• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ruska reč/Informer

26.05.2017

17:19

(VIDEO) PUTINOVI SATELITI SPAVALICE MOGU DA UNIŠTE I SAD I NATO: Rusi otkrili čemu služe i ZAŠTO GODINAMA NISU BILI AKTIVNI!

Vesti

(VIDEO) PUTINOVI SATELITI SPAVALICE MOGU DA UNIŠTE I SAD I NATO: Rusi otkrili čemu služe i ZAŠTO GODINAMA NISU BILI AKTIVNI!

Podeli vest

Tri ruska satelita, koji su u orbitu poslati 2013. godine i do sada nisu bili u aktivnoj funkciji, i koji se u poslednje vreme se kreću po nepredvidljivom obrascu, mogu da napadnu i oštete komunikacione i sisteme američkih i NATO satelita, kako bi obezbedili da Moskva ima prednost u eventualnom sukobu dok na Zemlji nije ispaljen još nijedan metak

Beta

Reč je o satelitimačiji su kodni nazivi "Kosmos-2491", "Kosmos-2499" i "Kosmos-2504".

Postoje tvrdnje da su namenjeni dopunjavanju goriva drugih satelita ili čišćenju svemirskog otpada. Tadašnji načelnik ruske državne korporacije "Roskosmos" Oleg Ostapenko izjavio je 2014. godine da se ovi sateliti koriste isključivo u mirnodopske svrhe.

Moskva je lider

Ostapenko sigurno najbolje zna koja je namena pomenutih kosmičkih uređaja, ali je takođe činjenica da oni mogu da se koriste i u antisatelitskim (ASAT) dejstvima.

Arsenal koji plaši sve

Za razliku od SAD, Rusija poseduje značajan arsenal opreme namenjene elektronskom ratovanju, pre svega elektronskim dejstvima po ciljevima na tlu, kao i ometanju komunikacija i radarskih i komandno-kontrolnih mreža

Oni pripadaju sistemima koji mogu da napadnu i oštete komunikacione i sisteme za prikupljanje informacija drugih satelita, čime se postiže prednost u eventualnom sukobu dok na Zemlji nije ispaljen još nijedan metak.

(VIDEO) NOSAČI HELIKOPTERA SMRTONOSNO ORUŽJE RUSIJE! Mnogo moćniji bolji od Francuskih "mistrala"!

Ovakvim vojnim kapacitetom Moskva raspolaže još od 1968. godine kada je realizovan projekat.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Moskva lider u razvoju ASAT opreme, možemo slobodno da zaključimo da njeni moderni sateliti raspolažu mnogo naprednijim tehnologijama

(VIDEO) ZOVU GA UNIŠTITELJ GRADOVA: Ovaj ruski SUPERTOP je sinonim za URBANU APOKALIPSU!

Nekada su ovakvi sistemi jedino mogli da se usmere na neprijateljski satelit i unište ga prilikom sudara, pri čemu bi i sami stradali, dok današnja "pametna" oprema ima sposobnost da ošteti elektronske sklopove drugih uređaja.

Koordinisani napad na satelite neprijateljske strane može u velikoj meri da umanji njenu sposobnost da lansira sopstvene ili otkrije ruske rakete. Bez mogućnosti da obavlja komunikaciju među svojim trupama protivnik bi morao da odstupi od svojih agresivnih planova.

Specifična tehnika

S obzirom da je ekonomija Rusije manjeg kapaciteta u odnosu na privredu SAD i nekih evropskih zemalja, Moskva je svoje snage usmerila na razvoj sistema koji mogu da nanesu veliku štetu armijama opremljenim vrlo skupim naoružanjem.

Rruska radio-elektronska sredstva nisu razvijana samo da bi se koristila u sukobima u Ukrajini, već da mogu da se nose sa mnogo ozbiljnijim protivnikom, odnosno sa NATO

U prethodnim decenijama uspešno je proizvedena različita vojna oprema koja može značajno da oslabi borbenu sposobnost neprijatelja i to bez ijednog ispaljenog metka.

(VIDEO) NOVO RUSKO TRANSFORMER ORUŽJE: Uspešno testirane balističke rakete za NUKLEARNI VOZ!

Prema sajtu Difens Njuz Rusija može da onemogući funkcionisanje protivničke komandno-kontrolne mreže putem ometanja radio-komunikacije, radara i GPS signala.

Za razliku od SAD, Rusija poseduje značajan arsenal opreme namenjene elektronskom ratovanju, pre svega elektronskim dejstvima po ciljevima na tlu, kao i ometanju komunikacija i radarskih i komandno-kontrolnih mreža.

Američka vojska se suočava sa smanjenjem priliva finansijskih sredstava, tako da se čini da je u doglednoj budućnosti osiguran primat Rusije u domenu radio-elektronske borbe. 

(VIDEO) RUSKI NOĆNI LOVAC PROTIV APAČA: Baćuške napravile neuništivi helikopter, imun na neprijatljesku vatru!

- Rusi imaju preduzeća, bataljone i cele brigade posvećene protivelektronskim dejstvima - rekao je za Forin Polisi pukovnik Džefri Čerč, načelnik službe a elektronsko ratovanje američke vojske.

Ove jedinice primenjuju "posebna sredstva radio-elektronske borbe i imaju posebne lance komandovanja", dodao je on.

U debelom zaostatku

U ovom trenutku samo 813 vojnika armije SAD je angažovano u oblasti elektronskog ratovanja.

S obzirom da američka vojska planira da broj svojih pripadnika smanji sa 450.000 u 2017. godini na 420.000 u narednom periodu, Amerika trenutno nije u mogućnosti da poveća broj vojnika u jedinicama za protivelektronska dejstva.

Prema Dmitriju Gorenburgu, istraživaču i analitičaru Centra za pomorsku analizu u Vašingtonu, ruska radio-elektronska sredstva nisu intenzivno razvijana samo da bi se koristila u sukobima u Ukrajini, već da mogu da se nose sa mnogo ozbiljnijim protivnikom, odnosno samim NATO-om.

(VIDEO) OVO JE NOĆNA MORA ZAPADA: Rusija ima oružje koje u trenutku može da zbriše Teksas ili Francusku!

Kancelarija za strane vojne studije armije SAD smatra da političko i vojno opredeljenje Rusije da osnaži svoj kapacitet za elektronsko ratovanje ovoj zemlji daje sposobnost da "oslepi" ili značajno omete digitalne komunikacije protivnika, što je naročito važno ako on poseduje veliku vojnu moć.

Evo nekoliko sistema od kojih se NATO ledi krv u venama!

Mornarica SAD ostale slepa

tiananmenstremendousachievements.wordpress.com

U vreme krimske krize, u proleće 2014. godine, SAD su u Crno more poslale razarač "Donald Kuk".

Brod je u više navrata nadletao ruski frontovski bombarder Su-24 pošto je prethodno "oslepeo" sofisticiran radar sa faznom antenom sistema "Idžis" (Aegis), koji je sada uobičajen deo opreme brodova NATO-a.

Ovde prenosimo sažetak incidenta onako kako je predstavljen na sajtu Live Leak: Američki razarač Donald Kuk, naoružan krstarećim raketama,Tomahavk, 10. aprila 2014. godine uplovio je u međunarodne vode Crnog mora.

(VIDEO) SRPSKI SISTEM ALAS JE UBICA TENKOVA, BRODOVA I HELIKOPTERA: Našu zemlju više niko neće smeti da napadne!

Cilj manevra bila je demonstracija sile i pokušaj pritiska na Rusiju povodom njenog stava u vezi sa Ukrajinom i Krimom. Ulazak američkog razarača u ove vode bio je u suprotnosti sa Konvencijom iz Montrea koja ograničava ulazak i dužinu boravka u Crnom moru vojnih brodova necrnomorskih država."

Sajt Live Leak izveštava da je ruska strana na ovaj potez odgovorila tako što je u susret američkom razaraču poslat nenaoružan bombarder Su-24.

Prema ovoj verziji događaja sistem "Idžis" je uočio avion koji leti ka brodu i reagovao je aktiviranjem alarma. Sve je funkcionisalo u skladu sa planovima za takve situacije i američki radari počeli su da vrše izračunavanje brzine mete koja se približava. Međutim, njihovi ekrani su odjednom pocrneli. "Idžis" je prestao da funkcioniše i informacije o potencijalnom cilju više nisu stizale do brodskih raketa.

Ruski bombarder je preleteo preko palube razarača, okrenuo se i simulirao raketni napad, stoji na pomenutom sajtu. „Avion je ovaj manevar izveo ukupno 12 puta."


Ismejali čuveni lovac F-22

Printskrin

Supertajni avion F-22 je tehnološki najnapredniji stelt-lovac na svetu, ali u jednom izveštaju Pentagona se navodi da u američkoj vojsci raste zabrinutost povodom nagoveštaja da njegove dalekometne rakete vazduh-vazduh mogu da budu elektronski ometene, što bi značajno oslabilo odbranu američkog vazdušnog prostora u slučaju napada.

Rusi su razvili napredne uređaje za ometanje koji memorišu dolazeći signal radara rakete vazduh-vazduh i zatim ga šalju ka inicijalnom odašiljaču i tako utiču na ponašanje rakete.

(VIDEO) ŠIPTARI U PANICI ZBOG VOJSKE SRBIJE: Traže od Brisela i SAD da ih zaštite, tvrde da se SPREMAMO NA KOSOVO!

Po NATO je još gora činjenica što su rakete proizvođača "Rejteon" AIM-120 AMRAAM primarno dalekometno naoružanje ne samo američkih, već i većine aviona Severnoatlanskog pakta, tako da pomenuti ruski uređaji za ometanje mogu da neutrališu dejstva najvećeg dela vazdušnih snaga NATO-a.

To znači da je u praksi potrebno ispaliti čak nekoliko raketa da bi se pogodio protivnički avion, čak i u slučaju tehnološki naprednog stelt-lovca F-22, priznao je jedan viši oficir Ratnog vazduhoplovstva SAD. Stariji američki lovci, poput F-15, F-16 i F/A-18 mogu da imaju sličan problem.

Mikrotalasima na dronove

printscreen

Predstavnici ruske Ujedinjene korporacije za proizvodnju uređaja OPK navode da su prvi na svetu razvili naoružanje koje za borbu protiv vojnih dronova koristi energiju mikrotalasa.

Prototip je uspešno testiran, što znači da može da se otpočne sa proizvodnjom ovog naoružanja koje za uništavanje mete, umesto municije ili granata, koristi usmerenu mikrotalasnu energiju.

NATO I SAD U PANICI: Srbi imaju oružje koje može da uništi bilo koji grad u regionu!

Njegove mogućnosti su na izvanredan način prikazane u Ukrajini i donekle u Siriji. Da bi se neutralisali dronovi isporučeni Ukrajini od strane Amerikanaca korišćen je kompleks za radio-elektronsku borbu "Krasuha-04" namenjen dejstvima protiv radara i aviona.

Magazin Forin Polisi je izvestio: "Ubrzo pošto je ruska oprema za protivelektronska dejstva prešla ukrajinsku granicu, jedinice ukrajinske vojske su shvatile da ne mogu da koriste radio-opremu i telefone i po nekoliko sati".

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17