• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevne.rs

21.06.2017

15:21

(VIDEO) SADA BI GA DIGLI IZ GROBA, ŽIVEO JE U ŠATORU DOK POSLEDNJI LIBIJAC NIJE DOBIO KUĆU: Onda su došli Ameri i uveli im demokratiju!

Vesti

(VIDEO) SADA BI GA DIGLI IZ GROBA, ŽIVEO JE U ŠATORU DOK POSLEDNJI LIBIJAC NIJE DOBIO KUĆU: Onda su došli Ameri i uveli im demokratiju!

Podeli vest

Moamer el Gadafi, iako u zapadnim medijima predstavljen kao beskrupulozan diktator i zločinac koji ugnjetava sopstveni narod, od Libije koja je bila jedna od najsiromašnijih zemalja stvorio je naciju sa najvišim standardom u Africi

Danas znamo da nije baš sve bilo onako kako je to prikazivala zapadna medijska mašina i da su neka dostignuća Gadafijeve vladavine sve vreme prećutkivana.

Mladencima davao 50.000 dolara

Malo je poznato da u Libiji nisu postojali računi za struju, a nisu postojale ni kamate na kredite u bankama koje su sve bile državne. Gadafiju je najviše zamerano da krši ljudska prava u Libiji, a malo je poznato da je naredio da dok god svaki Libijac ne dobije kuću neće ni njegova porodica.
Tako je Gadafijev otac preminuo, a da je još uvek živeo u šatoru. Gadafi je izlazio u susret mladencima. Tako je svaki mladi bračni par dobijao od države po 50.000 američkih dolara kako bi kupio stan i zasnovao porodicu.

Prema sistemu koji je Gadafi razvio dolaskom na vlast obrazovanje i zdravstvena zaštita su bili besplatni u Libiji. Pre dolaska Gadafija na vlast, samo 25 odsto stanovništva bilo je pismeno. Danas 83 odsto Libijaca čita i piše, a 25 odsto ima fakultetsku diplomu.

Država svima pomagala

Ukoliko bi neki građanin odabrao da se bavi zemljoradnjom, od države bi dobio kuću sa zemljom, poljoprivrednu opremu, seme i goveda, kako bi započeo biznis i sve to bespovratno.

Malo je poznato da u Libiji nisu postojali računi za struju, a nisu postojale ni kamate na kredite u bankama koje su sve bile državne. Gadafiju je najviše zamerano da krši ljudska prava u Libiji, a malo je poznato da je naredio da dok god svaki Libijac ne dobije kuću neće ni njegova porodica.

POVRATAK GADAFIJA! Pleme iz libijske pustinje ima novog vođu, školovan je u Londonu i IMA "OPASNE" GENE!

Tako je Gadafijev otac preminuo, a da je još uvek živeo u šatoru. Gadafi je izlazio u susret mladencima. Tako je svaki mladi bračni par dobijao od države po 50.000 američkih dolara kako bi kupio stan i zasnovao porodicu.

Ukoliko bi Libijac poželeo da se školuje u inostranstvu ili bi mu bilo neophodno lečenje van granica zemlje, imao bi novčanu pomoć države koja bi plaćala sve troškove i još bi davala po 2.300 američkih dolara za smeštaj i prevoz.

Država je čak učestvovala i u kupovini kola, inače jeftinijih nego u Evropi, pa je subvencionisala kupovinu sa 50 odsto učešća.

A kad se već kupe kola, sa benzinom nema problema jer je gorivo u Libiji koštalo 0,14 dolara za litar, što je bilo jeftinije od vode. I hleb je bio praktično besplatan sa cenom od 0,15 dolara za 40 (!) vekni.

Gadafi je znao da je za pustinjsku zemlju voda najbitnija pa je napravio veliki vodovod kroz Saharu koji je spojio Tripoli, Bengazi i Sirt i tako omogućio nesmetano snabdevanje, ali i porast gradske populacije.

Kažu da je Gadafi za 42 godine vlasti ubio dve do tri hiljade ljudi. U proteklih godinu dana u Libiji je stradalo preko 60.000 ljudi. Reč je o samo jednoj godini!

Na žalost, tokom bombardovanja NATO je dobrim delom ovaj vodovod uništio. Libiju je ostavio bez ikakvog spoljnog duga sa deviznim rezervama od 150 milijardi dolara, koje su, istina, sa početkom revolucije zamrznute širom sveta.

(VIDEO) PUTIN ZAUZEO CEO PRIOBALNI POJAS LIBIJE! Poslao sedam brodova i podmornicu Krasnodar!

Svaki Libijac koji nije mogao da nađe zaposlenje po završetku školovanja dobijao je novčanu pomoć u visini plate predviđene za tu vrstu zanimanja. Dok su za svako rođeno dete žene dobijale po 5.000 američkih dolara.

Deo novca zarađen prodajom nafte, glavnog izvoznog artikla zemlje, slivao se na račune svih građana Libije. Kada je Gadafi došao na vlast, istina prevratom, 1969. godine, Libija je bila jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu. Pre nego je zapao u probleme sa ustanicima Libijci su spadali u narode sa najvišim standardom u Africi.

Svaki Libijac je imao sve!

Libijac koji živi u Beogradu, Mohamed Alsakit Abdulgasem, smatra da je skoro sve što se u medijima govorilo o Gadafiju neistina i da stvari stoje potpuno suprotno.

- Libijci su pod Gadafijem živeli normalno i slobodno kao što se živi ovde u Evropi.

Kažu da je Gadafi za 42 godine vlasti ubio dve do tri hiljade ljudi. U proteklih godinu dana u Libiji je stradalo preko 60.000 ljudi. Reč je o samo jednoj godini!

Kažu da je Gadafi ukrao naš novac. On je živeo u šatoru, a njegovi rođaci su živeli kao i svi drugi. Čak i da je ukrao milione, znate li koliko smo milijardi izgubili zbog rata koji nas je zadesio i koliko sada gubimo?! Svi se sada prave da ne znaju i niko ne pominje našu naftu.

ĆERKA PUKOVNIKA GADAFIJA: Moj otac je znao da su mu Srbi uvek bili odani prijatelji!

Govorili su da je Gadafi diktator. U njegovo vreme 17.000 ljudi je ležalo u zatvoru. I to su sve bili osuđeni kriminalci.

Sada u zatvorima leži najmanje 27.000 ljudi.Pritom, kriminalci su pušteni, a u zatvore su strpani oni čiji je jedini greh što su podržali Gadafija. Problem nije bila diktatura Gadafija, već to što velike zemlje i velike kompanije imaju ekonomske interese u Libiji.Mohamed priznaje da je i u vreme Gadafija bilo grešaka, ali kaže i da je bilo kritičara koji su tražili da se stvari poprave.

Gadafi je znao da je za pustinjsku zemlju voda najbitnija pa je napravio veliki vodovod kroz Saharu koji je spojio Tripoli, Bengazi i Sirt i tako omogućio nesmetano snabdevanje, ali i porast gradske populacije

- U Libiji nije bilo sve idealno i postojale su kritike. I sam sam pisao mnogo članaka za libijske novine o tome. Dakle, postojala je sloboda govora.One koji su bili protiv Gadafija podelio bih u tri grupe. Prvu čine oni koji su želeli da se u Libiji živi još bolje i da imamo još bolje uslove obrazovanja, rada i življenja. Sebe svrtstavam u tu grupu.

Drugu čine oni koji su došli spolja, sa NATO-om.

Treću grupu čine islamisti. Oni su najjači jer imaju veliki uticaj na lokalno stanovništvo.

Veoma se plašim radikalnih islamista i mogućnosti da Libija postane novi Irak - da svaki dan budu bombaški napadi i ubistva.Iako nije posetio zemlju još pre rata, Mohamed kaže da se čuje sa rođacima i da prati šta se tamo dešava.

O tome kako je u Libiji danas, kaže:

- Sve je u haosu. Jedan dan ima struje, pa deset nema.

Interneta nema, a telefoni rade povremeno. Sve komunalne usluge su stale i sve je u haosu. U vreme Gadafija mogli ste da napunite rezervoar za tri evra, a sada je nekoliko meseci bila nestašica?!

Problem u Libiji je u tome što niko ne može da kontroliše plemena. Sada imate milion Gadafija u Libiji koji misle da im sve pripada i sve žele da prisvoje za sebe!

GADAFI IM SE SMEJE IZ GROBA! U Libiji ne znaju kako da otvore sef star 50 godina, u kome je 184 MILIONA DOLARA!

Volim Gadafija jer su u njegovo vreme svi imali sve! Gadafi je dao nadu Africi.

Želeo je da napravi jednu banku za celu Afriku. E, tu je pogodio Zapad i njihove interese.Gadafi nam govorio da se školujemo u Srbiji

- Srbija je uvek predstavljana kao prijatelj Libije i tako smo učeni i u školi. Gadafi je voleo Srbiju zato što ju je video kao neprijatelja zapadnih interesa. Podržavao je Srbiju i tako što je slao naše studente ovde da se školuju. Govorio je da svako treba da ide u Srbiju i da se tamo obrazuje.

Njegov kraj bio je strašan!!!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nina

pre 6 godina

Glave mu je dosla i EU. Neke od ovropskih predesednika (Sarkozi) je on cak i finansirao a onda ... u ledja.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Gadafi je preteca pravog i istinskog komunizma...Kao najdemokratskijeg uredjenja koje ima najvisi stepen socijalne sigurnosti ikada ostvaren... Zato je morao biti ubijen...da ostale drzave ne krenu putem socijalizma... I to onog...pravog...!! To USA nije smela da dopusti...da se procuje da postoji u svetu veca demokratija od njene...!!

Vasko

pre 6 godina

Socijalizam je izmisljen za lencuge i neradnike sto se I dokazalo njegovom propascu. Sva sreca pa se vise nikada nece dici iz pepela.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Socijalizam se gradi i razvija u Norveskoj i Svedskoj gde drzava kupuje neprofitabilan kapital i pretvara ga u drzavnu svojinu...!! Sa drzavnim direktorima...Kina razvija socijalizam na postulatima Marksizma i ima izvanredne ekonomske rezultate i rast...Socijalizam je samo prelaz ka drustvu bez podele rada...bez klasa i povlascenih staleza... To nije fikcija vec zakonitost kretanja istorije drustva....citajte...ucite... ne budite lenji konzument burzoaske ideologije...Samoobrazujte se...!!

mislim znaci postojim

pre 6 godina

Mislim da su u stvari svi trebali da napreduju kao Ameri, stampaju bezvredni novac i pokradaju ostatak sveta. Kad bolje razmislim to je dozvoljeno samo "izuzetnoj" naciji. Nadam se da cu doziveti dan kad cu uzeti kokice u ruke i gledati kako se raspadaju po savovima...

Vasko

pre 6 godina

Neces doziveti taj dan ni tvoja deca ni unuci ni praunuci. Znam da boli istina al sta ces. Sto se Kine tice, ona je samo na papiru komunisticka. U praksi nemaju ni K od komunizma a pogotovo od socijalizma. Bio, video I prijatno se time iznenadio.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Бркате појмове: Диктатура пролетаријата, Социјализам и Комунизам... Очигледно је једно...имате врло плитко образовање, и буржоаску индоктринацију...! Комуниузам је БЕСКЛАСНО ДРУШТВО у коме нема нити поделе рада нити држава...!! Оно је далеко од нас колико и ПРВОБИТНА ЗАЈЕДНИЦА ( која је такође била бескласно друштво!) без подела на класе и без привилегија...Држава је настала са ПРИВАТНОМ СВОЈИНОМ...Нестаје у Комунизму...Слажем се са вама; ми то нећемо дочекати...!! Можда нећемо дочекати ни Други Долазак Господа нашег на земљу....Па ипак то знамо... и .... - верујемо...!!

mirko

pre 6 godina

Nisam ni mislio na komunizam vec FASIZAM. Vidis da zivis u iluziji prijatelju...

Mara

pre 6 godina

Radila sam u Libiji i sve je tacno sto ste naveli o Gadafiju i jos da dodam da su sve porodice gde je samo jedan njihov clan bio u radnom odnosu,bile sbabdevane sa namirnicama po magacinima sirom Libije, gde se sve u kolicinama od 5-10kg. moglo dobiti za 1libijski dinar.Tamo nije bilo siromasnih i gladnih.\n

SasaV

pre 6 godina

Normalnom coveku mozes ispricati i shvatice ali budalama nazalost uzalud.....

Radovan

pre 6 godina

Strašno mi je žao šta su sve izgubili Libijci. Arapski svet treba da se bori za istinu,pravdu i mir. Svi znamo ko uništava zemlje širom sveta i pravi terorističke organizacije kao svoju produženu ruku. Takvim umovima ne može se ništa osim direktne eliminacije.n

Nedo

pre 6 godina

Svaki put kada se spomne Gadafi suze mi krenu,uvek sam ga podrzavao i cak sam pravio peticiju da on doje u Srbiju da se skloni da mi glavu sacuvamo.Neka mu je vecna slava

petarleskovac

pre 6 godina

Dok god postoji disbalans sila u svetu,tako ce biti,demokratija je na zapadu otisla u anarhiju,tu nema nicega dobrog,,robovlasnicko dr. uredjenje je bilo demokraticnije nego ovo danas....

Dragomir

pre 6 godina

Ја сам обучавао либијске мадиће за изузетно одговоран посао.Најпре су боравили у Младеновцу неколико месеци да науче српски језик а како су после говорили да би им завидео наш несуђени краљ Аца.Као ученици не да су имали плату да сам им ја завидео.А онда се са Либијом десило што се десило.И како је тамо?

RINGISPIL

pre 6 godina

Gadafi nije shatio pravilo mafije da se mafiji ne pozajmljuje novac jer obicno mafija dugove vraca preko dugih cevi.

vlada

pre 6 godina

Jedna od najprosperitetnijih država, sa socijalnim privilegijama, koje Amerika NIKADA neće imati, Sa besplatnim /bukvalno/ školstvom i zdravstvom, zaposlenjem i stanovima, studentima koji su školovani u zap. Evropi, razvijenim gradovima i infrastrukturom, izgradjeno preko 4000 km. cevi za navodnjavanje u pustinjskom delu Libije, rafinerije sa najčistijom naftom u preradi .... e to su američki lopovi hteli - da ukradu! I po svom gangsterskom običaju, tobože, opet pogrešili!

Anarhista

pre 6 godina

Да је имао атомску, ...класичан пример, можеш имати боговску државу, да сваки становник живи као мали краљ. Али џаба од свега, кад не можеш то да браниш. Оружана сила је правда и слобода, све остало је небитно.

RINGISPIL

pre 6 godina

Tako je ANARHISTO. Los ti je nikname ali dobro mislis. Uredu je gradnja puteva, strane kompanije itd, ali prvo je trebalo osigurati drzavu na inteligentan nacin. Traziti od RUSA i KINEZA dobar kredit za dve NUKLEARKE jedna na dunavu na ulazu u Srbiju druga na jugu Srbije, jednu grade rusi drugu grade Kinezi, Tacka. evo mira u Srbiji narednih 4000 godina. Tacka.

Vasko

pre 6 godina

To je san koji neki u Srbiji sanjaju od 89-e. Ali na svu srecu, za sve se pitaju tate u Washington-u. Cak i za ove polovne MIG-ove smo od NATO-a dobili dozvolu da mozemo samo 6 komada da uvezemo. Toliko nam treba samo koliko da obezbedimo vazdusni prostor i nista vise. Znaci da samo potpuno bezopasno za okruzenje a kamoli za ostatak sveta. Ali opet kazem, istina ume cesto da boli i tesko je prihvatiti tako da je ipak bolje sanjati. Svet je lep kada sanjamo.

Boki

pre 6 godina

Majmune idi u kod tih tvojih tata u ameriku pa im poduvaj magarac jedan

milan

pre 6 godina

Ma , Klinton ga je ubio zato sto zastupa milijardere koji hoce da porobe ceo svet kao hitler pnomad

baka

pre 6 godina

E pa zato sada imaju bombaše samoubice i islamsku mafiju sami su je stvorili.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija