• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com/informer.rs

21.04.2017

09:18

HAG ODBIO TUŽBU UKRAJINE: Rusija nije agresor u Donbasu!

Vesti

HAG ODBIO TUŽBU UKRAJINE: Rusija nije agresor u Donbasu!

Podeli vest

Međunarodni sud pravde UN u Hagu objavio je prvostepenu odluku po tužbi Ukrajine protiv Rusije, u kojoj je odbio da udovolji zahtevu Kijeva da uvede privremene mere protiv Rusije zbog kršenja Konvencije o borbi protiv finansiranja terorizma

Međutim, sud je delimično udovoljio zahtevima Kijeva po drugoj tužbi - o kršenjima Konvencije za likvidaciju rasne diskriminacije.

Zahtevi Kijeva su bili da se prekine sa isporukom oružja na istok Ukrajine i podrškom "teroristima" u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici i da se zaustavi "etničko ugnjetavanje" na Krimu.

Moskva te optužbe negira, navodeći da glavni cilj Kijeva nije bio rešavanje nesuglasica, već pronalaženje povoda za tužbu protiv Rusije pred Međunarodnim sudom. U resoru su podsetili da takve politizovane optužbe izlaze iz okvira jurisdikcije Suda.

Rešenjem Suda Rusiji je naloženo da ispunjava norme Konvencije o likvidaciji svih oblika rasne diskriminacije koji se odnose na aktivnosti krimskih Tatara, a ukrajinske "dokaze" da Moskva podržava ustanike u Donbasu sudija smatra nedovoljnim. Presuda je privremena i biće na snazi do konačne odluke.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova smatra važnim što je Međunarodni sud pravde zauzeo principijelan stav i što ne podržava optužbe Ukrajine o navodnoj "agresiji", "okupaciji" ili o statusu Krima.

"Sud je bez glasanja priznao da je tužba Ukrajine protiv Rusije o Međunarodnoj konvenciji o borbi protiv finansiranja terorizma neosnovana i, shodno tome, uslova za uvođenje privremenih mera nema", navodi se, između ostalog, u saopštenju ruskog ministarstva.

Public

Ministarstvo je takođe istaklo da je sud pozvao obe strane da rade na punoj implementaciji sporazuma iz Minska, navodeći pritom da su ih odobrili i potpisali predstavnici Donjecka i Luganska.

"Sud nije podržao nijednu od privremenih mera koje zahteva Ukrajina u vezi sa Međunarodnom konvencijom o likvidaciji svih oblika rasne diskriminacije. Tužbe Kijeva o tome da Rusija, kako kažu, vodi politiku 'brisanja kulturnog identiteta ukrajinskih i krimsko-tatarskih zajednica' nisu podržane", navodi rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da je Sud UN delimično usvojio zahtev Ukrajine o privremenim merama prema Rusiji. Sud je odlučio da Rusija prema Konvenciji o likvidaciji svih oblika rasne diskriminacije mora da se uzdrži od narušavanje prava krimskih Tatara, i da obezbedi obrazovanje na ukrajinskom jeziku na Krimu, a takođe i da ne preduzima nikakve akcije koje bi mogle da dovedu do pogoršanja spora.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija