• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.04.2017

21:48

MARIN LE PEN PROGLASILA POBEDU: Istorijski rezultat, vreme je da oslobodimo narod

Vesti

MARIN LE PEN PROGLASILA POBEDU: Istorijski rezultat, vreme je da oslobodimo narod

Podeli vest

Liderka krajnje desnice Marin Le Pen proglasila je večeras pobedu u prvom krugu izbora za predsednika Francuske, pozdravivši "istorijski rezultat" uz poruku da je u pitanju opstanak Francuske i da njena stranka Nacionalni front nudi francuskom narodu "veliku alternativu"
Tanjug/AP

- Ovo je istorijski rezultat, prvi korak je napravljen. Vreme je da oslobodimo francuski narod od arogantne elite- rekla je ona sa širokim osmehom na licu, obrativši se oduševljenim pristalicama u svom izbornom štabu u Enen-Bomonu, prenosi AFP.

Obećala je potom preko potrebnu debatu o globalizaciji, proglasivši je otvorenom, a na kraju njenog govora intonirana je francuska nacionalna himna.

OBRT NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA U FRANCUSKOJ: Marin Le Pen vodi sa 25 odsto glasova, Makronu 21,3 odsto!

Le Pen, koja se u današnjem prvom krugu predsedničkih izbora kvalifikovala, zajedno s nezavisnim centrističkim kandidatom Emanuelom Makronom, za drugi krug zakazan za 7. maj, pozvala je večeras sve glasače "bez obzira na to za koga su danas glasali" da joj se pridruže kako bi formirali "nacionalno jedinstvo", prenosi "Figaro".

Ocenivši da je napravljen "prvi korak" u prvom krugu, kandidatkinja krajnje desnice je istakla da je postigla "istorijski rezultat" što, kako je ocenila, podrazumeva "ogromnu odgovornost".

(VIDEO) ŽESTOKI SUKOBI NA ULICAMA PARIZA: U tuči s demonstrantima policija upotrebila suzavac!

Predstavivši se kao "kandidatkinja naroda", ona je svog protivkandidata Makrona opisala kao naslednika sadašnjeg socijalističkog predsednika Fransoa Olanda, zagovornika "divlje globalizacije".

Ko je Marin Le Pen
 

Le Pen se, inače, zalaže za izlazak Francuske iz EU, zaštitu francuskih granica, oštre mere protiv imigracije i isterivanje islamskih ekstremista.

Marin Le Pen, liderka francuskog desničarskog Nacionalnog fronta, ima tvrdokoran stav o imigraciji ali je lično pokušala da delimično ublaži radikalno desničarsku politiku svoje stranke i njene kontroverzne stavove o strancima. 

Reuters

Zalaže se za automatsko izbacivanje nelegalnih imigranata uz smanjivanje broja legalnih migranata na 10.000 godišsnje, zatvaranje "ekstremističkih džamija" i davanje prioriteta Francuzima u dodeli socijalnih stanova. 

U jednom trenutku, Nacionalni front se zalagao i za napuštanje evra, a onda je nedavno rekla da bi organizovala referendum o pitanju valute. 

Najnovije, navela je da bi pokušala da ponovo ugovori članstvo Francuske u EU, a ako to propadne, održala bi referendum.

Pobornik je penzionisanja sa 60 godina i garantovanu 35-časovnu radnu nedelju, prenosi BBC. 

Reuters

Nalazi se na čelu Nacionalnog fronta od 2011. godine, kada je mesto predsednice preuzela od svog oca Žan Mari Le Pena i u proteklih šest godina uspela je da poboljša rejting stranke što je bilo posebno uočljivo na regionalnim izborima 2015. godine. 

Pre nego što je došla na čelo stranke radila je kao advokat. 

Marin Le Pen je i član Evropskog parlamenta a zalaže se za pregovore o novoj EU posle čega bi usledio referendum.

Njenu predizbornu kampanju pratio je skandal oko finansiranja njenih savetnika u Evropskom parlamentu.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Branko

pre 7 godina

Epitet krajnje desničarke su joj nabili mediji bliski njenim političkim protivnicima. Ona je više socijalista nego ovi drugi koji se tako predstavljaju. Sa 60 godina u penziju i 35 satno nedeljno radno vreme. Ko je lud da se žali. Ja bi to odmah potpisao doživotno.

Dragan

pre 7 godina

To nije socialista nego - nacional socialista a i ti i svi sto potpusu i onako cete raditi dozivotnoa ne ono sto ona prica ili drugi populisti pricaju da je kod nas , sigurno bi dodala i med i pticje mlijeko ali u Francuskoj to ipak za nijansu teze prolazi Ma skoro da vam svima priustim ovakve , pa sta me kosta da kosta !

nada

pre 7 godina

Svaka cast zeni na hrabrosti i kandidaturi ! Nadam se da ce pobediti !!!!!!!!!!!!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija