• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Net.hr/Informer.rs

11.04.2017

20:09

ODBROJAVANJE DO KATASTROFE: Ovako će početi rat SAD i RUSIJE!

Vesti

ODBROJAVANJE DO KATASTROFE: Ovako će početi rat SAD i RUSIJE!

Podeli vest

Iz dana u dan odnosi Rusije i SAD-a sve su gori, a rat iz Sirije mogao bi se preneti na čitav svet. Planeta je, podsetimo, sukobu dve supersile bila najbliže tokom kubanske krize 1962. godine, ali su Hruščov i Kenedi u poslednji trenutak izbegli armagedon. Svet se, međutim, pita da li će to tako biti i ovaj put, da li će se Tramp i Putin dozvati pameti

Istoričar Dominik Sendbruk je za Dejli Mejl opisao kako bi mogao izgledati najcrnji scenarij u eskalaciji odnosa između SAD-a i Rusije.

Ohrabren Putinovom ratobornom retorikom nakon prvog američkog zračnog napada Bašar el Asad pokreće novi napad hemijskim oružjem.

Meta je i ovaj put  Idlib, grad na granici s Turskom koji je bio u rukama pobunjenika. Zapad je, ponovo, zgrožen, a predsednik SAD Tramp odgovara je još jednim napadom na položaje sirijskih snaga.

S američkih ratnih brodova u istočnom Sredozemnom moru ispaljeno je oko 70 tomahavka, a 24 borbena aviona bombarduju  Damask.

Drugi američki napad

U Vašingtonu Tramp hvali 'predivan profesionalizam' američke vojske. U Damasku Asadova vlada objavljuje snimke ubijenih civila. Asad je na vezi s Vladimirom Putinom.

(VIDEO) TILERSON STIGAO U MOSKVU! Trampov državni sekretar DONEO ULTIMATUM PUTINU - Amerika ili Iran

Nakon raketiranja Sirije Ruska mornarica ulazi u Mediteran i plovi prema američkim razaračima. 
U roku dva sata, Tillerson je na putu za Belu kuću, a Kremlj objavljuje izjavu u kojoj podseća svet da su spremni na vojni odgovor ako još jednom pređu njihove 'granice. Kremlj ističe kako je Tramp 'oslobodio pse rata' i kako će daljnji američki napadi izazvati krizu neviđenih razmera.

Idući dan Putin najavljuje slanje 7.500 novih vojnika u Siriju pod vodstvom jednog od najvećih ruskih generala Valerija Gerasimova. Prema Siriji kreću i ruske fregate, nosač aviona i taktički bombarderi. Cilj je, kako to naziva Putin, 'otpor bezbožnom savezu američkog imperijalizma i islamističkog fašizma'. 

U međuvremenu ruske trupe koje su već u Siriji, jačaju borbu protiv pobunjenika koji ratuju protiv Asadovih snaga. Tupoljevima bombardiraju položaje pobunjenika na severu zemlje.

Turska masakrira Kurde

AP PHOTO

Putinova odluka o eskalaciji sukoba izazvala je turskog predsednika Recepa Erdogana čije su snage još 2015. srušile ruski borbeni avion.

I dok svet još 'probavlja' Putinovu preteću izjavu, Erdogan, koji daje podršku pobunjenicima, šalje 50.000 vojnika na granicu sa Sirijom.

PUTIN: SAD spremaju raketni napad na predgrađe Damaska!

Dva dana kasnije turski general Hukusi Akar šalje 25.000 vojnika na granične prelaze Jarablus i Azaza kako bi stvorio 'sigurne zone' i sprečio prodor kurdskih snaga. Gotovo momentalno počinju krvavi sukobi između Kurda, turske vojske, Islamske države i Asadovih snaga.

KREMLJ PORUČUJE: Najgori odnosi sa SAD od Hladnog rata!

Sever Sirije postaje još haotičniji nego što je bio, a najveće turske gradove blokirali su demonstranti dok talas terorističkih napada u Ankari i Istanbulu dodatno povećava tenzije.

U Londonu premijerka Teresa Maj javno daje podršku američkim akcijama, ali pojavljuju se i glasine kako britanska premijerka privatno pokušava nagovoriti Trampa da smiri tenzije.

Putin gubi strpljenje

U međuvremenu Trampa CIA upozorava da su ruske i sirijske snage na korak od toga da pregaze položaje pobunjenika o on naređuje nove napade.

Većina raketa pogađa vojnu bazu u Damasku, ali civilne žrtve su neminovne. Dodatni problem stvara mu i pogibija devet ruskih vojnih savetnika koji su stradali u raketiranju Homsa. Rusi izlaze na ulice.

Putin se obraća naciji i govori im kako je Trampov treći napad ravan proglašenju rata. Kaže kako nikada neće ustuknuti pred nasilnicima sa Zapada te kako nema nameru povući snage iz Sirije. 'Mir visi o niti. 

- Moj prijatelj Donald Tramp trebalo bi da se prisetiti što se dogodilo poslednjem čoveku koji je ovako prkosio ruskom narodu. Zvao se Adolf Hitler - poručuje Putin.

SUKOB IZMIČE KONTROLI! ŠPANCI PO NALOGU SAD UHAPSILI RUSA: Tvrde da je haker koji je namestio predsedničke izbore!

To poređenje vređa Trampa koji žestoko odgovara preko Tvitera. Iako su tvitovi brzo  obrisani, šteta je počinjena. Rusija povlači ambasadora iz Vašingtona.

Idućeg dana Trump se obraća naciji iz svog ljetnikovca Mar-a-Lago, te za sve krivi Hilari Klinton i Baraka Obamu zbog njihova 'kukavičluka u Siriji'. 

- Ako Asad u roku sedam dana ne odstupi, američka vojska će ga maknuti - kaže Trump.

AP PHOTO

Ulazak Izraela i Irana

Na Bliskom istoku vlada histerija, u Libanonu je pobuna, džihadisti se na ulicama sukobljavaju sa snagama sigurnosti. Do protestanata stiže i lažna glasina da Hezbolah planira državni udar, posle čega slede dva dana krvavih borbi.

Hezbolah pokreće racije na granici s Izraelom. Benjamin Netanjahu naređuje svojim snagama okupaciju južnog Libanona.

SVET NA IVICI RATA: Rusija suspendovala sporazum sa SAD o bezbednosti letenja iznad Sirije!

Akcija Izraela izazva reakciju Irana, Hezbolahovog saveznika, koji premešta savetnike i vojnu opremu u Damask.

Netanjahu preventivno naređuje napad na iranske baze u Teheranu i Sirazu, kao i na još dva mesta na kojima je Iran razvijao nuklearni program. Iran proglašava rat Izraelu. U roku nekoliko sati SAD i Turska proglašavaju rat Iranu.

Četvrti američki napad

Svetskim vestima dominiraju snimke raketiranja Tel Aviva i Teherana, te sukoba Rusa i Turaka na severu Sirije.

Totalni rat u ovom trenutku još uvek se može izbeći, ali su Asad, Tramp i Putin upali su u zamku vlastitog ponosa u kombinaciji s ratnim huškanjem.

(VIDEO) AMERIČKI GENERAL ZAVAPIO: Nema odbrane od mnogobrojnih ruskih raketa!

Asadove snage ponovno napadaju Idlib sarinom. Trump odgovara novim vazdušnim napadom, a među žrtvama ima civila i 13 pripadnika ruske vojske koji su savetovali Asadove snage.

Ruska odmazda

Jutjub

Kremlj preko ovoga ne može da pređe i priprema akciju. Putin se ponovno obraća naciji. Kaže kako se agresija neće tolerirati i kako će 'ubrzo biti kažnjena'. 

U tim trenucima ruski Tupoljevi napadaju američku Šestu flotu koja je stacionirana u istočnom Mediteranu. Ubijeno je više od 150 američkih vojnika.

Tramp na tviteru proglašava rat Rusiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
carDusanSilni

pre 7 godina

To bi stvarno bio kraj sveta i svega sto poznajemo..

Radovan

pre 6 godina

Nikakvog rata nece biti ! Ameri su plasljivi i oni samo prave drame i pozorista!Kada bi se krenulo u pravi rat to bi bilo veona veselo !Veselo posebno za Amerikance!Ovoga puta bi ih i Rusi i Kinezi prrorali !To sigurno!!!!!

Anarhista

pre 6 godina

Задња реченица овог текста, за нас Србе, је равна другом Христовом доласку. Ово је тај најзлатнији моменат у историји српској. Мајка свих питања: хоћемо ли бити спремни?

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija