rusija u Siriji testira sve svoje najmodernije naoružanje i tehniku. Nije nikakva tajna da su mnogi modeli ruskog oružja posle testiranja u borbama protiv 'Islamske države' vraćeni proizvođačima na doradu i popravljanje defekata. Ja ne isključujem mogućnost da se u najskorije vreme tamo može pojaviti i Uran 9 sa ciljem da se provere njegove mogućnosti u pravim borbenim dejstvima i pod dejstvom neprijateljskih sistema za radioelektronsku borbu - istakao je Viktor Murahovski, glavni urednik lista Arsenal Otečestva.

Eksperti naglašavaju da se streljački sistemi prvih robotizovanih mašina ne mogu porediti ni sa tenkom, ni sa borbenim vozilom pešadije. Uloga robota u borbi nije presudna i ne može odlučiti ishod rata. Ove mašine spasavaju živote pripadnika specijalnih službi, ali je ljudski faktor i dalje odlučujući u svim ratnim dejstvima.

U osnovnoj varijanti Uran 9 ima automatski top 2A72 kalibra 30 mm i mitraljez kalibra 7,62 mm. I jedno i drugo oružje ispaljuje 350-400 metaka u minutu.

VOJNI ANALITIČAR PUKOVNIK JEVTOVIĆ: Ruska vojna baza u Srbiji, jedina sigurna odbrana od pretnje vojske Kosova!

Komplet naoružanja sadrži i protivtenkovske navođene rakete 9S120 Ataka i protivvazdušne rakete 9K33 Igla. Oba sistema uništavaju neprijateljske ciljeve u dijapazonu od pet kilometara. 

Kako tvrde konstruktori, na Uran 9 se mogu montirati i druge vrste naoružanja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija