• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.06.2017

21:25

BESNI RAT SAD I IRANA: Sledi veliki okršaj nuklearnih sila na Bliskom istoku!

Vesti

BESNI RAT SAD I IRANA: Sledi veliki okršaj nuklearnih sila na Bliskom istoku!

Podeli vest

Sukobi između Irana i Amerike traju od prošlog meseca. Poslednji incident u nizu dogodio se juče, kad je američki avion srušio iranski dron nad Sirijom

Rat između Irana i SAD besni u Siriji. Sukobi između dve zemlje traju od prošlog meseca, a poslednji incident u nizu dogodio se juče, kad je američki avion srušio iranski dron nad Sirijom.

ISIS ide u drugi plan

Lovac F-15 oborio je dron "šahid-129 UAV" kod južnog sirijskog grada El Tanf, koji se nalazi blizu granica sa Jordanom i Irakom. U tom području smeštena je i baza američkih specijalaca koji obučavaju sirijske pobunjenike, u čijim redovima su i teroristi.

- Taj dron, koji je nosio i oružje, obavljao je neprijateljske aktivnosti. Naša koalicija ne želi rat sa sirijskim režimom niti sa ostalim provladinim borcima, ali neće oklevati u odbrani naših partnera od bilo kakve pretnje - navela je američka komanda.

Rušenju drona prethodilo je iransko raketiranje sirijskih militanata, koje podržava Amerika. Teheran, saveznik sirijskog predsednika Bašara el Asada, koji ima i svoje borce u redovima sirijskih provladinih snaga, u nedelju je ispalio šest balističkih raketa srednjeg dometa na, kako je navedeno, teroriste u Der-ez-Zoru.

Portparol Revolucionarne garde general Ramezan Šarif naveo je da je napad bio koordinisan sa Damaskom. On je dodao da je raketiranje izvedeno u znak osvete zbog terorističkog napada na parlament i mauzolej ajatolaha Homeinija u Teheranu, koji se dogodio 7. juna.

To, međutim, nisu jedini incidenti između Irana i SAD u Siriji. Tokom maja, Amerikanci su tri puta gađali militante koje podržava Teheran, a koji se bore na Asadovoj strani. Svi ti napadi dogodili su se u okolini grada El Tanfa, a stradalo je najmanje 50 boraca, dok su uništene značajne količine municije, oružje i borbena vozila. 

Takođe, borbeni avioni SAD srušili su još jedan iranski dron, takođe, u El Tanfu, i to 8. juna.

Zbog sve češćih sukoba između SAD i Irana, stručnjaci upozoravaju da bi rat između dve zemlje mogao da eskalira.

- Američki predsednik Donald Tramp još je tokom kampanje najavio čvrst stav prema Iranu. kritikovao je Obaminu "mekanu politiku" koja je Iran ponovo učinila velikom silom u regionu. Zbog toga je na svoj prvi put u inostranstvo otišao u Saudijsku Arabiju, koja je najveći neprijatelj Teherana i najavio kompletnu izolaciju Irana. Veruje se da je tamo dogovorio i strategiju za rat sa Iranom koji je, kako se čini, već počeo - objašnjavaju stručnjaci.

I Ilan Goldenberg, bivši zvaničnik Stejt departmenta, upozorava da bi rat mogao da poprimi velike razmere ukoliko se sukobi između SAD i Irana nastave.

- Teheran neće još dugo tolerisati američku podršku grupama koje Iran smatra teroristima. Sirija bi uskoro mogla da postane poprište krvavog rata između dve nuklearne sile, u kojem ne znam kako bi SAD prošle - kaže Goldenberg.

S njim je saglasna i Dženifer Kafarela, ekspert za konflikte na Institutu za izučavanje rata. Ona smatra da bi vrlo brzo borba protiv ISIS mogla da padne u drugi plan.

- Uskoro bismo mogli da gledamo veliki rat između Irana i SAD u Siriji. To će potpuno baciti u senku rat protiv ISIS - smatra Kafarela.

Rusi neće stajati po strani

Stručnjaci ističu da ne treba zanemariti ni to što je Rusija u ponedeljak prekinula komunikaciju sa SAD u Siriji i najavila da će ubuduće rušiti američke avione nakon što je Pentagon srušio sirijski borbeni avion kod El Tanfa.

- Moskva ne želi da se meša u tuđe konflikte, ne želi rat ni sa kim. Međutim, ukoliko njene trupe u Siriji budu ugrožene, Rusi će se umešati. Ako se to bude dogodilo, rat u Siriji postaće najrazorniji dosad - ističu analitičari.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

ISIS ne postoji...to je filijala CIE i produzena ruka...Pentagona..! I maska "intervencionizma", kobajagi zbog terorizma, koji im je"pokrice"...za kriminalno ulazenje u Siriju i vojnu intervenciju bez zakonskog osnova...!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija