• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.04.2017

19:51

MANIPULACIJE NA REFERENDUMU U TURSKOJ?! Sumnjivo 2,5 miliona Erdoganovih glasova!

Vesti

MANIPULACIJE NA REFERENDUMU U TURSKOJ?! Sumnjivo 2,5 miliona Erdoganovih glasova!

Podeli vest

Međunarodni posmatrači na referendumu tvrde da je izborna komisija odlučila da prihvati glasačke listiće bez obaveznog pečata, koji su išli u prilog turskom predsedniku, iako je to protivzakonito

Međunarodni posmatrači na nedeljnom referendumu u Turskoj tvrde da je sumnjivo čak 2,5 miliona glasova koji su išli u korist predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

U pitanju su glasački listići koje je izborna komisija iznenada odlučila da prihvati kao validne, iako nisu imali obavezni zvanični pečat.

Birači prevareni

Austrijanka Alev Korun, poslanica Zelenih koja je pratila glasanje u Turskoj ispred Saveta Evrope, ubeđena je da je na referendumu bilo manipulacija.

Čestitke od Trampa

Američki predsednik Donald Trump pozvao je u ponedeljak telefonom Redžepa Tajipa Erdogana i čestitao mu pobedu na referendumu.
- Čestitke na pobedi i sve najbolje - poručio je Tramp Erdoganu.

- Zakon isključivo dozvoljava pečatirane glasačke listiće. Uprkos tome, izborna komisija odlučila je da prihvati i 2,5 miliona listića bez pečata, iako je to protivzakonito. Ti glasovi nisu validni i pomoću njih su rezultati mogli da budu namešteni - rekla je Korunova.

Osim nje, isti problem je uočila i Advokatska komora Turske (TBB).

- Izborna komisija je u poslednjem trenutku odlučila da prihvati listiće bez pečata. Time je narušena regularnost izbora jer se uticalo na rezultate referenduma. Takođe, birači su dovedeni u zabludu - poručili su iz Advokatske komore.

Na moguću izbornu krađu upozorila je i opozicija, koja traži poništavanje referenduma.

Zamenik predsedavajućeg turske Republikanske narodne partije (CHP) Bulent Teskan najavio je žalbu na rezultate.

Erdogan: Znate gde vam je mesto

Turski predsednik poručio je međunarodnim posmatračima da ga ne zanima šta oni misle i da se ne obazire na njihove optužbe.
- Pod jedan, vi znate gde vam je mesto. Nećemo da gledamo niti slušamo vaše politički motivisane izveštaje - rekao je Erdogan.

- Ljudi su prevareni. Mnogi su se žalili da nisu mogli da glasaju u tajnosti, a i listići su se krišom prebrojavali. Problem je i odluka izborne komisije da prihvati listiće bez pečata. Ko zna koliko je listića naknadno obeleženo i pokradeno - kazao je Teskan.

On je dodao da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava ukoliko domaće institucije ne prihvate žalbu.

Veliki protesti

Na poziv opozicije, hiljade građana Turske su u nedelju i juče izašle na ulice kako bi protestovale protiv referendumskih rezultata. Najmasovniji protesti održani su u Istanbulu, gde su uhapšene desetine osoba.

Demonstranti su vikali: "Ne!", "Erdogane, lopove" i poručivali da se ne slažu sa rezultatima glasanja.

Inače, za promenu ustava, kojim Turska prelazi iz parlamentarnog na predsednički sistem i Erdoganu se daje skoro neograničena moć, glasalo je 51,4 odsto birača. Protiv je bilo 48,6 procenata, odnosno samo 1,25 miliona glasova manje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija