• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.05.2017

12:53

VAŽNO UPOZORENJE! Sajber napadi pogodili 200.000 računara širom sveta, slede možda još veći i opasniji!

Vesti

VAŽNO UPOZORENJE! Sajber napadi pogodili 200.000 računara širom sveta, slede možda još veći i opasniji!

Podeli vest

Sajber napadi širom sveta pogodili su preko 200.000 korisnika u više od 150 zemalja, saopštio je izvršni direktor Evropola Rob Vejnvrajt

- Nikada nismo videli ništa slično. Poslednje brojke pokazuju da je preko 200.000 korisnika pogođeno u najmanje 150 zemalja. Mnoge od tih žrtava su poslovnice, uključujući i velike korporacije - rekao je Vejnvrajt za britansku televiziju ITV, prenosi AFP.

Pogođeni i univerziteti u Kini

Kineski mediji javljaju da su globalni sajber napadi pogodili i mnogo univerzitetskih mreža u Kini.
Peking njuz saopštavaju da su studenti širom zemlje prijavili da su pogođeni virusom, zbog kojeg im je ograničen prisup materijalima za učenje i prezentacijama.
U svakom pojedinačnom slučaju, iskače prozor na kome piše zahtev za isplatu od 2.000 kineskih juana (oko 300 dolara), kako bi im fajlovi bili oslobođeni.
Veruje se da su sajber napadi koji su počeli u petak najveći onlajn napad ikada zabeležen.

Sajber napad pomoću softvera "rensomver" (ransomware) na hiljade računara u stotinak zemalja, koliko god da je bio nezapamćen i zastrašujuć, nije ništa u odnosu na ono što bi tek moglo da se desi, posebno ako kompanije, organizacije i vlade ne sprovedu velike popravke, upozoravaju stručnjaci.

Napad kojim je u petak blokirano hiljade računara širom sveta, širio bi se mnogo više i brže da ga slučajno nije zaustavio mladi istraživač sajber-bezbednosti aktiviranjem programa za gašenje "zloćudnog" (malware) softvera.

EKSPERT SAJBER BEZBEDNOSTI UPOZORAVA: Sledeći put hakeri bi mogli da napadnu NUKLEARNE ELEKTRANE!

Stručnjaci kažu da bi taj napad trebalo da probudi sve upravne odbore korporacija i parlamente širom sveta.

Darijen Has, 28-godišnji inženjer koji je pomogao anonimnom 22-godišnjem Britancu, poznatom samo kao ;MalverTek (MalwareTech), izjavio je da je "i dalje zabrinut šta će biti narednih nekoliko dana", jer ne bi bilo teško onima koji stoje iza napada da ponovo pokrenu program bez takozvanog "prekidača za isključenje" (kill switch), ili sa boljom verzijom.

Postoji mogućnosti i da imitatori koriste metod koji su ti napadači primenili, upozorio je Has. Korišćeni maliciozni softver koristio je ranjivost novijih verzija Majkrosoft Vindousa.

MASOVNI SAJBER NAPAD ZAUSTAVLJEN SLUČAJNIM OTKRIĆEM: Evo kako je anonimni programer blokirao virus!

Kompjuterski sistemi su sada ranjiviji nego ikad ranije, osim ako ljudi brzo ne instaliraju bezbednosne "zakrpe" Majkrosofta kojima se ispravljaju nedostaci.

Hakerski napad softverom "Vonakraj" (WannaCry) već je postao najveći napad "otmicom" na računare u fabrikama, bankama, vladinim agencijama i saobraćajnim sistemima. Mete su bile SAD, Rusija, Ukrajina, Brazil, Španija, Indija i mnoge druge zemlje.

Za ponovni pristup podacima tražen je otkup od 300 do 600 dolara.

OZBILJNO UPOZORENJE MUP SRBIJE: Prete SAJBER NAPADI, preduzmite ove mere!

Bezbednosni zvaničnici u Velikoj Britaniji pozvali su organizacije da se zaštite instaliranjem "zakrpa", pokretanjem antivirusnih programa i čuvanjem kopija podataka na drugim sistemima.

- Problem je što veće organizacije i dalje rade na starim operativnim sistemima koji više nemaju podšrku, tako da više ne dobijaju potrebna ažuriranja bezbednosti - izjavio je bloger iz Njujorka Lorens Abrams koji vidi sajt bleepingcomputer.com.

TVRDNJE AMERIČKIH MEDIJA: Hakerski napad izveden uz pomoć virusa NSA!

UPOZORENJE, MASOVNI HAKERSKI NAPADI ŠIROM SVETA: Kasperski zabeležio 45.000 sajber - napada, prva na udaru Rusija!

(FOTO/VIDEO) BRITANSKA PREMIJERKA TEREZA MEJ O SAJBER NAPADU: Nisu samo bolnice bile mete hakera!

HAKERI NE ŠTEDE NIKOGA! Sajber napad širom 74 države, na meti čak i bolnice!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija