• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

20.06.2017

11:15

(VIDEO) PUTIN PORUČIO AMERIMA DA NE IZAZIVAJU SUDBINU: Odluka Moskve je hitac upozorenja, SLEDEĆI PUT OBARAJU NATO avione u Siriji!

Vesti

(VIDEO) PUTIN PORUČIO AMERIMA DA NE IZAZIVAJU SUDBINU: Odluka Moskve je hitac upozorenja, SLEDEĆI PUT OBARAJU NATO avione u Siriji!

Podeli vest

Postoje pravne osnove da Sirija preduzme recipročan korak prema SAD. Danas, nažalost, UN postoje samo reda radi. Ruska odluka o prekidu saradnje u okviru Memoranduma o sprečavanju incidenata na nebu iznad Sirije je pucanj upozorenja i Vašingtonu bi bilo bolje da ne izaziva sudbinu, kažu stručnjaci
pixabay.com

Ponovljene borbene akcije avijacije SAD pod izgovorom borbe protiv terorizma, a zapravo protiv legitimnih oružanih snaga država-članica UN, bile su razlog da Ministarstvo odbrane Rusije od danas zvanično prekine saradnju sa SAD u okviru Memoranduma o sprečavanju incidenta na nebu iznad Sirije.

Od sada će se u regionima gde ruska avijacija bude izvodila zadatke na nebu iznad Sirije svaki vazdušni objekat međunarodne koalicije predvođene Amerikom smatrati vazdušnom metom

 

Prekid saradnje je usledio nakon što je sirijska vojska juče objavila da su koalicione snage, predvođene SAD, oborile sirijski vojni avion kod Rake. Sirijska vojska je navela da je avion oboren u vreme njene borbene misije protiv ekstremista ISIS.

(VIDEO) ŠOK! SIRIJCI IZVELI BLIC KRIG I OPKOLILI AMERE! Šef Pentagona general Matis smatra da iza svega stoji Putin!

Nakon ovog incidenta ruska vojska je objavila da od američke komande traži detaljnu istragu, kao i da obaranje aviona sirijskih Oružanih snaga od strane američke avijacije u vazdušnom prostoru Sirije predstavlja licemerno kršenje sirijskog suvereniteta. Osim toga, rusko Ministarstvo odbrane danas je objavilo da se akcije SAD protiv Oružanih snaga Sirije faktički mogu smatrati vojnom agresijom.

Jurij Švidkin, zamenik predsednika Komiteta za odbranu Državne dume, za Sputnjik kaže da smatra da je odluka o prekidu dejstva Memoranduma opravdana, jer je svaki potez SAD koji je prethodno ostao bez adekvatnog odgovora kasnije doveo do nove eskalacije problema.

ŠOKANTNO, PROVALJEN TRAMPOV TAJNI PLAN: Siriji nudi savez, da protera Putina sa Bliskog istoka!

- Mora se istaći da postoje sve pravne osnove da Sirija preduzme istovetni korak prema SAD. Naravno, ne bih savetovao Americi da dodatno 'ispipava teren' i kuša svoju sudbinu. Iznova imamo priliku da vidimo da se međunarodna koalicija ovde zapravo ne bori protiv ISIS-a, već da hoće da stavi do znanja da je prisutna u regionu. Rusku odluku u odnosu na SAD ja bih nazvao hicem upozorenja, govoreći vojnim jezikom - objašnjava Švidkin, podsećajući da je inicijator ovog Memoranduma upravo bila Rusija, a da je Vašington podršku pružao više rečima nego delima.

Švidkin veruje da će Rusija sada pokrenuti proceduru u okviru SB UN.

- Druga je stvar to što danas, nažalost moramo to reći, UN postoje samo reda radi, jer njihova uloga realno nije vidljiva. Rusija uvek poštuje okvire i norme Međunarodnog prava, i dalji potezi Moskve će imati pravni karakter - naglašava zamenik predsednika Komiteta za odbranu Državne dume.

Amerikanc baš briga da li oni narušavaju neke norme ili pravila, jer oni imaju svoj politički cilj i svoju logiku da moraju da unište režim koji je sada na vlasti u Siriji, kao i da su zbog toga su spremni na mnogo toga, ističe Aleksej Podberjoskin

Aleksej Podberjoskin direktor Centra vojno-političkih studija na Moskovskom državnom fakultetu za međunarodne odnose smatra da je Amerikance, govoreći običnim jezikom, baš briga da li oni narušavaju neke norme ili pravila, jer oni imaju svoj politički cilj i svoju logiku da moraju da unište režim koji je sada na vlasti u Siriji, kao i da su zbog toga su spremni na mnogo toga.

SRBIJA U OPASNOSTI, PREPLAVIĆE JE MIGRANTI: Poverljivi dokument nemačke tajne službe: U EVROPU STIŽE JOŠ 6,6 MILIONA IZBEGLICA!

- Amerikancima veoma smetaju ruske vazdušne snage, jer one uništavaju ISIS, a znamo da je ova teroristička organizacija posredno američko delo. Takođe, naši piloti neutrališu druge militantno-radikalne i terorističke organizacije koje Amerikanci otvoreno podržavaju. Vašington želi da vidi vladajući režim u Siriji na kolenima, on hoće smenu vlasti. Za to im je neophodna vojna pobeda na terenu, a mi im smetamo i to je to - ističe Podberjoskin.

RAT NA BALKANU JE POČEO: Srbija nema mnogo vremena da se pripremi za odbranu!

Prekid saradnje Rusije sa SAD u okviru Memoranduma o sprečavanju incidenta na nebu iznad Sirije znači i to da će se od sada u regionima gde ruska avijacija bude izvodila zadatke na nebu iznad Sirije svaki vazdušni objekat međunarodne koalicije predvođene Amerikom smatrati vazdušnom metom. Podberjoskin objašnjava daje ovo sasvim razumna odluka ruskog vojnog resora u datim okolnostima.

- Rusku operaciju u Siriji sprovodi upravo vojna avijacija i mi smo u obavezi da stvorimo, u takvim okolnostima, najbolje, najbezbednije uslove za naše pilote. Sa druge stran, i sirijski piloti takođe lete na našim avionima i gde je nama garancija da naše avione Amerikanci sutra neće 'kao slučajno' oboriti - pita se Podberjoskin i zaključuje da ovde čak više i nije toliko problem što Amerikanci nanose udare na ciljeve jedne suverene države, jer je to nažalost gotovo postalo normalno, već je sad ovde problem što je sada zaista u pitanju bezbednost ruskih pilota.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozvao je prethodno Sjedinjene Američke Države da poštuju teritorijalni integritet Sirije i uzdrže se od unilaterlanog delovanja u toj zemlji, podsetivši da će se nova runda razgovora o Siriji održati u Astani prestonici Kazahstana 10. jula.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mile

pre 6 godina

Ameri su podmukle jajare, Kimu vise ni ime ne smeju da pomenu, zato se izivljavaju nad Sirijom, koja je iscrpljena dugogodisnjim ratovanjem. Tako su se i nad nama izivljavali. Sto bi rekao Covic, jajare i .....\n

Nina

pre 6 godina

Tamo je suvise opasno. Ameri izazivaju i zatezu a Rusi ne mogu vise da popustaju. Ti starci u americkom Senatu su totalno senilni pa ne shvataju sta rade ili nece jer su se naziveli. Ni briga ih nije sto bi bilioni ljudi nestali i sto bi verovatno citava ljudska rasa bila unistena.

nebojsa sarenac

pre 6 godina

udarise braca ameri i produzise jos vece sankcije.nafta je cudo.

petar

pre 6 godina

kad jajara veruje braci Amerima jos vecim jajarama.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija