• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.05.2017

19:12

KINESKI PLAN ZA SVETSKU DOMINACIJU: Ruski stručnjak otkrio pravi smisao samita 'Jedan pojas, jedan put' I NEĆE SE SVIDETI ZAPADU!

Vesti

KINESKI PLAN ZA SVETSKU DOMINACIJU: Ruski stručnjak otkrio pravi smisao samita 'Jedan pojas, jedan put' I NEĆE SE SVIDETI ZAPADU!

Podeli vest

Direktor ruske Visoke škole i direktor Centra za kinesku strategiju Aleksej Maslov ocenio je da je nedavno održani forum u Pekingu - 'Jedan pojas, jedan put', mnogo više od skupa ekonomskih i privrednih projekata kojim Kina pokušava da se pozicionira kao vodeća globalna sila

Prema njegovim rečima, svi oni koji u ovaj projekat posmatraju isključivo u sferi ekonomije -  greše.

- Nezavisno od čisto ekonomije, ideja ima i drugu stranu. Ona se obično označava kao geostrateška, međutim, 'civilicazijska' je ovde bolja reč - konstatuje Maslov i pojašnjava:

- Jezgro projekta podrazumeva da Kina želi da se nametne kao glavni igrač u novom globalnom svetu, sa novim pravilima u kojima države imaju posebne uloge. Jedan pojas, jedan put - inicijativa koju je Kina pokrenula 2013. godine je matrica tradicionalne kineske ili bolje rečeno azijske političke percepcije - ističe ovaj stručnjak za sputniknews.com.

Prema njegovim rečima, činjenica da projekat nema jasan plan, parametre, kalkulaciju troškova i period otplate, daje Kini mogućnost da menja pravila igre u zavisnosti od situacije koja joj odgovara.

- Kina ističe da je projekat otvoren za sve, međutim, trik je u tome da mu se mogu priključiti samo oni koji priznaju kinesko rukovodstvo u preoblikovanju sveta. Ne postoji način za zajedničke aktivnosti, jer jednostavno ne postoji mehanizam za njih - objašnjava ruski profesor.

informer.rs

On navodi da se Zapad pita šta Kina smera sa svim tim godišnjim konferencijama i diskusijama.

- Cilj je očigledan: da vidi kako svet reaguje na ideju da se države ujedine oko Kine u njenoj viziji otvorenog sveta koji će biti dostupan ne samo onim zapadnim zemljama koje su u početku postavljenih pravila modernog sveta - izričit je Maslov.

- Projekat 'Jedan pojas, jedan put' postao je pregled kineskih saveznika, od kojih su mnogi korisnici grantova Pekinga. Sa druge strane, Kina se trudi da pokaže da je prijateljski nastrojena prema svetu, pokušava da da novi impuls zemljama članicama bez ugrožavanja njihovih interesa - navodi ruski profesor.

Prema njegovim rečima, iako situacija izgleda crno-bela, ili da se pridruže ili da odbiju, kao što su to uradile SAD, Indija i mnoge evropske zemlje, postoji i treći put.

- Tu ideju izneo je ruski predsednik Vladimir Putin, obrazlažući da bi u projekat mogle da budu uključene i organizacije poput Evroazijske ekonomske unije, Šangajske organizacije za saradnju i Asocijacije Južnoistočnih azijskih nacija - zaključuje profesor.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

"Жута раса ће завладати светом"...То је Божија и .... - последња...!! Могу ови са Запада да се "трсе" и "прсе"...Бог је већ одредио правац... Његова је воља...и мора се спровести...! А да будемо искрени до краја Кинези су и моралнији и поштенији... И потпуно су заслужили Божију милост...Ваљда их зато и има Милијарда...?! А нас Срба...?! Скоро исто ко за време ... - цара Душана...!! Никако да се "померимо" из места...

vev

pre 6 godina

Ako nas je ovolko bilo za cara Dusana, pa napravismo onoliko carstvo, znaci nije bitan broj nego cilj i mudra glava koja ih je vodila! Nikad vise, on napravi Crbiju carevinu, a onda je ondasnji tajkuni rasparcase, zato izdadose i kneza SV. Lazara, jer je pokusavao da okupi sto vise srba u jacu i veliku Srbiju, vlastela sva nije to hela....

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija