• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.05.2017

19:23

FREGZIT, BITI ILI NE BITI ZA EU! Sudar svetova na izborima u Francuskoj, odlučiće razočarani birači!

Vesti

FREGZIT, BITI ILI NE BITI ZA EU! Sudar svetova na izborima u Francuskoj, odlučiće razočarani birači!

Podeli vest

Ishod izbora u Francuskoj, ma kakav bio, osetitiće se od ekstremističkih uporišta u Siriji do berzi u Hongkongu i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ocenjuje AP

Kada je reč o Evropi, francuski izbori bi, ocenjuje agencija, po posledicama mogli da prevaziđu i Bregzit budući da je ulog budućnost starog kontinenta, ocenjuje se analizi i dodaje da razočarani francuski birači biraju između "dva zla" - neiskusnog centrističkog kandidata Emanuela Makrona i liderke krajnje desnice Marin Le Pen. 

Agencija navodi nekoliko razloga zbog čega su ovi izbori značajni, kao što su rizik od Fregzita, uspon populizma, kao i Asadova Sirija i Putinova Rusija. 

Eventualni odlazak Francuske iz Evropske unije ili evrozone odnosno Fregzit bio bi daleko gori od Bregzita, jer bi bio poguban za ideju evropskog ekonomskog jedinstva posle Drugog svetskog rata. 

Francuska je jedna od zemalja osnivača EU, njen glavni pokretač zajedno sa svojim nekadašnjim rivalom Nemačkom. 

Fregzit bi označio kontrolu transfera novca, odliv kapitala, gubitke i tužbe zbog obveznica i ugovora. Iz tima Marin Le Pen nastojali su da relativizuju apokaliptički scenario u ovom slučaju, tvrdeći da evro koji sada koristi 19 zemalja, svakako ide ka propasti. 

Reuters

Sa druge strane, Makron je biračima pokazivao snimak britanskih glasača koji žale zbog odluke o napuštanju EU, tvrdeći da oni nisu shvatili u šta su se upustili, kao i američke birače koji žale zbog toga što su glasali za Trampa. 

Ako Le Pen ostvari iznenađujuću pobedu, to bi oživelo populistički talas podstaknut pobedom Donalda Trampa i Bregzitom. 

Mnogi francuski radnici koji su ostali bez posla usled globalizacije slično kao u SAD i Britaniji prezasićeni su strankama establišmenta i privučeni obećanjima o promenama statusa kvo. 

Tanjug

Čak iako Le Pen izgubi, ona je pokazala da je populizam značajna snaga u Francuskoj koja bi mogla da oteža Makronu da ostavari svoje ciljeve ako pobedi. 

Mnogi koji nameravaju da glasaju za Makrona sutra u njemu vide manje zlo, a ne spasioca, navodi AP. 

Francuska je nuklearna sila i stalna članica Saveta bezbednosti UN koja širom sveta ima angažovane desetine hiljada vojnika. Takođe je ključni savetznik SAD u kamapanji proti Islamske drzazve. 

I dok je diplomatska snaga Francuske izbledela, Makron bi mogao da unese novu energiju u francusku spoljnu politiku, a Le Pen bi sa zapaljivom retorikom osigurala da se glas Pariza mnogo više čuje u svetskoj politici. 

Makron bi verovatno nastavio sa francuskim operacijama protiv ekstremista u Iraku, Siriji i sahelskoj Africi, kao i sa pritiskom na Rusiju zbog Ukrajine i podrške sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu. 

Sa druge strane, Le Pen čvrsto podržava Asada, susrela se sa Putinom u Moskvi i verovatno bi se snažno zalagala za ukidanje sankcija Rusiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija