• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.05.2017

22:54

TEŽAK UDARAC ALIJANSI! AFP: Trampovo nediplomatsko ponašanje nanelo štetu NATO PAKTU

Vesti

TEŽAK UDARAC ALIJANSI! AFP: Trampovo nediplomatsko ponašanje nanelo štetu NATO PAKTU

Podeli vest

Nediplomatsko ponašanje predsednika SAD Donalda Trampa na NATO samitu u Briselu nanelo je težak udarac alijansi, ocenjuje AFP dodajući da su nade da će Tramp na ovom skupu pokazati svoju posvećenost NATO, nestale kroz niz grubih izjava i neprijatnih incidenata

Tramp je napravio haos na samitu, koji je trebalo da služi kao primer valjane diplomatije..., bilo da je u pitanju guranje crnogorskog premijera Duška Markovića ili "rat rukovanjem" sa novim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, navodi AFP.

Bez obzira na Trampove gafove, on nije uspeo da javno podrži jedan od osnivačkih principa NATO alijanse, što je obaveza uzajamnog branjenja, već je saveznike opomenuo da bi trebalo da troše više novca na odbranu, kako bi olakšali poreskim obveznicima u SAD, navode analitičari za AFP.

Upečatljivo je i da je prilikom svoje posete Saudijskoj Arabiji ugovorio poslove vredne stotine milijardi dolara, ali nije nijednog momenta pomenuo problem ljudskih prava, ocenjuje AFP.

Član nemačkog Maršalovog fonda Ian Leser rekao je za AFP da će neuspeh Trampa da eksplicitno podrži Član pet Severnoatlanskog sporazuma, što je član o međusobnoj odbrani, "duboko razočarati lidere NATO".

(HIT VIDEO) HRVATSKI KRPELJ! Kolinda se nakačila Trampu, a njegova reakcija će vas oduševiti!

Ironično, Tramp je izrazio svoj prekor prema NATO na dan kada je otkrio spomenik posvećen napadu na Svetski trgovinski centar, a član pet Severnoatlanskog sporazuma je tada jedini put iskorišćen kao odgovor na napade, navodi AFP.

Tramp je zabrinuo svoje saveznike kada je tokom kampanje NATO nazvao "nepotrebnim" i rekao da kada bi se neka zemlja pozvala na član pet, prvo proverio da li je izmirila svoje finansijske obaveze.

- Ovo je veliki udarac za alijansu- napisao je na Tviteru bivši ambasador SAD za NATO Ivo Dalder. 

(VIDEO) ĐE TI JE SVIJETLI OBRAZ, JADO! Premijer Crne Gore krivi sebe što ga je Donald Tramp odgurnuo i ponizio!

Nade da će Tramp u Briselu pokazati svoju punu posvećenost NATO, nestale su kroz niz grubih izjava i neprijatnih incidenata.

Tramp je navodno rekao evropskim liderima da su Nemci veoma, veoma loši zbog svoje prodaje automobila, britanska premijerka Tereza Mej je nametnula temu curenja obaveštajnih podataka kroz američke medije, a većini ostalih sagovornika Tramp je tražio ogromnu količinu novca, za plaćanje NATO.

(HIT VIDEO) NEKA ČEKA DONALD! Predsednik Francuske brutalno iskulirao Trampa na Samitu NATO i prvo zagrlio Angelu!

Trampova retorika šalje poruku "Rusiji i ostatku sveta da je garancija bezbednosti SAD prema Evropi klimava", rekao je ekspert za spoljnu politiku na Američkoj akademiji u Berlinu, Jan Tehau za AFP.

Bivše sovjetske države Litvanija, Letonija, Estonija i obližnja Poljska, okrenule su se alijansi od krimske krize 2014. godine.

- Putin će biti srećan zbog toga što Tramp nije podržao Član pet- rekao je član tink tenka Brukings institucija Tomas Rajt.Đ

(ŠOK VIDEO) MOŽE BITI SAMO TRAMP! Pogledajte kako je predsednik SAD grubo odgurnuo crnogorskog premijera u Briselu!

Pitanja se postavljaju o tome zašto visoki zvaničnici, među kojima i državni sekretar SAD Reks Tilerson nisu isključili Trampovu podršku Člana pet uoči samita.

- Pitanje je šta se zapravo dogodilo. Da li je Tramp dao lični veto? Ili njegovi savetnici? Ili to nikada nije bilo ni istina?- kaže Rajt za AFP u vezi sa Trampovom podrškom Članu pet.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ljubo

pre 6 godina

EU rasclanjena ko bure staro za rakiju ....bagro belosvetska ,tuga je gledati vas po TV i novinama ,jos veca tuga ziveti na ovoj planeti sa vama ,bagro....

Mile

pre 6 godina

Sta hoce evropodrepasi, da ih derikize i ubice (ameri), za dzabe brane. Nemoze. To moraju deeeebelooo da plate i naravno, pri tom, verovatno nece biti odbranjeni jer stvarne ooasnisti i nema. Ali to ne znaci da ameri ne uzmu harac i da zive bez rada na tudj racun, kad vec ima BUDALA koje hoce dobrovoljno ti da plate.

mosrarac

pre 6 godina

toj americi treba uvest zabranu ulaska u evropu i svi mirni, a ambasadore razalovati i poslati kući. nek se bakcu sami sa sobomn

Bane

pre 6 godina

Gadi mi se kad čujem "ljudska prava" jer pod tim se podrazumevaju najveća zla i bljuvotine modernog doba!

terapeut

pre 6 godina

sve su to besmislice , radi se samo o izvlacenju sto vise para slepcima koji su clanovi lopovske alijanse .

ADA

pre 6 godina

OVAJ SVE RADI KAKO SRBINU ODGOVARA NIJE BAS KAKO SE SRBIN NADA KADA JE TRAMP USTOLICEN TADA MISLISE DA JE TRAMP SRBIN AL IZGLEDA OBRADOVACE SRBINA OVAJ BILO KAKAVIM RATOM PA MAKAR BALKANSKIM NECE BRACU RAZOCARATI

Lovre

pre 6 godina

Ma sve mi se cini da je Trump nesto najbolje sto se desilo EU u zadnjih 20 godina!! Ujedinio je EU, danas Francuz upadljivo prvo grli Merkelicu, pa sve ostale, dok Trump kraj njega stoji i ceka red!! To je ocigledna poruka Trumpu! Koji je javno govorio da bi volio da se EU raspadne! Naravno, jer Amerika lako moze upravljati utjecajem na svaku drzavu posebno, ali s ujedinjenom EU tako ne moze, pogotovo kad je predvodi jaka Njemacka i Francuska! EU ima i tehnologiju, ima kapital, ima sve moguce resurse da ne samo da uhvati USA po snazi, ekonomski i vojno, nego da je i pretekne, samo joj do sad to nije bilo potrebno. Uljuljkali se u miru zadnjih 50-tak godina. EU i Rusija ce da izglade odnose, Hrvatski ministar je upravo u Moskvi, dogovara suradnju s Lavrovom, sigurno da ne bi isao da nije dobio signal od EU.. EU uskoro postaje globalna vojna sila, zapamtite sta kazem. Ovo ce biti odlicno i za Hr. Brodogradilista. Ovo je pocetak kraja americkog liderstva u svijetu, sto nosi svoje rizike, ali i mnoge prilike, posebno za EU. Samo se nadam da ce Rusija dovoljno zabrinuti EU da se ovi odluce na stvaranje jake vojske, ali nema straha za to, sve dok se ne rijesi rat u Ukrajini, a to nece skoro..

dejan

pre 6 godina

tramp je pre svega biznismen i jasno mu je bilo u trenu da nato vise kosta nego sto daje.a sluzbenici natoa u briselu za njega predstavljaju samo copor preplacenih lelemuda dok prirepci ko onaj crnogorski nesrecnik i hrvatska kolindica su tu e nebili se malo najeli pecenja sa kraljeve trpeze.ukratko svet bi bez svih nih zajedno bio mnogo lepse mesto

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija