• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.04.2017

19:56

INDIJANCE ISTREBLJUJU OPASNIM LEKOVIMA: Farmaceuti u SAD navukli domoroce na tablete!

Vesti

INDIJANCE ISTREBLJUJU OPASNIM LEKOVIMA: Farmaceuti u SAD navukli domoroce na tablete!

Podeli vest

Pleme Čiroki tuži farmaceutske kuće i distributere jer im prodaju ogromne količine tableta protiv bolova koje izazivaju zavisnost. Na tome su zaradili milijarde dolara i desetkovali populaciju Čirokija

Indijansko pleme Čiroki u SAD tužilo je šest najvećih farmaceutskih kuća i distributera lekova u zemlji jer ih, kako tvrde, istrebljuju stvaranjem epidemije zavisnosti od tableta protiv bolova.

Prava epidemija

305 Čiroki Indijanaca umrlo od 2003. do 2014. od lekova protiv bolova
845 miliona miligrama opasnih supstanci u lekovima distribuirano 2015. u okruzima u kojima živi pleme Čiroki
378,4 milijarde dolara zaradile farmaceutske firme 2015. na prodaji lekova plemenu Čiroki

Prema navodima najvećeg američkog domoradačkog naroda, farmaceuti su zaradili stotine milijardi dolara prodajući im lekove slične drogi u ogromnim količinama, što je desetkovalo populaciju Čirokija.

Unosni bonusi

Advokati plemena u Oklahomi u četvrtak su predali tužbu protiv tri najveća američka distributera lekova - "Mekeson korporejšen", "Kardinal helt" i "Amerisors Bergen". Takođe, tužba je podneta i protiv najvećih trgovaca medikamentima i farmaceutskih kompanija CVS, "Volgrins" i "Vol-Mart stors".

Prema navodima tužbe, farmaceuti su u određenim okruzima distribuirali hiljade komada tableta, poput "oksikodona", više nego što ima stanovnika. Samo 2015. čak 845 miliona miligrama opasnih supstanci u lekovima distribuirano je u 14 okruga u kojima živi pleme Čiroki.

Poglavica: Preživećemo i ovo

Public

Poglavica Čirokija Bil Džon Bejker naveo je da će njegovo pleme preživeti i epidemiju zavisnosti od lekova kao što je preživelo sve u istoriji.
- Naše pleme je preživelo bolesti, izbacivanje sa sopstvene zemlje, ubijanja i druge pošasti, pa je ipak opstalo. Epidemija zavisnosti od lekova samo je novi izazov koji je pred nama postavljen u moderno vreme - naveo je Bejker.

To znači da su farmaceuti za godinu dana prodali čak 703 miligrama opasnih supstanci po pripadniku ovog plemena, odnosno 7.200 miligrama po osobi koja ima recept za lekove protiv bolova.

Na tome su farmaceutske kompanije 2015. profirale oko 378,4 milijarde dolara.

Usled toga broj Čiroki Indijanaca koji su se predozirali tabletama protiv bolova porastao je čak četiri puta. Između 2003. i 2014. među njima je zabeleženo 350 smrtnih slučajeva povezanih sa uzimanjem tih tableta, što je mnogo više nego u ostatku SAD. To znači da je više Čiroki Indijanaca umrlo od predoziranja nego u saobraćajnim nesrećama.

Jedan od advokata Čirokija Tod Hembri kaže da su distributeri medikamenata prekršili federalne zakone dozvoljavajući da izbije epidemija zavisnosti.

- Dozvolili su da veiliki broj opasnih lekova padne u ruke uličnih i internet dilera ne obavestivši vlasti da prodaju milione tableta više od uobičajenog broja. Umesto toga, oni su dobijali bonuse od farmaceutskih kompanija - naveo je Hembri.

Ignorisali zakon

Njegov kolega Ričard Filds dodaje da su distributeri i farmaceutske kuće namerno izazvali epidemiju zavisnosti od lekova.

- Ignorisali su uputstva Administracije za borbu protiv droge (DEA), koja propisuje koliko tableta sme da bude prodato po čoveku, kako pratiti velike narudžbine lekova i obavezuje farmaceute da prijave sve što je sumnjivo. Tuženi su imali sve mogućnosti da ograniče broj smrti izazvan zavisnošću od tableta protiv bolova, samo da su se pridržavali zakona - objašnjava Filds.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 6 godina

Iz istorije, naslucujem kada je ovaj genocid poceo, kraj mu necu videti, ali da im niko ne sudi za to??????????????????????????. I jos NAS optuzuju za krsenje ljudskih prava a nase rukovodstvo im daje hleb i so, nazivajuci ih prijateljima.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija