• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.06.2017

23:18

ZAOKRET U MOLDAVIJI: Predsednik Dodon najavio kraj proevropske politike, zemlja se okreće Rusiji

Vesti

ZAOKRET U MOLDAVIJI: Predsednik Dodon najavio kraj proevropske politike, zemlja se okreće Rusiji

Podeli vest

Lider Moldavije Igor Dodon kaže na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da se nakon osam godina proevropske i antiruske politike, okreću Rusiji

Nakon osam godina proevropske i jasne antiruske politike, odlucili smo da ispravimo situaciju i vratimo se strateškom partnerstvu sa Rusijom", rekao je Dodon, navodeći da će Moldavija pojačati saradnju sa Rusijom, uprkos diplomatskim provokacijama.

Dodon je u obraćanju na plenarnoj sednici, u kojoj učestvuje zajedno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, premijerom Indije Narendra Modijem i austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom, rekao da smo svedoci diplomatskog skandala oko proterivanja ruskih diplomata od strane moldavske vlade, kako bi se narušili odnosi dve zemlje. 

On je naglasio da je njegov zadatak, kao novog predsednika Moldavije, da napravi balans između EU i Rusije, ali i da spreči antirusku politiku u njegovoj zemlji. 

- Imali smo provokacije proteklih dana, što je diplomatski skandal. Ne znam šta hoće da postignu (Vlada Moldavije) - da naprave prepreke za saradnju sa Rusijom - naveo je Dodon. 

On je naglasio da će saradnja sa Rusijom biti još jača u narednom periodu, da Moldavija i Rusija imaju zajedničku istoriju, kao i da je velika većina Moldavaca pravoslavne veroisposvesti. 
Tanjug/AP

Dodon je naglasio da će Moldavija ojačati suverenost svoje zemlje i da neće dozvoliti sprečavanje saradnje sa Rusijom. 

Prema njegovim rečima, Moldavija se razlikuje od zapadnog sveta pošto ima kulturu sa svojim različitostima. 

Dodon je naglasio da je Moldavija posle osam godina proevropske i antiruske politike počela da menje stvari u pravcu saradnje sa Rusijom. 

On je zahvalio na pozivu da učestvuje na SPIEF-u, gde je Novinska agencija Tanjug medijski partner, ističući da je to prvi put da kao predsednik Moldavije govori na jednom tako reprezentativnom ekonomskom skupu u ime naroda Moldavije. 

Dodon je istakao da su dve stvari važne u sagledavanju današnjeg sveta - prvi je da svet više nije polaran već multipolaran i da su tu napravljene velike promene. 

Tanjug/AP



Globalizacija je zamenjena principom glocalizacije, kojim se sve više uvažavaju lokalne različitosti, naveo je predsednik Moldavije. 

Dodon je podsetio da je ta zemlja 2014. godine potpisala sporazum o pridruživanju sa EU, ali da je, uprkos obećanjima, on doneo brojne probleme. 

On je ukazao i na značaj digitalne ekonomije za razvoj privrede.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jovan

pre 6 godina

Pametno. Mislim da će biti još koji će se okrenuti prema Rusiji i,to jako brzo.

goxy

pre 6 godina

sad kad rusija jaca a amerika puca okrecu se svi rusiji i to je dobro ali malo smesno,mi smo tu ispali najveci kraljevi kad su im svi okrenuli ledja i uvodili sankcije bili smo uz njih,nadam se da ce to rusi znati da cene\n

nepoznati

pre 6 godina

U 20 evrica da ce da krene njihova \"elita\" da trazi slobodu stampe,ljudska prava i da prica o diktaturi.\n

Mara

pre 6 godina

Svi vide da je Putin jedini pametan i razuman politicar sto se EU i Amerike tice.Ove kao da djavoli vode,toliko su zastranili da se gade ostatku sveta,i svi cekaju da se taj njihov Luciferijanski savez raspadne na najsitnije delove a gadovi odu u pakao. \n

hilandar

pre 6 godina

SLAVA GOSPODU,STO POSLA PUTINA DA ZAUSTAVI SATANIZACIJU PRAVOSLAVLJA

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija