• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr

04.06.2017

16:24

ČAK 100 MRTVIH U TERORISTIČKIM NAPADIMA U BRITANIJI: Džihadiste ISIS gotovo je nemoguće sprečiti!

Vesti

ČAK 100 MRTVIH U TERORISTIČKIM NAPADIMA U BRITANIJI: Džihadiste ISIS gotovo je nemoguće sprečiti!

Podeli vest

Napad izveden sinoć u centru Londona u kojem je poginulo sedam i ranjeno više od 50 osoba, samo je jedan u nizu terorističkih krvavih pirova u Velikoj Britaniji od 2005. godine. U njima je do sada poginulo više od 100 ljudi


Ovo su samo neki od najvećih terorističkih napada u Velikoj Britaniji, a Skotland Jard tvrdi da su britanske službe sigurnosti sprečile 13 terorističkih atentata od juna 2013. godine.

Jul 2005. - londonski metro

U četiri koordinirana samoubilačka napada u londonskoj podzemnoj železnici i autobusu 7. jula 2005. ubijeno je 56 osoba, među njima četvorica bombaša samoubica, a 700 ljudi je ranjeno. Grupa pozvezana s Al-Kaidom preuzela je odgovornost za napade.

Petnaest dana posle, četiri neuspela napada po sličnoj matrici bila su izvedena koordinirano i gotovo istovremeno na tri linije londonskog metroa i u jednom autobusu. Bombe kućne izrade nisu eksplodirale zahvaljujući propustu proizvođača eksploziva. Policija veruje da su ova dva napada povezana.

Jun 2007. - Aerodrom Glasgov

Automobil pun plinskih boca udario je u glavni terminal aerodroma u Glasgovu 30. juna 2007. godine, ali nije eksplodirao. . Napad se dogodio početkom školskih praznika.

Tviter/rikki‏ @indyrikki

Indijac koji je vozio automobil je teško opečen i umro je mesec dana posle. Irački lekar koji je bio u automobilu uhapšen je i 2008. osuđen je na doživotni zatvor.

Dan ranije su dva vozila "mercedesa" punih rezervoara benzina, plinskih boca i eksera pronađena su u blizini Pikadili Cirkusa u centru Londona. Tragedija je izbegnuta jer veze između detonatora i eksploziva nije bila dobra pa vozila nisu eksplodirala.

Maj 2013. - Vojnik ubijen u Londonu

Dva nigerijca udarila su 22. maja automobilom  vojnika Lija Rigbija (25) na jugoistoku Londona i zatim ga napali noževima pokušavajući mu odseći glavu. 

U video snimci nastaloj nakon napada jedan od napadača je izjavio da je želeo osvetiti "muslimane koje su ubili britanski vojnici.

Decembar 2015. - Stanica Lejtonstone

Somalijac  Muhajdin Mire (30)  nožem je 5. decembra 2015. ranio dve osobe na ulazu u stanicu podzemne železnice Lejtonstone, u istočnom delu Londona.

Tanjug

Napad se dogodio dva dana nakon prvih britanskih vazdušnih napada na Islamsku državu u Siriji. Napadač je uhvaćen i osuđen na doživotni zatvor.

Mart  2017. - Napad kod Parlamenta

Muškarac se u martu 2017. automobilom zaleteo na vestminsterski most i ubio policajca ispred parlamenta. 

U napadu je poginulo pet osoba, a teroristu Kalida Masuda, britanskog državljanina preobraćenog na islam, ubila je policija. Odgovornost za atentat je preuzela Islamska država. Skotland Jard tvrdi da ima dokaze Masudove povezanosti s Islamskom državom i Al-Kaidom.

Maj 2017. - Arena u Mančesteru

Mladi Britanac libijskog porekla izveo je samoubilački napad 22. maja ove godine posetioce koncerta američke pevačice Ariane Grande u mančesterskoj Areni, na severozapadu Engleske.

Tanjug/AP

Ubijene su 22 osobe i 116 je ranjeno, među njima brojna deca i mladi. Odgovornost za napad je preuzela Islamska država.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nina

pre 6 godina

Pa zar NATO nebi trebalo da ih brani. Za cega imaju tu vojnu silu???

djole

pre 6 godina

Kad smo mi vikali i borili se protiv terorizama i teroriati dzihadisti u Bih i Na Kosovu dobili smo odgovor bombe po nama ! A danas?

djole

pre 6 godina

Kad smo mi vikali i borili se protiv terorizama i teroriati dzihadisti u Bih i Na Kosovu dobili smo odgovor bombe po nama ! A danas?

bole

pre 6 godina

Boziji sud poceo da funkcionise ali ne kazni prave krivce za sva ova nedela koja su godinama cinili zbog nekog interesa.

vlada

pre 6 godina

Nema od toga odbrane, a bili misliti ranije! To vam dodje kao "kusur"!

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija