• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: standard.rs/informer.rs

13.05.2017

08:45

TRAMPOV IZLAZAK IZ 'LUDAČKE' KOŠULJE: Evo zašto je otpuštanje direktora FBI bio ŠOKANTAN, ALI NEOPHODAN POTEZ!

Vesti

TRAMPOV IZLAZAK IZ 'LUDAČKE' KOŠULJE: Evo zašto je otpuštanje direktora FBI bio ŠOKANTAN, ALI NEOPHODAN POTEZ!

Podeli vest

Ugledni američki kolumnista i geopolitičar Džejms Džorž Džatras svoju poslednju kolumnu posvetio je šokantnoj Trampovoj odluci da smeni direktora FBI Džejmsa Komija i razgovorima koje je prvi čovek SAD u Vašingtonu vodio sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim...

Kolumnu prenosimo u celosti...

Otpuštanje direktora FBI i napredak u razgovorima sa Rusijom su traženje čvrstog tla u vašingtonskoj močvari.

 

Trampovo iznenadno otpuštanje direktora FBI Džejmsa Komija je postalo najnovija svetlucava stvarčica koja privlači pažnju vašingtonske javnosti. Kao što se moglo pretpostaviti, reakcije su oštro podeljene duž uobičajenih linija.

Za Trampove pristalice otpuštanje Komija predstavlja neophodan korak u pravcu „isušivanja vašingtonske močvare" u skladu sa Trampovim predizbornim obećanjima. S obzirom da je Komi omražen među demokratama, koji ga krive (zajedno sa Vladimirom Putinom) za poraz Hilari Klinton, možda je kačenje baš njegovog skalpa za zid smišljeno u cilju zbunjivanja i podele opozicije.

 

 

Ako je tako, onda nije baš upalilo. Tek što se pojavila vest o Komijevom otpuštanju, demokrate su vrisnule da je to urađeno da bi se sabotirala istraga u vezi sa neosnovanim optužbama o saradnji Trampove kampanje i Kremlja.

I to je sve što se može čuti na američkim mejnstrim medijima: Rusija, Rusija, Rusija, zataškavanje, zataškavanje, zataškavanje... Očekivano, republikanci u Kongresu, od kojih mnogi ionako mrze Trampa, su zaplašeni, a oni koji sve vreme zahtevaju imenovanje specijalnog tužioca koji bi stvar ispitao će možda konačno dobiti ono što traže.

AP/Photo

Ukratko, ono što je možda bio prvi odlučni Trampov protivudar na račun permanentne vlade u Vašingtonu će mu se možda vratiti kao bumerang u vidu pojačanog pritiska protiv njega od istih onih snaga rešenih da ga unište. Iznad svega one se nadaju da će, nastavljajući da talambasaju o „ruskom mešanju" u američke izbore i sada optužujući Trampa da je uklonio Komija da bi zataškao sopstvena zlodela, uspeti da spreče bilo kakvo otvaranje SAD prema Moskvi.

Otpuštanje Komija je došlo baš u trenutku kad smo počeli da viđamo prve znakove da Vašington i Moskva konačno započinju saradnju u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma. Da podsetimo, tokom čitave kampanje 2016. godine tadašnji kandidat Donald Tramp je više puta naglašavao potrebu za dobre odnose sa Rusijom.

 

 

Za Trampove protivnike takva razmišljanja su samo potvrđivala njihove optužbe da je on zapravo marioneta Vladimira Putina, tzv. Sibirski kandidat (aluzija na Mandžurijskog kandidata iz čuvenog holivudskog filma).

S druge strane, Trampove pristalice su to posmatrale kao deo njegove politike „Amerike na prvom mestu", okončanja „izgradnje nacija" i nepotrebnih ratova.

Nažalost, pravac koji je Tramp nagoveštavao 2016. nije se zasad ostvario u 2017. Verovatno zbog straha od kritičara rešenih da blokiraju bilo kakvo američko-rusko približavanje, prva tri meseca nove administracije je obeležila ona ista antiruska retorika koja je bila svojstvena administraciji Baraka Obame i kampanji Hilari Klinton.

Tanjug/AP

Stvari su se dodatno pogoršale u aprilu posle hemijskog napada u Siriji, za koji su SAD odmah bez ikakvih dokaza optužile snage sirijske vlade, koje podržava Rusija, što je povećalo mogućnost direktnog američko-ruskog vojnog okršaja.

Tokom svoje prošlomesečne posete Moskvi državni sekretar Reks Tilerson je Putinu saopštio da su „odnosi između naše dve nacije na najnižoj tački od kraja Hladnog rata, i da su u spiralnom padu, stvari postaju sve gore… dve vodeće svetske nuklearne sile ne smeju da imaju ovakve odnose. To moramo da promenimo". Prema Tilersonu, ruski predsednik je klimnuo glavom u znak odobravanja.

 

 

I izgleda da se neke promene dešavaju mada sporo. Otpuštanje Komija je došlo u predvečerje susreta između Tilersona i ruskog ministra spoljnih poslova Lavrova u Vašingtonu na temu Sirije. Odgovarajući na optužbu lidera demokrata u Senatu Čarlsa Šumera da je Komijevo uklanjanje imalo veze sa Rusijom, Tramp je tvitovao: "Plačljivi Čak Šumer je nedavno rekao: 'Nemam više poverenja u njega (Džejmsa Komija).' A onda glumi indignaciju 'isušiti močvaru'."

Tramp se takođe susreo sa Lavrovim, što je objavljeno dosta kasno, kao da je time hteo dodatno da razjari svoje neprijatelje. Sa svoje strane, delujući kao da se i sam priključio Trampovom začikavanju protivnika, upitan da li će Komijevo otpuštanje baciti senku na njegove susrete, Lavrov je dobacio: „Smenili su ga? Ma šalite se, šalite se".

Tanjug/AP

Važniji od ovoga je Lavrovljev komentar posle sastanaka sa Trampom i Tilersonom:

- Naš dijalog je sada oslobođen ideologije koja je bila tako svojstvena Obaminoj administraciji… Trampova administracija i sam predsednik i državni sekretar - u to sam se danas ponovo uverio - preduzimljivi su ljudi i žele da se dogovaraju ne da bi nekome pokazali svoja dostignuća u sferi ideologije, nego da se dogovaraju kako bi rešavali konkretna pitanja.

Čini se da su SAD sada spremne da sarađuju na nekom nivou u vezi sa sporazumom o bezbednim zonama pod zajedničkom garancijom Rusije, Turske i Irana.

I, mada je prepun poteškoća i mogućnosti za obnovu neprijateljstava, taj sporazum bi mogao konačno da pripremi teren za napredak ka političkom rešenju sirijskog rata i zajedničko delovanje protiv Islamske države, Al Kaide i njihovih saveznika. Tramp je takođe najavio snabdevanje kurdskih snaga teškim naoružanjem u pripremi za konačnu ofanzivu na Raku, što je odluka koja će svakako uzburkati odnose sa NATO saveznikom Turskom.

Ovakvi potezi će sigurno izazvati grčevite pokušaje sabotaže. Na vrhu liste potencijalnih opasnosti je mogućnost reprize aprilskog hemijskog napada pod lažnom zastavom u Idlibu.

 

 

Takođe postoje izveštaji da je general H. R. Mekmaster, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost i pretpostavljena siva eminencija iza američkog bombardovanja sirijske avio-baze u znak odmazde zbog hemijskog napada, u predsednikovoj nemilosti i da će možda takođe biti otpušten.

Još opasnije na duži rok su sve one američke interesne grupe koje svoje uske ciljeve i ambicije stavljaju ispred interesa američkog naroda. Te grupe, podržane od mejnstrim/fejk njuz medija, ne mare za bedu i razaranja širom sveta niti za cenu koju je Amerika platila u krvi i novcu za svoju pogrešnu spoljnu politiku u vremenu posle raspada SSSR. Za njih je Rusija korisnija kao neprijatelj nego kao prijatelj.

Ostaje da se vidi da li će Tramp uspeti da u dovoljnoj meri suzbije svoje domaće neprijatelje da bi se izvukao iz ludačke košulje koja mu je nametnuta.

To je ona prava bitka, i ona postaje sve ozbiljnija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija