• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/agencije/ruska reč

07.04.2017

19:03

(VIDEO) RUSKI EKSPERT KAŠIN O RAKETIRANJU SIRIJE: Ni divizion S-300 ne bi mogao da zaustavi OVAKO MASIVAN NAPAD!

Vesti

(VIDEO) RUSKI EKSPERT KAŠIN O RAKETIRANJU SIRIJE: Ni divizion S-300 ne bi mogao da zaustavi OVAKO MASIVAN NAPAD!

Podeli vest

Divizioni S-300 i S-400 u Hmejmimu i Tartusu u principu ne mogu od Tomahavka da zaštite udaljen cilj. Baza je bila ranije evakuisana, o čemu govori broj žrtava, objašnjava Vasilij Kašin

Rano ujutro 7. aprila 2017. godine brodovi američke ratne mornarice izvršili su napad krstarećim raketama Tomahavk na sirijsku avio-bazu Šajrat u provinciji Homs. Ukupno je ispaljeno 59 raketa. Prema preliminarnim podacima poginulo je 5 sirijskih vojnika i oštećeno je ili uništeno najviše 15 aviona sirijskog ratnog vazduhoplovstva.

(VIDEO) TRAMPOVA OSVETA ASADU! SAD ispalila 60 raketa na Siriju zbog napada hemijskim oružjem u Idlibu!

Od 2016. godine Šajrat je koristila i ruska avijacija u Siriji. Između ostalog, tamo su bili bazirani borbeni helikopteri Mi-24, Mi-35, Ka-52 i Mi-28. Nepoznato je da li su se na aerodromu u trenutku napada nalazili pripadnici ruske vojske, ali je saopšteno da je veći deo vojne imovine sirijske vojske sklonjen uoči napada, piše portal Defence.Ru.

Komentarišući ovaj događaj, vojni ekspert, saradnik Centra za kompleksna evropska i međunarodna istraživanja „Visoke škole za ekonomiju” Vasilij Kašin je rekao da je napad izvršen ogromnim brojem krstarećih raketa, što je očigledno trebalo garantovano da onemogući moćnu protivvazdušnu odbranu na objektima.

Public

„Da se na bazi čak i nalazio divizion S-300, pod uslovima stopostotne efikasnosti, on ne bi mogao da zadrži ovaj napad”, smatra ekspert. „Domet gađanja S-300 na niskoleteće ciljeve kao što je Tomahavk nekoliko puta je manji od dometa gađanja aviona na srednjim i velikim visinama, o čemu vole da govore novinari. Tj, radi se o nekoliko desetina kilometara.”

- Divizioni S-300 i S-400 u Hmejmimu i Tartusu u pruncipu ne mogu od Tomahavka da zaštite udaljen cilj- objašnjava Vasilij Kašin.

 

On takođe ističe da, sudeći prema podacima o gubicima, nije aktivirana odbrana baze, inače ne bi se moglo govoriti o pet poginulih.

AMERI BI DA BOMBARDUJU ASADA: Zbog hemijskog napada u Idlibu, SAD priprema vojni odgovor?!

- Baza je bila evakuisana ranije posle američkog upozorenja. Upotreba 59 raketa bila je potrebna kako bi se isključili gubici u slučaju da protivnička strana odluči da aerodrom ipak brani. Inače ne bi imalo smisla potrošiti preko 100 miliona dolara na jedan objekat- zaključuje ekspert.

Public

Što se tiče političkog značaja raketnog napada, ekspert ističe da je juče došlo do najvećeg pomaka za poslednjih deset godina u vezi sa problemom Jerusalima: Rusija je priznala Zapadni Jerusalim za prestonicu Izraela.

PUTIN BESAN: Napad SAD na Siriju predstavlja agresiju protiv suverene zemlje!

- Rusija je prva velika zemlja koja je to učinila. To može za sobom povući lančanu reakciju i kompletnu promenu pozicija u vezi sa ovim problemom- ističe Kašin. Osim toga, po njegovom mišljenju, sada je krajnje teško zastupati teoriju da se Tramp nalazi pod ruskim uticajem. On se oslobodio ove opasnosti.

Reuters

Saradnik Instituta zamalja Dalekog istoka takođe tvrdi da je značajan i „kineski faktor”.

- Tramp je očigledno namerno objavio da će izvršiti napad za vreme posete kineskog predsednika Si Đinpinga. Očigledno je hteo da demonstrira svoju moć. to će se dugo pamtiti, kao i slučaj kada je Truman saopštio Staljinu o Hirošimi, a Staljin se pravio da ne shvata o čemu se radi.

Kašin smatra da je napad bio pogrešan potez. „Kinezi će to protumačiti kao namerno poniženje, oni će se praviti da je sve u redu, ali će se kasnije osvetiti.”

EVO ŠTA SE KRIJE IZA NAPADA SAD NA SIRIJU: Bombardovan aerodrom ključan u borbi protiv islamske države!

GENERAL KONAŠENKOV: Samo 23 američke rakete pogodile cilj, gde su ostale?

MEDVEDEV: Napad SAD na bazu u Siriji je na ivici sukoba sa Rusijom!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
CICKA

pre 6 godina

Америка једноставно не може да поднесе да Руси буду пријатељи са неким ко жели са њима да буде пријатељ , шта то говори и о Трампу као о свим осталим досадашњим председницима Америке?.

Rasa

pre 6 godina

Ovim napadom koji je po istom scenariju kao i napad na jugoslaviju bez odluke UN samo se pokazuje da Amerika radi sta hoce i kad hoce . Ovoga puta nije bilo pijanog Jelcina kao presednik , za Rusiju ovaj put nosi veliki minus jer nisi upotrebili svoj protiv raketni sistem i oborili sve rakete jer u ratu u Siriji su i oni strana i pozvani su od Vlade sirije znaci trebali su pruziti adekvatnu zastitu. Ovako su pokazali strah i nemoc prema testiranju Amerike Kako Rusija reaguje u ovakvim situacijama -veoma lose su se pokazali nemoc i strah a to je i cilj Amerike Sto Ameri ne salju svoje lisile prema Koreji ako su tako sigurni?

Drago

pre 6 godina

Gdje su sada oni koji su se toliko veselili kada je Tramp pobijedijo. I vi novinari ste svaki dan pisali kako će se sada sve promijeniti i kako će Tramp pomoći i Srbiji, a i odnosi sa Rusijom će se srediti, a meni se čini, da će ti odnosi biti još gori i da nije daleko, da se zakuha i da bude treći svjetski. Amerika je bila i ostala ista ona hoće da uvodi red u cijelom svijetu i dok je neko ne nauči pameti oni se neće smiriti. Trebali bi Rusi Kinezi i ostali ta jim zapapri ba da jih nauče reda ali noko nema muda da to uradi. Hvalili ste Trampa, a mislim, da će te ga na kraju mrziti više nego Klintona i njegovu vješticu.

Hermes

pre 6 godina

Sistemi S-300 i S-400 i ne služe za obaranje raketa i projektila. Nije isplativo lansirati raketu dometa 200 kilometara na nešto što se približava sporo i može se oboriti jeftinijim sistemima. Za to su namenjenji pre svega sistemi Pancir-S1 i Tor a mogu poslužiti i cevni sistemi ako ih ima u dovoljnom broju. Činjenica da su od 59 raketa samo 23 pogodile aerodrom govori da je mnogo toga oboreno. Treba znati da Tomahavk ne može značajnije da ošteti pistu, prosto to mu nije namena. Ovako veliki broj raketa je verovatno lansiran da oduševi naivnu publiku ali i zbog računa da većina neće stići do cilja.

Dragomir

pre 6 godina

Значи да су системи С300 и С400 безвредни?И шта ћемо сада?

zoran

pre 6 godina

Nema potrebe koristiti te sisteme za krstarece rakete. Pancir je tu daleko efikasniji.

Sima

pre 6 godina

Skupo će koštati amer ova avantura, vreme će to pokazati najbolje! Samo mudro PUTINE!!!

vev

pre 6 godina

Putin nije prvi napao, dosao je po pozivu Asada! Zemlju rusku poklonjenu je vratio, jer je Hruscov poklonio Ukrajini, samo je uzeo svoji. A ovaj napad je bio da Tramp "opere ruke", kao napao je Siriju, Rusi tamo...pa kako su znali za napad, pa isprazili bazu? Mozda im neka gatara javila?! Dogovor i sad je to u SAD zavrseno, nece vise da ga cimaju zbog toga. Imamo mi svoje probleme i bavimo se njima, ne elaborirajmo, "sta je pesnik hteo da kaze"!

mile

pre 6 godina

Tramp je \"nadmudrio\" Putina jer ovaj nije racunao sa tolikom gluposcu. Kod nas se kaze, ne kolje se vo zbog kile mesa. Tako je Tramp potrosio 100 miliona $ na poluprazan ( a mozda i prazan) aerodrom. Putin nije hteo da trosi skupe rakete sistema S400, vec su sirijska deca prackama gadjali rakete,ali ih izgleda nije bilo dovoljno, srusili su samo 36.\n\n

sulendar

pre 6 godina

a sta one odzake sta su postavili da im ne moze muha uc sta bi eto vam s sulendat sta im pomoga haaa

HRVAT

pre 6 godina

Tomahawke uskoro dobiva Hrvatska...Haubice stižu..lansirne rampe....Beograd na dlanu....ali Hrvatska neće opaliti po njemu..Šešelj je sada manji od makova zrna...nema opasnostinDakle možemo ekonomski saradjivat...n

jova

pre 6 godina

Pa, ovakvi napadi se,kada su prave vojne sile u pitanju,lako zaustavljaju - direktnim pogodkom u mjesto lansiranja tomahavka...

usaf

pre 6 godina

Rekoh li vam da su S-300,S-400...bezvredni ruski otpad naspram superiorne US. tehnologije.Tako vam je i sa aviacijom.

profesor

pre 6 godina

eh da kim dzong ima naoruzanje rusije i skoro devet hiljada nuklearnih glava kao rusija trampa i ameriku bi sabio u zemlju a ako bi i htjeli negdje da se pojave morali bi stavit cetvorostruke pelene i da zamole kinu ili neku drgu zemlju da smiruju kima

kineska raketa

pre 6 godina

Laik sam ali racunam da bi 20 kineskih raketa istovremeno isaljene potopile bilo koji nosac aviona u Kineskom moru. Posto su vredan narod za 2 minuta paljba i ode i drugi. Tako redom do 20 -og  poslednjeg. Ajde da se kladimo.\n

nisam bas saljivdzija

pre 6 godina

Ma lazu obarali ih tzv. PRAGA-ma kao i mi 1999.god. S-300 treba cuvati za F-16 ili jos bolje F-35. Najbolje bi bilo na onaj broj 1\n No taj nema tri ciste da ista pokusa sam. Barem da licno nadgleda ucinak napada tih tomahavk raketa. Dobro se zezam. J...s im mater nas su zestoko bombardovali. Uf da imamo, ala bi im vratili sa kamatom, ovako nemamo ni za kerozin da dovezemo MIG-ove 29. Jel se tsko zovu? \n

stelen

pre 6 godina

Na ovaj napad je trebalo odgovoriti tako sto je trebalo gadjati brodove koji su ispalili ove rakete, odgovor mora biti odgovarajuci i bez mnogo razmisljanja. SAD se mora staviti do znanja da nemoze da prodje nekaznjeno. Ako SAD moze da bez odluke SB vrsi ovakve napade time daje odresene ruke Rusiji da preduzima adekvatne akcije prema vojnim objektima SAD i van teritorije Sirije. Nadam se da ce to i uraditi jer preko intervencija preko SB je ocito samo gubljenje vremena. Treba suspendovati sve sporazume od ranije koji se ticu nenapadanja.

Radovan

pre 6 godina

Ameri su banditi Tramp je instrument amerikom rukovode narko militari lobi ?Njih je tesko zaustaviti bombarduju kada hoce koga hoce i niko im ne moze nista?

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija