• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.06.2017

23:38

MAKRON SASTAVIO VLADU: Nova lica, nova nada za Francusku!

Vesti

MAKRON SASTAVIO VLADU: Nova lica, nova nada za Francusku!

Podeli vest

Jelijsejska palata saopštila je večeras sastav nove francuske vlade posle parlamentarnih izbora na kojima je ogromnu većinu osvojila centristička stranka predsednika Emanuela Makrona, Republika u pokretu

Žan-Iv Le Drian ostaće kao u prethodnom sazivu šef diplomatije, dok će ministar odbrane biti Florans Parli posle odluke Silvi Gular da odustane od ministarske funkcije zbog istrage o navodnoj zloupotrebi sredstava Evropskog parlamenta.

Ministarka za evropska pitanja će biti Natali Loazo, jer je prethodna ministarka Marijel de Sarnez odlučila da ne bude u novoj vladi.

Ministar pravde takođe će biti žena, Nikol Belube, navela je Jelsijeska palata i dodala da je dosadašnji ministar na toj funkciji Fransoa Bajru odlučio da napusti vladu kako bi novom predsedniku Emanuelu Makronu omogućio da ostvari cilj i očisti politiku od korupcije.

Ministar za teritorijalnu koheziju biće Žak Mezar i on menja Rišara Ferana koji je, kako su naveli francuski mediji, bio primoran da odustane od ministarske funkcije jer je predmet preliminarne istrage o aferi poslovanja s nekretninama, prema kojoj je njegova partnerka koristila jefitnije cene zakupa dok je Feran bio na čelu jednog osiguravajućeg društva.

Tanjug/AP

Feran, blizak Makronu, prihvatio je da bude predsednik poslaničke grupe Republike u pokretu.

Sa velikom većinom u parlamentu Makron (39) će sada imati odrešene ruke da sprovede obećani program, socijalno-liberalne reforme kao što je moralizacija političara od kojih zahteva besprekornost, reforma radnog zakonodavstva i smanjenje javnog deficita.

Makron doveo nova lica u Kabinet

Francuski predsednik Emanuel Makron doveo je u vladu nekoliko javnosti manje poznatih lica, a u planu je i rekonstrukcija vlade nakon što je njegova partija osvojila većinu na parlamentarnim izborima održanim u nedelju.

Kako se navodi, on je primoran da napravi i više promena nego što je očekivao, jer su četiri njegova ministra podnela ostavke, zbog istrage pod kojom se nalaze, prenosi AP.

Tanjug/AP

Kancelarija francuskog predsednika objavila je da će Florens Parli, bivši izvršni i budžetski zvaničnik, postati nova ministarka odbrane, nakon što je prethodna Silvi Gular podnela ostavku.

Makron je imenovao Nikol Belube, članicu Ustavnog suda, za ministarku pravde, jer je njen prethodnik Fransoa Bajru bio primoran da podnese ostavku zbog navoda o korupciji.

Početkom nedelje ostavke su podneli i ministarka za evropske poslove Mariel de Sarnez, kao i ministar za prostorno planiranje Rišar Feran.

Ostali vodeći članovi vlade ostali su isti, uključujući ministre spoljnih poslova, finansija i unutrašnjih poslova.

Novi kabinet ima 28 članova, od kojih su polovina žene, a Makron, koji je izabran za predsednika 7. maja, obećao je da će očistiti francusku političku scenu, koja je "puna korupcije".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija