• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.05.2017

19:23

LAVROV SPREMIO TRAMPA ZA PRVI SUSRET SA PUTINOM: Svi detalji istorijskog razgovora šefa diplomatije Rusije sa prvim čovekom SAD!

Vesti

LAVROV SPREMIO TRAMPA ZA PRVI SUSRET SA PUTINOM: Svi detalji istorijskog razgovora šefa diplomatije Rusije sa prvim čovekom SAD!

Podeli vest

Šef ruske diplomatije posle četiri godine otputovao u Ameriku i prvi put se sreo s predsednikom SAD kako bi ugovorio njegov sastanak s ruskim liderom. Lavrov objasnio Trampu da Putin ne želi skandale tokom prvog susreta

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče se prvi put sastao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Vašingtonu.

Lavrov je otputovao u Ameriku prvi put posle četiri godine kako bi, prema navodima moskovskih medija, detaljno pripremio sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina sa Trampom, koji bi uskoro trebalo da bude održan.

Bez iznenađenja

Ruski zvaničnik i američki predsednik sastali su se iza zatvorenih vrata u Beloj kući, međutim, izvor iz Kremlja je za ruske medije naveo da je u centru pažnje bio sastanak s Putinom.

- Putin ne želi ništa da rizikuje. Znajući Trampov temperament, Kremlj ne želi da na sastanku dvojice državnika bude bilo kakvih iznenađenja, a naročito ne onih neprijatnih. Ruska strana želi da izbegne čak i mogućnost da izbije bilo kakav skandal - naveo je izvor ruskih medija.

 

 

On je objasnio da je zbog toga Lavrov lično otišao u SAD i našao se s Trampom.

- Šef ruske diplomatije insistirao je da lično upozna predsednika SAD sa procedurom za sastanak s Putinom. Objasnio je da u formalnom delu mora da se razgovara isključivo o dogovorenim temama, i to na određen način. Taj potez Lavrova smatra se pružanjem ruke pomirenja Vašingtonu u trenutku kad su odnosi dve zemlje na najnižem mogućem nivou - rekao je izvor iz Kremlja.

AP PHOTO

I sam Lavrov je pre sastanka s Trampom nagovestio da susret s Putinom mora da bude dobro pripremljen.

Lavrov: Imali smo konstruktivan razgovor

Lavrov je nakon sastanka s Trampom izjavio da je imao veoma konstruktivan razgovor s njim.
- Pričali smo o našoj saradnji na međunarodnoj sceni. Potvrđeno mi je da, uprkos svim teškoćama, naše dve zemlje mogu i moraju da deluju zajedno kako bi rešile ključne probleme u svetu - naveo je Lavrov.
On je dodao da je s Trampom razgovarao i o konfliktima u Siriji i Ukrajini i naglasio da su i jedna i druga strana spremne da uklone sve barijere kako bi saradnja između Rusije i SAD bila efikasnija.

- Nama su potrebni sastanci, a Amerikancima takođe, ne zbog spoljnih efekata ili samo da bismo rekli: evo senzacije - rekao je Lavrov.

On je napomenuo da je sastanak lidera važan ne samo zbog rukovanja već i zbog razmene mišljenja o bilateralnim odnosima, ali i međunarodnim problemima.

- Rusija i SAD imaju tako jak uticaj na međunarodnu stabilnost i bezbednost da će drugi sigurno čekati jasne rezultate tog sastanka. Kako bi to tako i bilo, sastanak takve vrste treba da bude dobro pripremljen i to je ono što upravo radimo - rekao je Lavrov.

Tilersonova dobrodošlica

On se, pre Trampa, sastao sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, sa kojim je razgovarao o zajedničkoj borbi protiv terorizma, Siriji, Severnoj Koreji i odnosima između Rusije i SAD.

Tilerson, koji je prošlog meseca bio u poseti Moskvi, gde se sreo i sa Putinom, juče je naveo da je zahvalan Lavrovu što je došao u Vašington.

 

 

- Želim da poželim dobrodošlicu ministru spoljnih poslova u Stejt department i izrazim mu zahvalnost zbog dolaska u Vašington kako bismo mogli da nastavimo naš dijalog i našu razmenu stavova, što smo započeli u Moskvi - rekao je Tilerson novinarima.

Taj sastanak u Moskvi se, međutim, nije slavno završio. I jedan i drugi diplomata su tada izjavili da su odnosi dve zemlje veoma loši.

Oni su se naročito pogoršali nakon što su SAD bombardovale aerodrom sirijske vojske u Homsu prošlog meseca, optuživši bez ikakvih dokaza sirijskog predsednika Bašara el Asada da je koristio hemijsko oružje protiv svog naroda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija