• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

07.04.2017

22:47

(VIDEO) TRAMP NAPAO SIRIJU BEZ RAZMIŠLJANJA: Ismejao je snagu Rusije, ali potcenio još jednog VELIKOG RIVALA!

Vesti

(VIDEO) TRAMP NAPAO SIRIJU BEZ RAZMIŠLJANJA: Ismejao je snagu Rusije, ali potcenio još jednog VELIKOG RIVALA!

Podeli vest

Kineski list "Global tajms", koji važi za nezvanično glasilo Komunističke partije Kine, oštro je osudio američkog predsednika Donalda Trampa zbog bombardovanja Sirije. List navodi da će ovaj napad sigurno izazvati nove sukobe između SAD i Rusije

Ovaj list često objavljuje zvanične stavove kineskog režima i kaže da je do njega došlo iako nije bilo nikakvih rezultata istrage od strane međunarodne organizacije i da je napad izveden bez donete rezolucije Saveta bezbednosti UN.

- Trampova odluka da napadne vladu Bašara al Asada je njegovo pokazivanje moći. On želi da dokaže da sme da učini ono što Obama nije smeo. On želi da dokaže svetu da on nije "biznismen predsednik" i da će koristiti američke vojne snage bez razmišljanja, kad to bude smatrao neophodnim - piše u tekstu.

 

 

"Global tajms" kao po pravilu daje daleko oštrije izjave i stavove nego zvanično kinesko rukovodstvo, ali javna je tajna da je ovaj list jedno od glavnih oružja Pekinga za slanje poruka između redova.

Tako je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čuning dala poprilično balansiranu izjavu po pitanju američkog raketiranja Sirije.

AP PHOTO

- Kina je oduvek bila protivnik otvorene upotrebe sile - rekla je Čuning, i zatim se osvrnula i na napad hemijskim oružjem koji je poslužio kao povod za američko bombardovanje vojne baze:

- Međutim, Kina se takođe protivi upotrebi hemijskog oružja od strane bilo koje države, organizacije ili pojedinca, u bilo kakvim okolnostima i u bilo koje svrhe. Sada je najvažnije sprečiti dalju eskalaciju - rekao je Čuning.

BURNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN! SAFRONKOV: Napali ste suverenu zemlju; HEJLI: Opet ćemo ako treba!

S druge strane, "Global tajms" navodi da je ovo "prvi važni potez u međunarodnim odnosima" i ostavlja utisak da je Tramp odluku doneo naprečac.

- Sirijski rat ulazi u novu fazu. Više izbeglica će napustiti region, a Evropa će biti ta koja će platiti najveću cenu - piše list.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države izvršile su vazdušne udare na bazu sirijske armije, u znak odmazde za napad hemijskim oružjem na Kan Šeikun, grad pod kontrolom pobunjenika. U napadu je ubijeno najmanje sedam sirijskih vojnika, a baza je skoro potpuno uništena


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija