• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.04.2017

13:56

EVO ŠTA SE DEŠAVA NAKON IZBORA U FRANCUSKOJ: Ako Makron pobedi, EU dobija VOJSKU!

Vesti

EVO ŠTA SE DEŠAVA NAKON IZBORA U FRANCUSKOJ: Ako Makron pobedi, EU dobija VOJSKU!

Podeli vest

Francuska bi mogla biti vodeća sila u uspostavljanju evropskih vojnih snaga, ukoliko, prema očekivanjima, Emanuel Makron pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora, navodi se u danas objavljenom izveštaju organizacije "Prijaetlji Evrope" (Friends of Europe)

Stručnjaci i analitičari ove ugledne organizacije istraživali su opcije razvoja bezbednosnog i odbrambenog sektora u Francuskoj, koji će imati ključni uticaj na budućnost Evropske unije i Evrope u celini.

- Francuska je danas najvažnija za odbranu Evrope. Nakon izlaska Velike Britanije, ona će biti jedina nuklearna sila u EU i jedina stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Pravac koji Francuska odabere oblikovaće perspektivu cele Unije u narednim godinama - navodi se u studiji.

MAKRON KRITIKOVAO TURSKU: Ako budem izabran za predsednika štitiću demokratiju u svim zemljama!

Naglašava se i uloga francuskih vojnih snaga tokom prethodnih decenije, posebno u operacijama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, te ističe da će u budućnosti ona postati i mnogo važnija, uprkos činjenici da je njen uticaj u EU u padu u odnosu na Nemačku, zbog ekonomske stagnacije Francuske i uspona Berlina. 

- Ali, Francuska je vojno angažovana u svetu više nego ijedna druga članica EU - navedeno je u izveštaju, koji prenosi Fena. 

PRVA ODLUKA LE PENOVE POSLE IZBORA: Više nisam predsednica Nacionalnog fronta!

Nakon niza terorističkih napada u Parizu 2015. godine glavno pitanje bezbednosti u Francuskoj postala je borba protiv terorizma. Cinici iz SAD su zaključili da je to odgovor Francuskoj koja se protivila vojnoj akciji u Iraku 2003. godine, kaže se u dokumentu. 

Građani očekuju jačanje unutrašnje bezbednosti, ali stručnjaci upozoravaju da se ni bitka na međunarodnom planu ne sme zapostaviti, smatraju eksperti organizacije "Prijatelji Evrope", analizirajući i mogućnosti i pravce jačanja francuske vojne moći.

Danas je Pariz neizostavan partner SAD u vojnim akcijama u Africi i na Bliskom istoku ali, kako navodi studija, temelj za francusku odluku o tome kojim pravcem će krenuti biće "četiri jahača apokalipse": Tramp, Bregzit, Putin i Islamska drzava, a u manjoj meri Turska.

- Budući predsednik Francuske će se morati suočiti sa neizvesnostima na globalnom planu i dugoročnim rizicima. Stoga postoje četiri moguća scenarija od kojih svaki nosi svoje mane i pozitivne strane - navedeno je u izveštaju.

Prvi scenario bi od Francuske napravio "usamljenog vuka" koji bi razvijao svoj sistem odbrane i fokusirao se na svoje granice i bezbednost, neovisno od međunarodnih partnera. Ukoliko bi pobedila Marin le Pen, ovo je najverovatniji scenario. 

Međutim, ako Makron pobedi, Francuska bi mogla biti lider u formiranju evropskih bezbednosnih snaga, faktički - vojske koja bi se angažovala tamo gde NATO nije spreman. 

Tanjug/AP

Bila bi to stalna vojna struktura koja bi zahtevala zajedničko finansiranje. Druge moguće opcije su bilateralno povezivanje Francuske sa pojedinim članicama, Nemačkom, Italijom, Španijom ili Poljskom, te jačanje "evropskog krila" NATO-a.

Uprkos tome što će biti važan i ishod parlamentarnih izbora u junu, odluka o budućnosti će zavisiti ponajviše od novog šefa Jelisejske palate. 

Mnogi, navodi se u studiji, još nisu svesni koliko će pravac koji Francuska odabere u pogledu odbrane imati posledica ne samo po njene građane, nego i po celu Evropu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
CICKA

pre 6 godina

Шта би била ако би он победио, сателит Америке у њиховим ратовима, зар би то хтели Французи?.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija