• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

03.05.2017

19:16

NATO NAS POSMATRA! Stoltenberg zabrinut za situaciju u Makedoniji, prati stanje u Albaniji!

Vesti

NATO NAS POSMATRA! Stoltenberg zabrinut za situaciju u Makedoniji, prati stanje u Albaniji!

Podeli vest

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u Briselu izjavio da je Atlantski savez "veoma zabrinut zbog situacije u BJR Makedoniji

Stoltenberg je dodao da je "stav NATO-a da demokratski proces mora biti poštovan i da većina u parlamentu ima pravo da odluči ko će sastaviti vladu".

On je to rekao u izlaganju i raspravi s poslanicima Pododbora za bezbednost i odbranu u Evropskom parlamentu i podvukao da NATO jača snage na istoku Evrope ne zato da bi "izazvao, već predupredio mogući sukob" s Rusijom, te je zato uspostavio pragmatične veze i spreman je na dijalog s Moskvom kao "snažna i predvidiva" organizacija. 

AP PHOTO



Osvrćući se na više poslaničkih pitanja o "zabrinjavajućoj nestabilnosti na Zapadnom Balkanu", čelnik Atlantskog saveza je rekao da NATO "veoma pomno prati i razvoj zbivanja u Albaniji". 

- To znači- dodao je, "da želimo da se tamo reše političke teškoće i da se okonča bojkot parlamenta, jer Albanija je NATO saveznik kojeg posebno cenimo". 

Stoltenberg je naglasio da "prisustvo i delovanje NATO na Zapadnom Balkanu omogućava da se borimo protiv terorizma". 

- Ja sam išao u Bosnu i Hercegovinu- rekao je on i preneo da su mu "ukazali na to koliko je važno da se stabilizuje celo područje Zapadnog Balkana, da bi se moglo boriti sa inostranim borcima, dati potrebna oruđa za hvatanje u koštac s terorističkom pretnjom". 

Informer

Kako je istakao, "NATO je odigrao ključnu ulogu u razvijanju etnički mešovite vojske u Bosni i Hercegovini, prisutni smo na Kosovu i sarađujemo s partnerima u regionu". 

Na opasku više poslanika da je Turska važan saveznik u NATO, dok njen unutrašnjepolitički razvoj ide na štetu zajedničkih vrednosti demokratije i ljudskih prava, čelnik NATO je podvukao da je "Turska država na liniji fronta u borbi protiv Islamske države, tamo su baze, koristimo tursku infrastrukturu i za borbu protiv drugih islamskih terorista". 

AP PHOTO

Stoltenberg je rekao i da je "Turska važna zbog prisustva na području Crnog mora, da bismo tamo uzvratili i sučelili se s osetnim vojnim jačanjem Rusije, naročito na Krimu". 

Generalni sekretar Atlantskog saveza se time osvrnuo na više pitanja poslanika o ulozi Turske na području Crnog mora, kao i - kako je to ocenio rumunski poslanik Viktor Boštinaru - "opasnosti da Rusija dobije jači izlaz na Crno more i istočni Jadran". 

- Otud je važno da Evropa i NATO imaju angažovanog saveznika Tursku da bi se mogli uhvatiti u koštac s nestabilnošću na jugu, s terorizmom, kao i da se uzvrati na rusko agresivno postupanje na području Crnog mora- zaključio je Stoltenberg. 

On je dodao da je vlastima u Ankari predočio i da su demokratija i ljudska prava temeljne vrednosti NATO.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile

pre 6 godina

NATO mars sa BLkana. Vase prisudtvo ovde izaziva rat i nestabilnost. Niste pozeljni na ovim prostorima. Jos jednom, mars sa BLkana.

DEDA RAKA

pre 6 godina

Gde se meša NATO tu nastaje tuga, zamo mi to dobro, a i bivša Yuga ! Planetarna ološ svima stalno preti - pa pitajte narod: ONI SU PROKLETI ! Zna to i Evropa ali samo ćuti , plaši se jadna da ih ne naljuti !

Mara

pre 6 godina

Eee,Jane,i ti si jedna marioneta americkih bankara,sve su vas podkupili, zato vam ostaje samo da igrate onako kako vam oni sviraju.Bas jadno i zalosno.Oni svet vode u haos i rasulo,jedino ga Putin zeli spasiti a svi vi pomazete tim sotonama i bilmezima.Ima li jos neko pametan osim Putina da vidi pravu igru Satane i da mu se suprodstavi.\n

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija