• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.05.2017

08:05

UMRO ZBIGNJEV BŽEŽINSKI! Odlazak političara koji je KROJIO SUDBINU SVETA!

Vesti

UMRO ZBIGNJEV BŽEŽINSKI! Odlazak političara koji je KROJIO SUDBINU SVETA!

Podeli vest

Uticajni američki politikolog poljskog porekla i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Zbignjev Bžežinski umro je u 89. godini

 

Vest o njegovoj smrti objavila je noćas njegova ćerka Mika Bžežinski na društvenim mrežama, prenose mediji.

Bžežinski je bio savetnik za nacionalnu bezbednost u administraciji američkog predsednika Džimija Kartera od 1977. do 1981. godine i savetnik predsednika Lindona Džonsona od 1966. do 1968, ali je kao ekspert, član različitih odbora i organizacija i profesor na Univerzitetu Džons Hopkins ostao aktivan i uticajan do kraja života.

Poznat je i po ohrabrivanju disidenata iz Istočne Evrope i podsticanju borbe za ljudska prava u vreme Hladnog rata. U skorije vreme učestvovao je u privlačenju bivših sovjetskih republika u NATO, preneo je AP.

Važio je za zastupnika tvrde linije u američkoj spoljnoj politici, smatra se da je pomogao rušenju ekonomskih barijera između Zapada i Sovjetskog Saveza i Kine, u njegovo vreme je potpisan Sporazum o ograničavanju strateškog naoružanja (SALT II). 

Pomagao je Karteru da se nosi sa situacijom u vreme Iranske krize i neuspelog ishoda talačke krize. 

Rođen je u Varšavi 1928. godine a obrazovao se u Kanadi i SAD.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Branko

pre 6 godina

Razlog za slavlje! Umro je ideolog i kreator svetskog haosa poslednjih 50 godina.

Crni Roko

pre 6 godina

Iz ovih očiju izbija lukavstvo i zloba.Bio je u rodbinskim vezama sa papom Vojtilom,zakleti je jezuita i važio je za vernog igrača City of Londona.Koliko je ovaj čovek naneo zla običnim ljudima svih nacija,saznaće se možda za trideset do pedeset godina.Nažalost,njegov eho će još dugo vrištati po dobrim i naivnim ljudima.

Mara

pre 6 godina

A kad ce biti sahrana,jel kopaju rupu za njega i jel su mu spremili kovceg.Rok Felera nismi videli u kovcegu niti da je sahranjen.Zasto niko ne pise o tome.\n

dejan

pre 6 godina

njegovim odlaskom rusija je izgubila dostojnog protivnika .pripadao je samom vrhu stare garde americkih jastrebova i zajedno sa kisindzerom bio je kreator spoljne politike sad-a u drugoj polovini dvadesetog veka.ali i njega je kao sto ce i sve nas pregazilo vreme.

CTEBA

pre 6 godina

Nadam se da je pozvao svog prijatelja Sorosa da mu se sto pre pridruzi.

Mile

pre 6 godina

Dobro je, otisao je jos jesan djavolji sluga. Svet malo lakse dise.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija