• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.06.2017

21:00

HAJKA NA TRAMPA! Podneta tužba protiv predsednika SAD zbog korupcije!

Vesti

HAJKA NA TRAMPA! Podneta tužba protiv predsednika SAD zbog korupcije!

Podeli vest

Lider SAD Donald Tramp optužen je da je prekršio ustav i zloupotrebio položaj jer je ostao vlasnik svoje firme "Tramp organizacija" i tako zarađivao novac uprkos tome što je ušao u Belu kuću

Američki predsednik Donald Tramp optužen je za korupciju. Javni tužioci Merilenda i Okruga Kolumbija protiv njega su podneli su tužbu u kojoj tvrde da je prekršio ustav i antikorupcijske zakone jer je kao predsednik ostao vlasnik svoje firme "Tramp organizacija" i tako zarađivao novac.

Tramp navodi da je to još jedna u nizu hajki protiv njega od strane njegovih protivnika koji pokušavaju da ga navedu da podnese ostavku.

Prekršio obećanja

Javni tužioci Merilenda Brajan Froš i Okruga Kolumbije Karl Rejsin, obojica članovi Demokratske stranke, tužili su Trampa u ponedeljak.

Oni su kazali da je neprihvatljivo da predsednik vara narod jer, protivno ustavu, i dalje pribavlja materijalnu korist od sopstvenog biznisa iako je kazao da će se odreći posla kada uđe u Belu kuću.

Tužba je novi napad na mene. Moji protivnici na sve moguće načine pokušavaju da me oteraju i nateraju na ostavku, ali to im neće poći za rukom
Donald Tramp, predsednik SAD

- Nismo bez razloga podneli tužbu protiv predsednika SAD. On je prekršio klauzulu američkog ustava o primanju poklona i zloupotrebio svoja ovlašćenja. Uprkos tome što je predsednik, Tramp je nastavio da zarađuje, što nije dozvoljeno. Kongres mu za to nije dao odobrenje - rekao je Froš.

On je dodao da postoje dokazi da je Tramp samo fiktivno napustio biznis, ali mu njegovi sinovi i dalje ispostavljaju račune o projektima i šalju sve izveštaje, zbog čega on faktički rukovodi "Tramp organizacijom".

- Donald Tramp je najviše novca pribavio preko svojih hotela. Ambasada Kuvajta organizovala je jedan prijem u Trampovom hotelu koji je koštao najmanje 100.000 dolara. Takođe, zvaničnici Saudijske Arabije potrošili su čak 270.000 dolara u Trampovom hotelu, a ništa manje novca nije izdvojio ni Bahrein, čiji su političari Trampu platili 78.204 dolara - istakao je Froš.

Njegov kolega iz Okruga Kolubija Karl Rejsin kazao je da je veoma problematično to što Tramp ne poštuje zakone države čiji je rukovodilac.

- Njemu izgleda uopšte nije stalo do ustava, iako se zakleo da će ga poštovati. Stalno govori da su mu zakoni veoma važni, ali ih krši na svakom koraku. Tako je izneverio svoje birače - rekao je Rejsin.

5

meseci je prošlo otkad je Tramp ušao u Belu kuću

Iako su tužioci priložili dokaze protiv Trampa, njegov portparol Šon Spajser negirao je da je Tramp zbog svojih poslovnih interesa zloupotrebio ovlašćenja i prekršio ustav.

- Ovo je politička odluka i nema veze sa zakonom - poručio je Spajser.

Lov na veštice

I Tramp je kazao da je u pitanju hajka koju protiv njega vode njegovi neprijatelji.

- Tužba je novi napad na mene. Moji protivnici na sve moguće načine pokušavaju da me oteraju i nateraju na ostavku, ali to im neće poći za rukom - kazao je Tramp.

Ovo inače nije prva tužba protiv Trampa. U januaru ove godine tužbu je podnela i jedna etička neprofitna organizacija. Međutim, pravni eksperti ocenjuju da će tužba Rejsina i tužioca Merilenda Froša imati bolje šanse na sudu.

Naime, očekuje se da će oni ubrzo pokrenuti istragu, a moguće je i da će Tramp biti pozvan na saslušanje. Ipak, nije jasno kakve bi on mogao imati posledice zbog kršenja ustavnih odredaba.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 6 godina

E moj predsedniče, živiš u Americi, a još nisi shvatio kakvom sistemu pripadaš!? Lepo su ti govorili - ostaćeš i bez svojih alo ne ispuniš predizborna obećanja! Na dobrom si putu da ostaneš "sam"!

Neverovatno

pre 6 godina

Koliko pamcenje sluzi, ne pamtim da je ovakva i ovolika hajka podignuta protiv bilo kog predsednika u Svetu u istoriji, kao ova na Trampa. Ako se to zove demokratija, koje oni propagiraju, sloboda govora, da, ali sloboga izgovora mrznje. Njemu ne trebaju Sorosi, Rotsildi, Rokfeleri, pa je to izgleda razlog sto se trude da ga sruse. Klintonova je tagodje tu umesala prste, Olbraht,...

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija