• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net

07.06.2017

16:39

(VIDEO) NASA IMA VOZILO ZA OSVAJANJE MARSA: Posadu čine četiri astronauta, a može da juri čak 112 kilometara na sat!

Vesti

(VIDEO) NASA IMA VOZILO ZA OSVAJANJE MARSA: Posadu čine četiri astronauta, a može da juri čak 112 kilometara na sat!

Podeli vest

NASA je predstavila novo vozilo namenjeno kretanju po površini Crvene planete. Promocija novog marsovskog rovera održana je u Svemirskom centru Kenedi na Floridi, u okviru festivala "Samer of Mars", a vozilo je produkt saradnje NASA inženjera i kompanije Parker Braders Koncept

Rover, koji dizajnom podseća na mešavinu Betmobila i vojnog transportera, visok je 3,3 m, ima masu od 2.721 kg, a može da preveze do četiri putnika.

Vozilo je projektovano tako da može da se izbori sa ekstremnim marsovskim terenima.

Opremljeno je velikim, 50 inčnim točkovima loptastog oblika, specijalno dizajniranim za površinu Marsa koja je prekrivena slojem finog peska.

Ima ugrađene solarne panele za napajanje, a NASA objašnjava da rover ima dvostruku namenu - može da služi za izviđanje okoline, ali i kao pokretna istraživačka laboratorija.

Za skladištenje energije koriste se baterije, a vozilo je projektovano za brzine do 112 km/h, mada će se u realnim uslovima po površini Marsa uglavnom kretati brzinama 16-24 km/h.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nina

pre 6 godina

Sa onim sa cime su isli na mesec, znate ono malecko gde su jedva astroanuti stali pa ugurati I vozilo pa nekako do Marsa. A mozda ce im Rusi prodati motore.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija