• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

02.06.2017

16:02

(VIDEO) PUTIN: ODNOSI SA SAD SU KAO U VREME HLADNOG RATA! Rusija će učiniti sve da se dogovori sa Trampom!

Vesti

(VIDEO) PUTIN: ODNOSI SA SAD SU KAO U VREME HLADNOG RATA! Rusija će učiniti sve da se dogovori sa Trampom!

Podeli vest

Odnosi Rusije i SAD se nalaze na najnižoj tački od vremena Hladnog rata, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na Peterburškom ekonomskom forumu. On je u govoru na Peterburškom ekonomskom forumu izjavio da je Rusija otvorena za biznis-projekte i saradnju po pitanjima globalnog razvoja ekonomije

- Dve države održavaju dijalog na međunarodnim platformama, UN, G20, ali je osnova uzajamne saradnje porušena. Pri takvoj situaciji, kada se zamrzavaju kontakti, to nije dobio ni za ruski ni za američki biznis - rekao je Putin poslovnim zvaničnicima na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Šef ruske države je kazao da će Moskva nastaviti dijalog sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o normalizaciji bilateralnih odnosa.

- Međutim, kako bi se došlo do uspeha, potrebni su ozbiljni napori sa obe strane, potrebna je politička volja, spremnost za rešavanje pitanja koje predstavljaju uzajamni interes - dodao je Putin.

Putin je pozvao američke biznismene da pomognu u uspostavljanju političkog dijaloga između Rusije i SAD.

Moskva će nastaviti dijalog sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o normalizaciji odnosa

- Pomozite nam da vratimo normalan politički dijalog. Obraćam vam u ime Rusije i obraćam se američkoj strani: pomozite novom predsedniku i novoj administraciji - rekao je Putin i dodao:

- Naša ekonomska saradnja sa SAD je balansirana, diversifikovana i tehnološki bogata. To je ono što je u dobrom stanju - jasan je predsednik Rusije.

Putin je naglasio da su ruske vlasti raspoložene da pomognu u poslovnim projektima sa SAD.

Predsednik Ruske Federacije Putin pozvao je američke biznismene da pomognu da se ponovo uspostavi normalan dijalog Moskve i Vašingtona, dodavši da su dobri odnosi između SAD i Rusije od interesa za obe države.

Tanjug

Putin ne smatra da je potrebno osuđivati predsednika SAD Donalda Trampa zbog izlaska SAD iz Pariskog sporazuma o klimi.

- Ne bih sada sudio predsedniku Trampu, jer je predsednik Obama doneo ovu odluku - možda aktuelni predsednik smatra da ona nije do kraja promišljena? Možda smatra da nema odgovarajućih resursa? Sve to treba pažljivije pogledati - rekao je Putin. 

Don't worry, be happy - rekao je Putin na engleskom jeziku i dodao da Pariski sporazum o klimi treba da stupi na snagu tek 2021. godine, zbog čega ima još vremena za dogovor

Rusija će Pariski sporazum o klimi ratifikovati kada budu utvrđena pravila o raspodeli resursa, rekao je Putin. 

- Sjedinjene Države su taj sporazum ratifikovale, koliko se sećam, mi još nismo. Ali mi to nismo učinili zbog toga što želimo da sačekamo utvrđivanje pravila raspodele resursa i druge čisto tehničke, ali važne stvari - rekao je on.

- Don't worry, be happy - rekao je Putin na engleskom jeziku i dodao da Pariski sporazum o klimi treba da stupi na snagu tek 2021. godine, zbog čega ima još vremena za dogovor. 

Putin se našalio na račun izlaska SAD iz Sporazuma o klimi: "treba da budemo zahvalni Trampu - čak i za loše vreme u Moskvi možemo svaliti krivicu na njega".

Američki predsednik Donald Tramp objavio je odluku o istupanju iz Sporazuma pošto je on bio "krajnje nepravedan" prema SAD i jer bi mogao da nanese štetu njihovim ekonomskim interesima i služio bi drugim zemljama, pre svega Kini i Indiji, da se obogate.

Umesto Pariskog Tramp je predložio da se zaključi novi sporazum koji će, prema njegovim rečima, biti pravedniji prema prvoj ekonomiji sveta. 

Pariski sporazum o klimi, prvi globalni klimatski sporazum, potpisalo je više od 190 zemalja u decembru 2015. godine. On propisuje svetski plan dejstava radi zaustavljanja globalnog otopljavanja.

Ruski predsednik smatra da je pred celim svetom stoji sistemske dugoročni izazovi, zbog kojih se se ne sme gubiti vreme na razmirice, rasprave i geopolitičke igre

Ruski predsednik smatra da je pred celim svetom stoji sistemske dugoročni izazovi, zbog kojih se se ne sme gubiti vreme na razmirice, rasprave i geopolitičke igre.

Rusija predlaže stvaranje na bazi Peterburškog ekonomskog foruma specijalne sekcije za stvaranje slike budućnosti.

Rusiji je potrebna nova gipka normativna baza za implementaciju digitalnih tehnologija.

- Ruska ekonomija je počela da raste - dodao je Putin i dodao da su eksperti i strani investitori su primetili visok kvalitet ruske makroekonomske politike. BDP Rusije raste već treći kvartal zaredom. 

- Prema preliminarnim podacima, u aprilu je rast iznosio 1,4 odsto. Povećava se prodaja automobila, obim izdavanja kredita - ustakao je on.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 6 godina

Pametniji, a i jači - popušta! Na Americi je da iskoristi šansu!?

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija