• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

30.05.2017

15:38

(VIDEO) OBRAČUN RUSIJE I SAD POČINJE U VENECUELI, A NE U SIRIJI Putin udara u srce imperije!

Vesti

(VIDEO) OBRAČUN RUSIJE I SAD POČINJE U VENECUELI, A NE U SIRIJI Putin udara u srce imperije!

Podeli vest

Situacija u Venecueli postaje sve dramatičnija. Bankrot zemlje čini se neminovnim. U slučaju da se to desi, "Rosnjeft" će preuzeti kontrolni paket akcija "Sitgo petroleuma", venecuelanske naftne korporacije u SAD. Time bi Rusija na velika vrata ušla na naftno tržište SAD, koje je inače zatvoreno za inostrane kompanije

Kako otkriva Sputnjik grupa američkih senatora pripremila je zakon protiv "Rosnjefta", kojim se sprečava da ruska korporacija dobije kontrolu nad bilo kojom energetskom kompanijom u SAD, saopštio je Rojters, pozivajući se na dokument.

Moskva bim ako se dokopa "Sitgo petroleuma" u SAD mogla da pod svoju kontrolu stavi značajan broj naftovoda, brojnu naftnu infrastrukturu, neke lučki terminale

Senatori su zabrinuti zbog mogućnosti da ruski naftni gigant "Rosnjeft" preuzme američku kompaniju "Sitgo petroleum", koja ima fabrike za preradu nafte, 50 naftnih platformi, mrežu terminala i devet cevovoda koji prolaze kroz 24 države.

Oni se plaše da bi to moglo da predstavlja ozbiljnu pretnju za američku energetsku bezbednost, da utiče na isporuke i cene benzina za američke potrošače i da učini ranjivom ključnu američku infrastrukturu.

Američki kongresmeni se brinu da "Rosnjeft" može da postane druga po veličini inostrana kompanija koja posluje u SAD i da na neki način može da im nanese štetu preko Venecuele.

(VIDEO) PENTAGON POLUDEO! RUSI PRAVE BAZU NA PRAGU AMERIKE: Svetu preti nova kubanska kriza!

Te tri fabrike koje ima kompanija pod kontrolom Venecuele mogu da osiguraju najviše pet odsto isporuka naftnih derivata na tržištu SAD. Druga stvar je što ta kompanija poseduje značajan broj naftovoda u SAD, tj. u njenim rukama se nalaze elementi infrastrukture, neki lučki terminali.

Međutim, imajući u vidu situaciju na američkom tržištu, ne može biti govora o nekoj značajnoj kontroli važnih objekata - prokomentarisao je za "Sputnjik" Rustam Tankajev, ekspert Unije proizvođača nafte Rusije.

Američke federalne vlasti nikad neće odobriti prelazak te kompanije pod kontrolu ruskog "Rosnjefta" jer se Rusija smatra neprijateljem SAD 

Ruska kompanija još nije preuzela venecuelansku kompaniju, čije akcije su date u zalog za dug od 1,5 milijardi dolara, a s obzirom u kakvoj ekonomskoj krizi se nalazi država, malo je verovatno da će i vratiti dug. 

Ipak, ekspert smatra da američke federalne vlasti nikad neće odobriti prelazak te kompanije pod kontrolu ruskog "Rosnjefta".

- Rusija se smatra neprijateljem SAD i nikakva infrastruktura se ne predaje u ruke neprijatelju.

Što se tiče same situacije u Venecueli, ona je, blago rečeno, dramatična. Prošlogodišnja inflacija od 750 odsto izgleda pristojno u odnosu na onu koja je čeka ove godine od 2.000 odsto.

Tanjug/AP

VENECUELA GORI, DEMONSTRANTI NAPALI POLICIJU: Nemiri traju već dva meseca!

Sukob Parlamenta, koji kontroliše opozicija, i predsednika doveo je do toga da se na ulice koje su svakodnevno pune nezadovoljnih ljudi izvodi i vojska. Međutim, u takvoj situaciji, koja god partija ili pojedinac da dođe na vlast, ništa ne može da promeni. Problem je u sistemu.

Koliko je dramatično u Venecueli i na ulicama Karakasa kožete videti u priloženom videu:

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Време је да Руси преузму тоталну офанзиву...на економском плану...

RINGISPIL

pre 6 godina

Naravno da ce venecuela bankrotirati, cim tu amerikanci mesetare propast je zagarntovana. Neoliberalni kolonijalni kapitalizam je americki patent, sada kad je zakucao na njihova vrata i to od strane Rusa odmah menjaju zakone i prozivaju Ruse kao NEPRIJATELJE. Ta amerika je neka cudna nacija sa cudnim sistemom i pogledima na ostatak sveta. Rekoh ja iznutra ce CRVI da je obradjuju.

Marcco

pre 6 godina

SAD se plaše da bi to moglo da predstavlja ozbiljnu pretnju za američku energetsku bezbednost... pa naravno. A da li to važi i za druge države sveta ili su ameri tako fin narod da nikako ne može biti štetno ako okupiraju celokupnu infrastrukturu i energetiku neke države

iliili

pre 6 godina

hocete li se opredeliti konacno ko na koga i gde u koliko casova.ajde bre,svetski rat tad,rekla baba i deda,sve do sada pogodili pa sad prvi put ofulali.hocete lepo a vi pokvareno.i dalje sam za lepo.

vlada

pre 6 godina

Dobro je što se "problemi" polako sele na američki kontinent!

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija