• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.04.2017

23:30

ZBOG PROTESTA AMBASADE SRBIJE: Otkazan koncert Tompsona u Austriji

Vesti

ZBOG PROTESTA AMBASADE SRBIJE: Otkazan koncert Tompsona u Austriji

Podeli vest

Protest ambasade Srbije u Austriji u vezi sa za subotu najavljenim koncertom Marka Perkovića Tompsona u mestu Kremsminster urodio je plodom i vlasti Gornje Austrije su odlučile da otkažu ovaj nastup, nakon burnih reakcija austrijskih partija i organizacija preživelih logora Mauthauzen

Gradonačelnik Kremsminstera, gradića u kojem je trebalo da se održi koncert, Gerhard Obernberger saopštio je da je koncert otkazan.

- Kada se već unapred zna da jedna manifestacija treba da posluži za podsticanje mržnje jedne grupe u našem društvu protiv druge onda ona mora biti otkazana. Za to postoji pravni okvir- zatražio je prethodno poslanik Zelenih Karl Elinger.

On je podsetio da je 2008.Tompsonu zabranjen nastup u austrijskoj pokrajini Koruška, te i da postoe zabrane u Švajcarskoj, Nemačkoj i Holandiji.

Predsednik Mauthauzen komiteta Vili Mernji ocenio je sramnim omogućavanje nekome širenje ideologije mržnje Jevreja i Srba.

On je, u izme preživelih logora Mauthauzen, pozvao vlasti Kremsminstera, kao i policije, da učine sve da se desničarsko-ekstremistički koncert otkaže.

Austrija ne sme biti mesto okupljanja desničarskih ekstremista i njihovih manifestacija, istakla je generalni sekretar ogranka Socijaldemokratske partije Austrije za Gornju Austriju Betina Štadlbauer.

Ona je naglasila da novi predsednik pokrajine Tomas Štelcer treba da pokaže koji mu je stav s tim u vezi.

Još 2007. je Simon Vinzental centar ukazivao da Tompson na svojim nastupima širi ultranasionalističku ideologiju i da veliča ustaške zločine. 

Do sada je u više navrata u Austriji pokušano da se organizuje koncert Tompsona, ali je svaki put morao biti otkazan zbog ustaških pesma po kojima je poznat. Ovaj put prestavnik Hrvata u Austriji u Savetu Vlade Hrvatske Miroslav Piplica pokušao je da u subotu uveče organizuje nastup Tompsona u Kremsminsteru.

Otpravnik poslova Ambasade Goran Bradić ukazao je, u dopisu upućenom austrijskim vlastima, da među građanim Srbije u Austriji valda zaprepašćenje zbog mogućnosti održavanja koncerta Tompsona.

On je ukazao na veličanje ustaških zločina u pesmama hrvatskog pevača.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mara

pre 6 godina

Ustase su uporne kao svinje u sirenju nacizma i fasizma.Bravo za austrijske vlasti.U uredjenoj zemlji ne moze niko da izigrava majmuna pa ni taj bilmez Toma ustasa.\n

Miša

pre 6 godina

Zvuči mi i suviše lepo a koliko je istinito videćemo, samo da ne bude ovde otkazan a u Beči održan.

vladbgd

pre 6 godina

Nek ide kod Mila Djukanovica, on ce ga primiti. Taj izrod bi i Stepincu poljubio ruku, a Pavelicu bi se poklonio. Milo, nece jos dugo. Ovo je pocetak tvog kraja

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija