• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/fsksrb.ru

09.06.2017

17:57

(VIDEO) BLISKI ISTOK JE PROSTORIJA PUNA BENZINA U KOJOJ SAUDIJCI PALE ŠIBICE: Evo zašto bi katarska kriza mogla da preraste u opšte krvoproliće!

Fudbal

(VIDEO) BLISKI ISTOK JE PROSTORIJA PUNA BENZINA U KOJOJ SAUDIJCI PALE ŠIBICE: Evo zašto bi katarska kriza mogla da preraste u opšte krvoproliće!

Podeli vest

Ugledni svetski geopolitikolog Džejms Džatras analizirao je u svoj poslednjoj kolumni situaciju na Bliskom istoku posle terorističkih napada u Iranu, izolacije Katara i američkih napada na Asadovu vojsku. Njegovu kolumnu uz redakcijsku opremu prenosimo u celosti...

Ovonedeljni teroristički napadi u Teheranu, za koje je odgovornost odmah preuzela Islamska država (ISIS), su samo poslednji incidenti koji su uzburkali vode sve nemirnijeg "Šireg Bliskog istoka".

Neće biti i poslednji.

 

 

Napadi u Teheranu su došli u vreme kada su saudijske pretnje na račun Katara, na osnovu nadrealne optužbe da isti podržava terorizam, dostigle svoj vrhunac.

Prevrat u Kataru

Posmatrači otvoreno govore o mogućnosti prevrata protiv vladajućeg šeika Tamim bin Hamad Al Tanija, pa čak i o saudijskoj invaziji. Na temu moguće promene režima, saudijski mediji naglašavaju da je Tamimov otac, Hamad, došao na vlast prevratom protiv sopstvenog oca. Prevrati nisu retkost u katarskoj istoriji, a i uvek će tu biti biti još neki Al Tanijev brat, rođak ili bratanac koji bi mogao da bude instaliran kao odgovarajuća marioneta Rijada.

 

 

Što se tiče invazije, treba imati na umu da je Katar bio deo prve i druge saudijske države (koje su trajale do 1818. odnosno 1891.) i da bi to ponovo mogao da bude. S obzirom na niske cene nafte i Katarove masovne rezerve prirodnog gasa, Saudijcima bi dobrodošla brza i lukrativna diversifikacija njihovog portfolija. Katar je u međuvremenu svoje vojne snage stavio u najviši stepen pripravnosti.

U isto vreme, u Siriji su 6. juna američki avioni po drugi put bombardovali pro-vladine snage, blizu graničnog prelaza Al Tanf ka Iraku, u blizini Jordana.

 

 

Zvanično opravdanje je bila zaštita „umerenih" džihadista koje podržavaju SAD, u „dekonfliktnoj zoni" koju je Vašington jednostrano proglasio.

Tanjug

Izveštaji govore da su SAD takođe rasporedile snage u Al Zkufu, još jednom pograničnom mestu severoistočno od Al Tanfa, sa očiglednom namerom blokiranja bilo kakvog povezivanja sirijskih i iračkih snaga koje se bore protiv ISIS-a. Ovo se podudarilo sa najavljenom ofanzivom na ISIS-ovu nominalnu prestonicu Raku, koju predvode američki sponzorisane Sirijske demokratske snage, čiji daleko najbrojniji element čine kurdske Jedinice narodne zaštite, za koje američki nepouzdani NATO partner Turska tvrdi da su zapravo teroristi Radničke partije Kurdistana.

Agenda Rijada

Sve ove destabilizirajuće tendencije imaju zajednički koren: agendu Saudijske Arabije da proširi vehabističku agendu nasilja i netolerancije, koja je na zlu glasu čak i po nehumanim standardima koji preovladavaju u islamskom svetu. Još gore, ta agenda je dobila ozbiljnu podršku prilikom prošlomesečne nesmotrene posete američkog predsednika Trampa Rijadu, kada je obećao neograničenu vojnu i političku podršku 31-godišnjem saudijskom Ministru odbrane i Zameniku prestolonaslednika, Muhamedu bin Salmanu.

 

 

Salman je glavna figura iza destrukcije koju Saudijska Arabija i njeni zalivski saveznici (uključujući i Katar) vrše u Jemenu, uz američku i britansku pomoć, i on zasigurno ne bi oklevao da spisku svojih zločina pridoda i Katar. Ostaje da se vidi da li će ići toliko daleko da provocira otvoreni rat sa Iranom, uveren da mu SAD čuvaju leđa. Dakako, imajući u vidu Rijadovu podršku džihadističkim organizacijama, uključujući i ISIS, ne može se isključiti da su u terorističke napade u Teheranu umešani i saudijski prsti, upravo da bi se isprovocirala reakcija.

Sigurno je da i Iranci imaju slične sumnje.

Saudijska optužba da Katar podržava terorizam je tačna u smislu da Doha od ranije podržava džihadiste u Siriji, uključujući ISIS, Al Kaidu i njihove raznorodne izdanke. Rijad bi to morao da zna, s obzirom da naoružava te iste teroriste.

Podrška Dohe Muslimanskoj braći

Međutim, sukob se ne vrti oko toga. Ono što smeta Saudijcima je, delimično, katarska podrška Muslimanskom bratstvu, organizaciji kojoj je Rijad pomagao više od pola veka, sve dok Braća nisu preuzela vlast u Egiptu 2012. Svakako su Muslimanska braća opaka družina, mada ih Sjedinjene Države još uvek ne vode kao terorističku organizaciju.

Glavna saudijska zamerka na račun Braće nije, međutim, njihov radikalizam - jer Rijad rado i velikodušno podržava daleko gore grupe u mnogim zemljama - već njihov populizam i potencijalna pretnja koju predstavljaju kraljevskim pretenzijama Kuće Al Saud i drugih naslednih diktatura u muslimanskim zemljama.

AP PHOTO

Što se tiče Tamima Al Tanija, njegov glavni prestup je njegova spremnost da razgovara sa Irancima, koje Saudijci - glavni svetski sponzori terorizma kroz „tvrda" sredstva novca i oružja i „meko" sredstvo vehabijske ideologije - uz američku i izraelsku podršku, krive za sva zla koja su zadesila ne samo Bliski istok već i čitav svet. (U kreativnoj varijaciji na ovu temu, CNN je pokušao da krivicu za sukob oko Katara svali na - pogodili ste - Ruse! Prema tom vodećem američkom sejaču lažnih vesti, „američki istražitelji veruju da su ruski hakeri provalili sajt katarske državne novinske agencije i podmetnuli lažnu vest… po kojoj su katarskom vladaru pripisane izmišljene prijateljske izjave na račun Irana i Izraela, kao i sumnje koliko će još dugo predsednik Donald Tramp ostati na vlasti". Čak i da je ta vest stvarno bila okidač za nastalu krizu, što je teško poverovati, ima više strana kojima bi odgovaralo izbegavanje mogućnosti da je sporna vest zapravo verodostojno prenela Tamimove stavove.)

Ostaje da se vidi da li će Rijad uspeti da za kratko vreme ukroti Katar. Uz posredovanje Omana, Kuvajta i drugih zemalja, Katar bi mogao da pokuša da odobrovolji svog moćnog suseda tako što će zauzdati Al Džaziru, deportovati lidere Muslimanskog bratstva i zaustaviti dijalog sa Teheranom. Vašington će takođe vršiti pritisak na Dohu da kapitulira, pošto je sva jaja ionako već stavio u saudijsku korpu, u isto vreme pazeći da ne ugrozi istureni štab američke Centralne komande u Kataru.

Saveznici Katara

S druge strane, Katarci bi mogli da reše da ostanu čvrsti. Doha nije bez saveznika. Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel je okrivio SAD (i, posledično, Saudijce) za krizu, osuđujući „trampizaciju" odnosa u zalivskom regionu. Iran je ponudio organizovanje isporuka hrane Kataru, radi prevazilaženja zatvaranja kopnene granice sa Saudijskom Arabijom.

Turska, koja naginje prema Muslimanskom bratstvu, ima bazu u Kataru, a turski parlament po hitnom postupku odobrava slanje dodatnih vojnih snaga tamo. Takođe vredi istaći da se, iako je NATO saveznik,

Turska sve više udaljuje od SAD, većinom zbog američke podrške sirijskim Kurdima. Zajedno sa Rusijom, Turska i Iran su aktivni učesnici zona deeskalacije u Siriji koje je ustanovio Astanski proces, što je prihvatljivo za Damask, ali ne i za Rijad i Vašington.

 

 

I ovde se vraćamo na Siriju. Uprkos svoj priči o borbi protiv ISIS-a i „terorizma", jasno je da je za američku politiku glavni đavo Iran.

Ne samo da SAD nastoje da blokiraju (pro-iransku) sirijsku i iračku kontrolu zajedničke granice, već je jasno i to da prebacivanje boraca ISIS-a iz Rake južno i istočno ka Majadinu i abu Kamalu u provinciji Deir Ez Zor, nije slučajna stvar. Jer, to faktički znači da su američke snage u Al Tanfu i Al Zkufu u faktičkom partnerstvu sa ISIS-om protiv Damaska i Bagdada, stvarajući preduslove za ono što je izraelski bezbednosno-analitički sajt Debkafile okarakterisao kao „nadolazeći ozbiljni sukob za kontrolu jugoistočne Sirije i njenih strateških pograničnih tački".

 

 

Stoga je jasno da su, bez obzira na oštru retoriku američkog Ministra odbrane Džejmsa Metisa da će američki vođena kurdska ofanziva izložiti ISIS „uništenju", borci ISIS-a - ili neki sunitski „laki" ISIS koji bi bio sastavljen posle pada Rake - predstavljaju stratešku aktivu koja se ne sme odbaciti. (Kurdske i njima savezničke snage su 1. juna dozvolile borcima ISIS-a bezbedan izlazak iz Rake. Međutim, kad su došli na otvoreno, Rusi - koji nisu učestvovali u sklapanju ovog sporazuma - su ih desetkovali iz vazduha. E to se već zove „uništavanje"!)

printscreen

Po rečima jednog neokonzervativca koji deli stav da se Iran mora suzbiti po svaku cenu, ključ je Deir Ez Zor, gde izolovane snage sirijske vojske već godinama odolevaju neprekidnim napadima ISIS-a. (Vredi podsetiti da su u septembru 2016. američki avioni „greškom" bombardovali sirijske položaje u Deir Ez Zoru, ubijajući više desetina sirijskih vojnika a pomažući još jedan ISIS-ov napad.)

Vehabizam na prvom mestu

Dakle, Širi Bliski istok počinje da liči na prostoriju punu benzina, u kojoj Saudijci veselo pale šibice.

Pitanje koje visi u vazduhu je zašto ih Trampova administracija podržava i drži u uverenju da mogu da neometano nastave tim putem. Opaska nemačkog Ministra spoljnih poslova Gabrijela o „trampizaciji" je samo delimično tačna. Sukob oko Katara, američki pokušaji blokiranja povezivanja sirijskih i iračkih snaga (gde bi ISIS i njihovi saudijski sponzori bili glavni dobitnici) i, bar posredno, teroristički napadi u Teheranu, su zapravo odraz blanko vojnog i političkog odobrenja koje je Tramp dao Muhamedu bin Salmanu.

To nije „Amerika na prvom mestu" već, kako je to opisao Srđa Trifković, „vehabizam na prvom mestu". To nije manifestacija „trampizacije" američke spoljne politike, već „detrampizacije" i uvlačenje njegove administracije u vašingtonsku „močvarizaciju". Tužno!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlada

pre 6 godina

I opet se vracamo na staru poslovicu: Zavadi pa vladaj!!! A pre toga prodati oruzje !!!

Izbori 2024

Vesti

Vesić jasan: Saradnja Srbije i Kine korisna za obe zemlje, radićemo na dva nova projekta
Politika

Vesić jasan: Saradnja Srbije i Kine korisna za obe zemlje, radićemo na dva nova projekta

Saradnja sa Kinom je dobra za Srbiju i razvoj naše infrastrukture, ali je korisna i za kineske kompanije jer im se na taj način otvara evropsko tržište, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da sa kineskim kompanijama sarađujemo na osam projekata u oblasti drumske infrastrukture, kao i da postoje dva nova potencijalna projekta koja će se raditi.

07.05.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija