• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.04.2017

22:43

AZIJA U PRIPRAVNOSTI ZBOG SUKOBA AMERIKE I SEVERNE KOREJE: Nuklearni rat može da izbije svakog trenutka!

Vesti

AZIJA U PRIPRAVNOSTI ZBOG SUKOBA AMERIKE I SEVERNE KOREJE: Nuklearni rat može da izbije svakog trenutka!

Podeli vest

Predsednik SAD Donald Tramp poslao ka Severnoj Koreji još dva nosača aviona, pa će ih tamo biti ukupno tri. Tako misli da natera Kim Džong Una da odustane od atomskih proba, što on uporno odbija

Nuklearni rat mogao bi da izbije svakog trenutka na Korejskom poluostrvu, strahuju svetski zvaničnici. Zbog odbijanja lidera Severne Koreje Kim Džong Una da obustavi nuklearne i raketne probe, američki predsednik Donald Tramp poslao je tamo još dva nosača aviona.

Tako će ih kod obala Severne Koreje biti ukupno tri, te je verovatnoća za izbijanje sukoba veća nego ikad.

Demonstracija sile

Američki nosači aviona "USS Ronald Regan" i "USS Nimic" treba da krenu ka Japanskom moru i pridružiće se "USS Karlu Vinsonu", koji se već nalazi tamo u pratnji razarača sa krstarećim raketama, krstarica i podmornice.

 

 

Nosač "USS Ronald Regan" stacioniran je u luci Jokosuka u Japanu, dok se "USS Nimic" sprema da krene iz Oregona u SAD.

Ako se SAD usude da izaberu vojnu akciju, Demokratska Narodna Republika Koreja je spremna da odreaguje na svaki vid rata koji Amerika poželi

Kim In Rjong

Oba nosača su kao i "USS Karl Vinson" dugačka više od 300 metara i mogu da ponesu po 90 borbenih letelica.

Na takvu demonstraciju sile Tramp se odlučio nakon što se Severna Koreja oglušila o američka upozorenja i tokom vikenda organizovala veliku vojnu paradu povodom 105. rođendana pokojnog Kimovog dede i osnivača zemlje Kim Il Sunga.

Istovremeno, režim u Pjongjangu je izveo raketnu probu koja nije uspela, ali je Vašington to video kao provokaciju, pa je slanjem svoje armade rešio da pošalje poruku Kim Džong Unu.

Međutim, to je samo još više podiglo tenzije u regionu. Zamenik ambasadora Severne Koreje u UN Kim In Rjong optužio je SAD da su Korejsko poluostrvo pretvorile u najveće svetsko žarište i stvorile opasnu situaciju u kojoj termonuklearni rat može da izbije svakog trenutka.

print

- Ako se SAD usude da izaberu vojnu akciju, Demokratska Narodna Republika Koreja je spremna da odreaguje na svaki vid rata koji Amerika poželi - izjavio je Kim.

 

Prethodno je i zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje Han Song Rjol u intervjuu za BBC istakao da njegova zemlja neće odustati ni od nuklearnih ni od raketnih proba.

 

 

- Izvodićemo više testiranja raketa na nedeljnom, mesečnom i godišnjem nivou. Vojna intervencija SAD bi dovela do sveopšteg rata - naveo je Han.

Zbog celokupne situacije Rusija, Kina, Južna Koreja i Japan su u pripravnosti. Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je da vlada te zemlje radi na izradi planova za nepredviđene situacije u slučaju da kriza na Korejskom poluostrvu dovede do priliva izbeglica.

Rusi i Kinezi prate Trampove brodove

Prema izveštajima japanskih obaveštajnih službi, Rusija i Kina prate Trampovu armadu i prikupljaju podatke.
- Obe zemlje pozivaju na smirenost, međutim njihovi brodovi i podmornice ne odvajaju se od američkih plovila kako bi na vreme mogli da reaguju u slučaju američkog napada na Severnu Koreju - pišu japanski mediji, pozivajući se na izvore iz obaveštajnih krugova.

Abe je naredio ministrima da formulišu mere, koje uključuju zaštitu stranaca, procedure za sletanje, izgradnju i rad skloništa, kao i proveru tražilaca azila.

- Radimo i na planovima za evakuaciju oko 60.000 Japanaca iz Južne Koreje u slučaju izbijanja krize - rekao je Abe.

Vojska na nogama

On je dodao da se prvi put razmišlja o raspoređivanju vojske koja bi reagovala ukoliko neka severnokorejska raketa završi na teritoriji Japana.

Osim te zemlje, i Kina ima spreman plan za slučaj nuklearnog rata. Oko 150.000 vojnika već je poslato na granicu sa Severnom Korejom kako bi se izborili sa krizom koja bi nastala u slučaju početka rata.

 

 

Takođe, Južna Koreja je digla vojsku na noge, spremila plan evakuacije i otvorila nuklearna skloništa, dok Rusija pomno prati situaciju, a veruje se da će i ona poslati dodatne snage na granicu sa Severnom Korejom.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija