• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.05.2017

20:38

EKSPERT SAJBER BEZBEDNOSTI UPOZORAVA: Sledeći put hakeri bi mogli da napadnu NUKLEARNE ELEKTRANE!

Vesti

EKSPERT SAJBER BEZBEDNOSTI UPOZORAVA: Sledeći put hakeri bi mogli da napadnu NUKLEARNE ELEKTRANE!

Podeli vest

Ekspert za sajber bezbednost iz Arizone Ori Ajzen tvrdi da dosad najobimniji hakerski napad uz iznuđivanje novca, koji je izveden u petak na globalnom nivou, nije mnogo ozbiljan i upozorava da bi mogao da usledi novi, mnogo ozbiljniji napad, ovog puta na nuklearne elektrane, brane ili železničke sisteme

Ajzen navodi da je jučerašnji sajber napad, koji je praktično učinio taocima bolnice, fabrike i vladine agencije širom sveta, izgleda bio "na niskom nivou" s obzirom na visinu uplate koju su hakeri tražili da bi odblokirali dokumenta koja su prethodno zarazili virusom, prenosi AP.

- To što se juče desilo je mačji kašalj. To još nije ozbiljno. Šta ako se isto to dogodi sa 10 nuklearnih centrala, i ako cela električna mreža padne? Šta ako se isto desi nekoj brani ili mostu?- istakao je američki ekspert.

MASOVNI SAJBER NAPAD ZAUSTAVLJEN SLUČAJNIM OTKRIĆEM: Evo kako je anonimni programer blokirao virus!

On upozorava i da je sam internet zaražen, predviđajući da će se hakerski napadi nastaviti sve dok se ne obavi ozbiljno restrukturisanje.

- Juče se to desilo sa 10.000 kompjutera... Nema prepreke da se to sutra desi i sa 100 miliona kompjutera- zaključio je on.

Za pomoć u zaustavljanju širenja globalnog sajber napada zaslužan je mladi britanski istraživač u oblasti sajber bezbednosti, koji je slučajno aktivirao ubijanje virusa u zaraženom softveru, navodi američka agencija.

printscreen youtube



"Gardijan" je danas preneo da je 22-godišnji istraživač otkrio da se širenje zločestog hakerskog programa može zaustaviti registrovanjem naziva zaraženog domena.

"Ovo nije kraj. Napadači će shvatiti kako smo ga zaustavili. Promeniće kod i početi iznova", upozorio je i on, pozvavši korisnike Vindousa da apdejtuju svoje sisteme.

OZBILJNO UPOZORENJE MUP SRBIJE: Prete SAJBER NAPADI, preduzmite ove mere!

"Majkrosoft" je danas saopštio da je ponovo apdejtovao stare verzije Vindousa, iako je to učinio u martu.

U međuvremenu, britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad izjavila je danas da je međunarodni sajber napad ugrozio juče oko petinu organizacija Nacionalne bezbednosne službe (NHS), ali da su danas sve one vraćene u normalu, osim šest.

Ona je, posle vanrednog sastanka vlade u Londonu, rekla da je 48 od 248 organizacija NHS pogođene napadom.

Shutterstock

Sajber napad, u kojem su korišćene špijunske metode koje je, navodno, razvila NSA, zarazio je juče desetine hiljada kompjutera u skoro 100 zemalja, a najveću štetu pretrpeo je britanski zdravstveni sistem.

Hakeri su žrtve namamili da otvore prilog s kompjuterskim virusom u mejlu koji je sadržao porudžbine, ponude za posao, bezbednosna upozorenja i druge legitimne poruke, a potom su od njih tražili da plate od 300 do 600 dolara kako bi mogli da ponovo pristupe svojim dokumentima, koje je u međuvremenu virus blokirao.

Evropol je jučerašnji glogalni sajber napad okarakterisao kao napad bez presedana i pokrenuo istragu.

UPOZORENJE, MASOVNI HAKERSKI NAPADI ŠIROM SVETA: Kasperski zabeležio 45.000 sajber - napada, prva na udaru Rusija!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
RINGISPIL

pre 6 godina

Beloj kuci ponestaje dzebane pa hajd malo da hakujemo. Providno nema kud. Kakim se u windows.

lolka44

pre 6 godina

Trula prica virus konstruisali Nas strucnjaci i tek tako je pusten.pre bi se reklo da je testiran.naivno je da se virus aktivira pre maila a sve ustanove su otvorile mail xacaxa strasno i na kraju najstariji metod je najbolji izlogujes se pa otvoris mail obrises pa opet logg in.\n

Mile

pre 6 godina

Predlog ministarstvu vojske Srbije. Odmah firmirati odelenje za sajber ratovanje ori Vojsci Srbije. Vreme je da uhvatimo korak sa svetom u tehnoloskom napretku.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija