• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.05.2017

18:25

EVROPA RASKRSTILA SA SAD I NATO: Svađa Merkelove i Trampa nagovestila KRAJ JEDNE I POČETAK POTPUNO NOVE ERE!

Vesti

EVROPA RASKRSTILA SA SAD I NATO: Svađa Merkelove i Trampa nagovestila KRAJ JEDNE I POČETAK POTPUNO NOVE ERE!

Podeli vest

Angela Merkel i Donald Tramp, koji su se žestoko posvađali prošle nedelje, nagovestili su da je vojno-odbrambena i ekonomska saradnja između EU i SAD gotova

Evropska unija će vrlo brzo raskrstiti sa Amerikom i NATO, ocena je zapadnih medija.

Vikao na palestinskog lidera

Donald Tramp je, prema navodima britanskog "Independenta", vikao na palestinskog predsednika Mahmuda Abasa prilikom prošlonedeljne posete Zapadnoj obali. Tramp navodno misli da ga je Abas prevario.
- Prevario si me! Govorio si da si posvećen miru, ali Izraelci su mi pokazali da si umešan u podsticanje protiv Izraela - prenosi "Independent".

Oni navode da su i nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Donald Tramp, koji su se žestoko posvađali prošle nedelje, to već nagovestili.

Ne trpe ucene

Analitičari kažu da je Merkelova, šefica najmoćnije ekonomije u Evropi, u nedelju svojim pristalicama u Minhenu s punim pravom najavila da će EU ubuduće sama odlučivati o svojoj sudbini.

- Merkelova je najavila osamostaljivanje Evrope od zavisnosti od Amerike na vojno-odbrambenom planu, kao i utvrđivanje samostalnije ekonomske politike, a prvenstveno otvorenosti u trgovini sa svetom. Tradicionalne posleratne veze Evrope i Nemačke sa SAD temeljile su se posebno na velikoj američkoj pomoći Starom kontinentu kroz Maršalov plan obnove (vidite okvir) i garantovanje bezbednosti u doba blokova i Hladnog rata. Međutim, posle 70 godina, Tramp je izgleda naterao Merkelovu da shvati da je Evropa svoj ceh Americi odavno otplatila - piše američki "Politiko".

AP PHOTO

Stručnjaci dodaju da se u Briselu već mesecima priča o formiranju vojske EU, što znači da evropski zvaničnici smatraju da je NATO prevaziđen savez.

SAD zadužile Evropu sa 13 milijardi dolara

Maršalov plan, odnosno Plan evropske obnove, bio je zvanični plan SAD o obnovi posleratne Evrope i suzbijanju uticaja komunizma nakon Drugog svetskog rata. Plan je sprovođen četiri godine, sa početkom u julu 1947. U tom periodu oko 13 milijardi američkih dolara ekonomske i tehničke pomoći poslato je evropskim zemljama koje su postale članice Organizacije za evropsku ekonomsku saradnju, (OEEC), pretvorene 1960. u Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). To je rezultiralo snažnim ekonomskim razvojem evropskih zemalja, ali i amerikanizacijom privrede.

- Odmah nakon što je Tramp počeo da kritikuje ostale članice NATO da ne daju dovoljno za odbranu, lideri EU su počeli da predlažu osnivanje posebne vojske. Plan je da Unija ima sopstvenu odbranu u vreme pojačane terorističke pretnje. Međutim, postavlja se pitanje kako će EU učestvovati u misijama NATO ukoliko ima svoju vojsku. Odgovor na to je - zemlje EU će izaći iz NATO pakta jer ne žele da ih Tramp ucenjuje - smatraju evropski analitičari.

U prilog tome da je savez Evrope i SAD na izdisaju, kao i da se nazire kraj NATO, idu i Trampovi komentari nakon svađe sa Merkelovom.

- Imamo ogroman trgovinski deficit s Nemačkom, plus oni plaćaju mnogo manje nego što bi trebalo za NATO i vojsku. To je veoma loše za SAD. To će se promeniti - napisao je Tramp juče na Tviteru.

Analitičari smatraju da je time i predsednik Amerike potvrdio da je višedecenijska saradnja njegove zemlje sa EU završena, što označava kraj jedne ere i početak potpuno nove.

AP PHOTO

Inače, svađa između Merkelove i Trampa dogodila se na samitu NATO u četvrtak u Briselu i sastanku G7 na Siciliji u petak.

Tramp je na samitu NATO odbio da se javno izjasni o članu 5 ugovora tog vojnog pakta, koji predviđa da ostale članice priskoče u pomoć ukoliko je jedna od njih napadnuta.

To je razbesnelo Merkelovu, budući da su se SAD jedine u istoriji pozvale na taj član nakon terorističkih napada 11. septembra 2001.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
viva

pre 6 godina

Sta to kaze da ce EU izaci iz NATO jer ne zeli da ih Amerikanci ucenjuju a dok ste s njima ucenjivali ceo svet i bombardovali Srbiju nije vam smetalo.Koje licemerje,dabogda se raspali to mi je najveca zelja..

Mara

pre 6 godina

Angeli nije smetao Obama i hegemonija koja je proisticala iz tog odnosa,kad su terorisali sve i svakog, sami sebi su bili vrlo kreativni,sad se dabogda raspali i jedni i drugi na najsitnije delove jer ste prevrsili sve mere neljudskog ponasanja prema drugima.Dace bog da se nadjete u istom polozaju koji ste po djihad kaubojskom scenariju namestali Ex Jugislaviju i jos uvek namestate Srbiju.Sve da vam se vrati i to trostruko gore nego sto ste nama smestali.Amin!\n

Milorad Culibrk

pre 6 godina

BOZE HVALA TI. NOVA FASISTICKA INTERNACIONALA, predvodjena njenim istorijskim perjanicama Nemackom i Velikom Britanijom ce se napokon o SVOM JADU ZABAVITI. Nicija do zore nije gorela. Sada se vasa gasi. Nadali ste se da ce vam od Boga oprosteno biti da egzistirate vecno kao vodece sile Sveta na bolesnim principima. Nadali ste se da ce vam biti oprosteno da ste u Prvom i Drugom svetskom ratu smatrali svetom obavezom da za jednog poginulog nemackog okupatorskog vojnika ubijete 100 Srba. Nadali ste se da ce vam unistavanje drevnih civilizacija Sirije,Egipta,Iraka,Libije i ostalih bliskoistocnih civilizacija biti oprosteno.Da li mislite da ce vam biti oprosteno razbijanje,unistenje i bombardovanje slobodarske Srbije NECE. Da vas potsetim da vasa sveta duznost,na cega se pozivate, da zastitite Hriscanstvo nemoze iskljuciti Pravoslavni Svet jer je on neodvojivi deo Hriscanstva. Vasi svetonadzori su bolesni,sebicni i nepravedni te vas zato i svrstavam u NOVU FASISTICKU INTERNACIONALU. Neka vam je Bog u pomoci ako vama ista jos moze pomoci.

Feniks1

pre 6 godina

Izvor "informacija" vam je "jako pouzdan" . Ali razumijem, hocete da usrecite vase Srbe . Sto se tice Njemacke, da nije bilo Amera , Rusi bi je cijelu okupirali i bila bi cijela Istocna . A to znaci zid (rusi su prvi izgradili zidove ) , pa reflektori i mrtva straza . Njemacka je duzna Amerima oko 400 milijardi za vojni savez i obranu . Sad im se to trazi da plate , zato se ljute . Za te pare , oni finansiraju migrante i grade im stanove , daju za zdrastvo , hranu i skolstvo . Bas sam gledao film u kojem mnogi dolaze lazno kao iz "Sirije" a iz drugih su zemalja . Informisite se sami , ne citajte zvanicne novine, bilo cije .

rodja

pre 6 godina

Pa zasto bre bas sad kada je Milo tako zarko zelio da uvede Crnu Goru u Nato, na kraju je uveo u Nato a uvede covek i sankcije najvecem investitoru Rusiji! Stvarno bi volio da do ovoga dodje i da Evropa ukine sankcije Rusiji ali da Rusija vrati milo za drago svima koji su pljunuli na tradicionalno prijateljstvo i saveznistvo vekovno! Samo bi zelio da vidim tu glupu facu koju ce napraviti Mile! A o Kosovu da ne pisem, oni su tek u didnt street( u corsokaku)

vladimir

pre 6 godina

Konačno da je neko od važnijih evropskih političara shvatio što znači biti " ROB " Američke dominacije u svakom smislu reči na Evropskom kontinentu.. Ja kao "LAIK " sam davno rekao,, ako Evropa želi bolji život za svoje građane,, hitno se mora ograditi od Američkog uticaja kako političkog tako i ekonomskog uticaja u Evropi.. Dosta je bilo MUŽE EVROPE,, velika financijska sredstva su se odlivala iz Evrope za " razno razno " AMERIKA je dala Evropi samo veliki broj MIGRANATA i tako reći dovešće Evropu kao kontinent da postane ISLAMISTIČKA teritorija i leglo ko zna čega sve ne,, a Evropa odnosno vodeće zemlje unije izdvajaju veliki novac ,,. DOKLE VIŠE?,, a Amerika se smeje i dalje sprovodi svoju politiku UGNJETAVANJA.. Hitno političkim sredstvima OTERATI AMERIKU sa teritorije Evrope,, za bolje sutra.....

pauna

pre 6 godina

pa i cudna je bila ta velika zavisnost uvek mi je evropa u pogledu amerike izgledala kao siromasan rodjak.vidite koliko je putin u pravu.u se i svoje kljuse.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija