• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

08.06.2017

20:07

SMENJENI DIREKTOR FBI SVEDOČIO PROTIV TRAMPA: Sklonjen sam zbog istrage o mešanju Rusije u izbore SAD?!

Vesti

SMENJENI DIREKTOR FBI SVEDOČIO PROTIV TRAMPA: Sklonjen sam zbog istrage o mešanju Rusije u izbore SAD?!

Podeli vest

Bivši direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi izjavio je danas da ga je predsednik Donald Tramp smenio kako bi uticao na njegovu istragu mešanja Rusije u predsedničke izbore u SAD i povezanosti Trampovog izbornog štaba s ruskim vlastima

- Moja je procena da sam smenjen zbog istrage (o ulozi Rusije). Smenjen sam da bi se promenio način na koji je (ta) istraga bila vodjena. To je veoma krupna stvar- rekao je pod zakletvom Komi pred Odborom američkog Senata za obaveštajna pitanja, tokom svedočenja koje bi moglo da utiče na Trampov predsednički mandat.

Komi tvrdi da ga je tokom sastanka Tramp pitao da li je on lično pod istragom, a da mu je on rekao da nije bio u tom trenutku, preneo je AP. 

Kaže i da je Trampovo ponašanje za njega bilo novo i navelo ga da pomisli da mora sve to da zapiše i to veoma detaljno, preneo je AP. 

Džejms Komi ističe da ne sumnja da se Rusija umešala u predsednički kampanju, kao i da iza hakarski napada na server Demokratskog nacionalniog komiteta i još nekih organizacija stoji Moskva, ali naglašava da prema dostupnim podacima, to nije direktno uticalo na ishod predsedničkih izbora.  

TRAMP PORUČIO PRISTALICAMA: Mi smo pod opsadom,ali borićemo se i pobediti

Navodi i da je FBI saznao za ruske sajber upade krajem leta 2015. godine.

Kaže i da su ga razna objašnjenja oko toga zašto ga je Tramp otpustio u isto vreme zbunjivala i brinula.

- Kada sam postavljen za direktora 2013, shvatio sam da služim predsedniku. Kada sam otpušten 9. maja ove godine, iz tog razloga odmah sam otišao kući kao običan građanin. Ali onda su usledila objašnjenja, razna objašnjenja koja su se menjala, koja su me zbunila i dodatno uznemirila- rekao je bivši šef FBI-ja.

Tanjug/AP

Tramp je otpustio Komija u maju ove godine u vreme kada je Komi vodio istragu o navodnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore u SAD. 

Komi navodi i da predsednik Donald Tramp nije tražio prekidanje istrage o ruskoj umešanosti u izbore.

"FBI nije u rasulu" 

Komi je optužio je administraciju Donalda Trampa za klevetu protiv njega i pričanje laži o agenciji na čijem je čelu bio, ali je odbio da prokomentariše da li je Tramp pokušao da opstruira pravdu tražeći od njega da odustane od istrage o bivšem Trampovom savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu.

Rekao je da nije na njemu da kaže da li je Tramp pokušao da opstruira pravdu tokom njihovih razgovora. 

U svedočenju Komi je istakao da ga je predsednikov zahtev 14. februara da obustavi istragu protiv Flina iznenadio i doveo u vrlo nezgodan položaj.

Tanjug/AP

On je dodao da je američki predsednik od njega tražio punu lojalnost i da ga je u više navrata pohvalio, rekavši mu da "odlično obavlja posao". 

Među ključnim Komijevim izjavama tokom svedočenja, Rojters je izdvojio da je Komi rekao da je administracija odlučila da okleveta njega i FBI tvrdeći da je ta organizacija u rasulu. 

- To su bile laži, jasno i jednostavno-  rekao je Komi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mara

pre 6 godina

Ma svi vi ste toliko podli ,lazljivi i licemerni da ce vam se to obiti o glavu,ne mozete vecito manipulisati i praviti cirkusa a da ne budete kaznjeni,sve ima svoju cenu.\n

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija