• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: BBC/Informer.rs

12.05.2017

21:13

HAKERI NE ŠTEDE NIKOGA! Sajber napad širom 74 države, na meti čak i bolnice!

Vesti

HAKERI NE ŠTEDE NIKOGA! Sajber napad širom 74 države, na meti čak i bolnice!

Podeli vest

Organizacije širom sveta prijavile su da su meta organizovanog i masovnog sajber napada, javlja Bi-bi-Si

Računari na hiljadama različitih lokacija zaključani su sa zahtevom za isplatu 300 dolara u bitkoinima, uz pomoć softvera koji ih blokira i ne dozvoljava da se koriste dok se hakerima ne isplati otkup.

Hakeri za otključavanje svakog računara zahevaju 300 dolara u bitkoinima.

Do sada je prijavljeno da su računari zaraženi u 74 zemalja širom sveta, uključujući Veliku Britaniju Kinu, Rusiju, SAD, Španiju, Italiju i Tajvan.

Računarski stručnjaci tvrde da su ti inicidenti povezani.

Jedan od njih je napisao na Tviteru da da je zabeležio hiljade slučaejva.

- Ovo je ogromno - rekao je Jakub Krustek iz firme "Avast", poznate po svom antivirusnom programu.

Još jedna kompanije koja se bavi bezbednošću računara, "Kasperski"  kaže da su napadi zabeleženi u 74 zemalja i da ta broj raste.

Sve počelo napadom na računarski sitem britanskog zdravstva, pa su bolnice bile primorane da preusmeravaju pozive upućene Hitnoj pomoći zbog tog sajber napada.

Rojters prenosi da je Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Velike Britanije saopštila da je 16 organizacija iz tog sistema zahvaćeno napadom i da nema informacija da su hakeri uspeli da pristupe podacima pacijenata.

Dejli telegraf je objavio da hakeri traže otkup i da, prema dostupnim informacijama, u bolnicama ne rade telefoni i kompjuteri, a u nekim od bolnica se primaju samo hitni slučajevi, dok je pacijentima poručeno da su sve operacije koje nisu hitne otkazane.

AP prenosi navode "NHS Didžitala", koji se brine o sajberbezbednosti bolnica, da je napad izveden "softverom za traženje otkupa" pod nazivom "vona dekriptor" (WannaCry) koji zaključava kompjuter i drži ga kao "taoca" dok napadači traže novac da bi on mogao ponovo da proradi.

- Sumnja se da je sajber napad izveden na nacionalnom nivou i preduzimamo sve moguće mere predostrožnosti kako bismo zaštitili naše lokalne sisteme Nacionalne zdravstvene službe - objavio je na Tviteru ogranak NHS za Mersisajd na severu Engleske.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija