fotomontaža

20:15 Svet 26

Ruska reč | 29. 06. 2017.

(VIDEO) RUSI SPREMAJU PREVENTIVNI UDAR NA UKRAJINU: Moskva neće dozvoliti "HRVATSKI SCENARIO" U DONBASU!

Ukoliko Kijev pokuša da uniši i silom zauzme DNR i LNR, ne treba isključiti mogućnost da Rusija izvrši preventivno raketiranje vojnih jedinica Ukrajine. Drugim rečima, može biti sprovedena svojevrsna "operacija primoravanja na mir" poput one iz 2008. u Gruziji

Tada je ruska vojska primorala na mir Mihaila Sakašvilija, koji je takođe bio neobuzdani evroatlantski maštar, a danas se uglavio među ukrajinske opozicionare

Politikolog Oleg Bondarenko, direktor Fonda za progresivnu politiku, govori o razvoju ukrajinskog konflikta i mogućoj reakciji Rusije. O čemu sanja Petar Porošenko? Tekst prenosimo u celini.

Opasno zveckanje oružjem

Šef ukrajinskog Generalštaba Viktor Muženko je u prvom susretu sa novim šefom Pentagona Džejmsom Metisom po ko zna koji put zamolio da se Ukrajini dostavi "letalno oružje", a Porošenko je po povratku iz Vašingtona najavio da će SAD do oktobra doneti odluku o isporuci odbrambenog oružja Kijevu.
 Porošenko uoči starta svoje predsedničke kampanje pokušati da vrati Donbas silom, dogovorivši se o tome prethodno sa Evropom i Amerikancima, od kojih će zvanično dobiti oružje. Rusija to ne može samo nemo posmatrati

Opasan scenario

Povodom Porošenkove posete Sjedinjenim Američkim Državama administracija ukrajinskog predsednika je, kao što se moglo i očekivati, izdala gomilu bravuroznih saopštenja o tome kako se pripremaju "vrlo važne odluke" između Vašingtona i Kijeva. Sa druge strane, neki ukrajinski mediji su skrenuli pažnju na formalnost i ispraznost Trampovog sastanka sa Porošenkom.

(VIDEO) PUTIN NOKAUTIRAO NATO I ZAPAD: Geopolitički rat Ameri i EU su već izgubili i žestoko platili pokušaj ponižavanja Rusije!

Pa ipak, pojedine teme koje je ukrajinsko rukovodstvo pokrenulo u Vašingtonu imaju određenog smisla. Na primer, šef ukrajinskog Generalštaba Viktor Muženko je u prvom susretu sa novim šefom Pentagona Džejmsom Metisom po ko zna koji put zamolio da se Ukrajini dostavi „letalno oružje", a Porošenko je po povratku iz Vašingtona najavio da će SAD do oktobra doneti odluku o isporuci odbrambenog oružja Kijevu. 

ROGOZIN BEZ DLAKE NA JEZIKU: Daćemo Srbiji sve što joj treba, a AKO NAS NAPADNE NATO - UNIŠTIĆEMO IH!

Doduše, Porošenko je poznat po svojoj sklonosti da sve preuveličava (blago rečeno).

U međuvremenu se u Donbasu ponovo razbuktava oružani sukob. "Žitno primirje" koje je sklopljeno 24. juna radi žetve pšenice već prve noći su prekršile ukrajinske oružane snage raketiranjem snaga samoodbrane LNR. 

Vikipedija

U tom kontekstu se pojavila informacija da su jedinice oružanih snaga Ukrajine na liniji razdvajanja neplanirano zamenjene dobrovoljačkim, tj. kaznenim bataljonima (poput bataljona Ajdar) koji su 2014. i 2015. godine intenzivno ratovali protiv civilnog stanovništva Donbasa. 

Inicijator ratne histerije i sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksandar Turčinov izjavio je da se vrše pripreme za proglašavanje ratnog stanja na jednom delu teritorije Ukrajine umesto "Antiterorističke operacije" (ATO) koja je već svima dosadila.

ZA NEDELJU DANA UKRAJINA MOŽE DA POTOPI RUSKU CRNOMORSKU FLOTU: Putin nikad u životu nije čuo SMEŠNIJU PRETNJU!

Sve to upućuje na misao da će Porošenko uoči starta svoje predsedničke kampanje pokušati da vrati Donbas silom, dogovorivši se o tome prethodno sa Evropom i Amerikancima, od kojih će zvanično dobiti oružje. Šta Rusija može preduzeti u tom slučaju?

Ukoliko se pojave pouzdane informacije o pripremi agresije usmerene protiv civilnog stanovništva Donbasa sa ciljem da se unište DNR i LNR, ne treba isključiti mogućnost da Rusija izvrši preventivno raketiranje vojnih jedinica Ukrajine. 

Drugim rečima, može biti sprovedena svojevrsna "operacija primoravanja na mir" poput one iz 2008. godine u Gruziji, kada je ruska vojska primorala na mir Mihaila Sakašvilija, koji je takođe bio neobuzdani evroatlantski maštar, a danas se uglavio među ukrajinske opozicionare.

SKANDAL I SRAMOTA! PLENKOVIĆ SAVETUJE UKRAJINCE: Sa Rusima, kao Hrvati protiv velikosrpske agresije!

U Kijevu se odavno rado govori o "hrvatskom scenariju povratka Donbasa". Porošenko i njegovo okruženje sanjaju o takvoj operaciji. 

Kijevski lider se može upustiti u sličnu avanturu ukoliko budu uspešni pregovori o isporuci oružja, potpunom ignorisanju sporazuma iz Minska i prećutnoj evropskoj saglasnosti. Međutim, tada sa ruske strane u igru mogu ući neočekivani akteri.

AP PHOTO

Gde su granice moguće "preventivne reakcije" Moskve? To je pitanje o kome odlučuje politički, a ne vojni vrh. U političkom smislu Rusiju može interesovati samo istorijski deo Ukrajine sa leve strane Dnjepra, od Harkova do Hersona. 

Evropa drži ključ

Moskva se u Ukrajini suočava sa odvraćanjem kolektivnog Zapada, i bolje je da se to odigrava na obali Dnjepra, nego na granici sa Belgorodskom oblašću. To je sasvim normalna reakcija svake velike države kao nosioca civilizacije usmerena na zaštitu sopstvenog životnog prostora.

U Kijevu se odavno rado govori o "hrvatskom scenariju povratka Donbasa". Porošenko i njegovo okruženje sanjaju o takvoj operaciji.

Opisani scenario svakako nije nikakvo uputstvo po kome treba dejstvovati, ali je očigledno da se on razmatra kao jedna od mogućih varijanti koja bi se mogla realizovati u krajnjem slučaju. 

(VIDEO) PUTIN POSLAO HILJADE VOJNIKA SPECNAZA NA KRIM: "Blickrig" - pogledajte silu, od koje se TRESE I UKRAJINA I NATO!

Ako Kijev želi da spreči takav scenario, on mora sesti za pregovarački sto sa predstavnicima DNR i LNR i ispuniti famozni „sporazum iz Minska".

U ovom trenutku Evropa ima dosta dobru "polugu" za vršenje pritisaka na Ukrajinu u vidu mogućnosti da obustavi važenje bezviznog režima. Ta "poluga" bi dobrodošla ako bi se Brisel iznenada zainteresovao za uspostavljanje pravog mira u Donbasu. 

Prethodno bi Nemačka i Austrija (koje su se oštro usprotivile novom paketu američkih antiruskih sankcija) mogle ponuditi novi format za razmatranje realizacije sporazuma iz Minska, dok to nije učinio neko drugi.

Donjecka republika skupo ja platila sukob sa Kijevom!!! 

Koliko je moćna Ruska armija i kako bi mogla da izgleda intervencija u Ukrajini pogledajte u sledećem videu!!!

 Scripta Manent

29.06.2017. 21:47

Umesto odlaska Harkova, Zaporozja, Hersona, Dnjepropetrovska, Odese i Nikolajevne iz Ukrajine-Rusi ima da udju pravo u Kijevn


jova

29.06.2017. 21:56

Ukrajina je Ruska bila i ostaće,pitanje je dana kada će Rusija vratiti Ukrajinu pod svoju vlast,a kada se to desi,tada će ceo svet videti Rusku moć i silu, tada će i ostale odcepljene Republike se vratiti Rusiji gde su pre bile i gde im je mesto. Amerika koja je u propadanju,samo će posmatrati, Rusija nije neku državu u Americi uzela pod svoje,da sa njom radi ,kao što radi Amerik.sa Ukrajinom,uskori će šuplji demonski mozgovi to da svate.Živi bili pa videli.


re

29.06.2017. 22:22

...ukrajina je igračka u rukama amerikanaca koju rusi mogu da slome za 1 dan...takođe svi vidimo da je sirijska kriza modus operandi i za amerikance i ruse...rusi imaju veliku šansu da na bliskom istoku "naplate" amerikancima i za raspad sssr-a i opasnu istorijsku zaveru za destabilizaciju i haos u rusiji...sada je trenutak koji rusi ne smeju da propuste...Pik

29.06.2017. 21:12

@isto ko i Krajina - Nije ovo srbija nego rusija i da kren ceo zapad tesko da rusi pokleknu


gagula

29.06.2017. 22:51

@Pik - Slično je razmišljao Hitler kasnih 30ih prošlog vijeka,zanesen i zadivljen bajkama svojih generala i političkih istomišljenika.Medjutim,zna se kako je završio i on i njegova zemlja! Ako se zapad zaista "zabavi" s rusijom,koja u finansijskom smislu ne može da se mjeri sa dvije USA države(kalifornijom i texasom),onda će rusi da žvaču tu željezeraiju kojom prijete Ukrajini,jer bukvalno im prijeti finansijski kolaps.Rusija nikad neće napasti Ukrajinu,niti će "braniti" okupirane oblasti,jer vrlo dobro zna da bi se to pretvorilo u dugotrajan i iscrpljujući rat zapada i rusije a preko Ukrajine,ašto rusija nikako ne bi mogla da podnese.Rusija mi mogla da priušti povremena vojna djelovanja kao u siriji ali nešto ozbiljnije i dugotrajnije.....ne.Jednostavno nema para za to!Prema tome,pustite narod na miru i ne guslajte.Nije narod toliko glup koliko vi ispadate glupi podvaljujući mitove i bajke sve učestalije u zadnje vrijeme ;)


ATOMSKA SPARTA

30.06.2017. 04:01

@gagula - Pa što se tiče Hitlera i bajki njegovih generala to je upravo tako kao što i sam primećiješ, zato ti primitivci sa zapada i ne smeju više tako ozbiljno da se neposredno sami "pozabave" Rusijom upravo iz razloga da se ne bi ponovo najeli batina kao i taj tvoj Hitler i njegov treći rajh koje pominješ ili još ranije kao engleske balerine u krimskom ratu i njihovi osmanlijsko-terorističko-vehabijski saveznici, ili recimo kao Napoleon pre svih, pa baš zato taj truli zapad danas i huška svoje topovsko meso iz Ukrajine na Ruse, jer znaju dobro da bi sada ili bilo kada kada bi direktno krenuli na Ruje svi oni onako kolektivno skupa kao čopor besnih pasa bili pretvoreni u radioaktivni pepeo i prašinu zajedno sa sve tom Kalifornijom i Teksasom, tako da onda ne da ne bi imali šta da žvaću nego bi i sami postali DIM, a što se Rusa tiče ne sekiraj se ti za njih, ima oni šta da jedu, njihova prostranstva su najveće žitnice na svetu, a Rusija je najveći izvoznik pšenice, tako da loše si informisan "susjede", idi cuclaj na nekom drugom mestu!


gagula

30.06.2017. 23:24

@ATOMSKA SPARTA - Odrastao si na guslarskim mitovima i pobjedi u kosovskom boju? ;) Lutko lijepa,slabo konats metaforu.Hitler i nijemcu su se bili ufurali da su jači od ostatka planete,nešto baš poput putina danas i rusa,ustvari srba koji progovaraju iz ruske zicegu.Kako god bilo da bilo,daleko si ti od rusa a rusi od tebe.Ne daj Bože da zavrištiš upomoć,sumnjam da bi ti baćuške odgovorile....A ti nazuj opanke,sjedi na panj pokraj ognjišta i....guslaj ;)


Pomracenje uma

30.06.2017. 13:40

@gagula - Tako je. Pa je i Hitler krenuo na rusiju pa je bilo ups...tako ce i ovima sa zapada sto su se zaneli da bude ups.... Sto se tice novca u pravu si, samo da izracunam koliko je amerika bila bogatija od vijetnama. Masu primera imas gde to nike presudno. Opet mozda bi i scenario bio kakav si ti ovde predvideo da su rusi sisali motku i da se ne radi o ipak ozbiljnoj zemlji sa ozbiljnom gvozdjurijom.


grckizet

29.06.2017. 21:33

@isto ko i Krajina - U teoriji tako je. Ali u poslednjih nekoliko godina, to ni je bilo uvjek kako Amer rekao.


Nonsense

29.06.2017. 23:33

@grckizet - Не могу Амери ништа, могу само да лају, Украјина нема будућност ако се не врати Русији, а вратиће се, јер су елите променљиве а народ не.


siki

29.06.2017. 23:09

@isto ko i Krajina - Amerikanci su picke kad vide tvrdo primer je S. Korea a Rusija je mnogo veci igrac od S.K.Tvoji miljenici Amerikanci samo mogu nestati ako pokusaju udar na Rusiju,prema tome ovog puta bice kako ujka PUTIN KAZE a tata je vec na samrti....vlada

30.06.2017. 21:13

@isto ko i Krajina - ..... a ti misliš da je sa Krajinom završena priča .....?


Zak

30.06.2017. 02:26

@isto ko i Krajina - Da se ne lazemo moze biti samo kako Putin kaze ,al bas nikako drugacije


drakula

29.06.2017. 22:10

izvor je bonstil,tamo odakle je sve krenulo kasnije,dakle izvor zla da ociste pa redom,samo bi se po sebi resavalo.Dobro to rusi znaju al treba i da sprovedu


ČITATELJKA

29.06.2017. 22:41

Nekog iz udarim - preventivno! To nije napad, to nije agresija...


Lala iz Banata

30.06.2017. 08:04

@ČITATELJKA - Прочитајте нашу дефиницију НУЖНЕ ОДБРАНЕ и КРАЈЊЕ НУЖДЕ... Па ће те бар малко..."Себи"...појаснити, правно - ову "ствар"...!! Морате читати, и самообразовати се пре него дате... неки - суд...!!


ČITATELJKA

10.07.2017. 13:12

@Lala iz Banata - Taj komentar ponovo napišite, ali koristite sva gramatička pravila i pravila interpunkcije koja važe u srpskom jeziku, pa ću tek tada razumeti šta ste hteli da kažete.


Milos Obilic

30.06.2017. 21:04

@ČITATELJKA - Није сваки превентивни удар - агресија...? Схватите, ако крене наоружана колона према нама и сачекамо је у заседи и први опалимо метак... То не може бити агресија?! Ако је територија под окупацијом, или; под " лажним примирјем" иза којег се крије гомилање трупа на граници, и те како имам право на - ПРЕВЕНТИВНИ УДАР... Није сваки превентивни удар агресија...Важан је мотив...За агресију мотив је освајање територије....За превентивни удар, НУЖНА ОДБРАНА која се не би могла остварити, тактички, ако пустимо непријатеља у унутрашњост уз могућност да узме - таоце...!!


ČITATELJKA

10.07.2017. 13:27

@Milos Obilic - Kada sam pročitala ovo: ... Важан је мотив...За агресију мотив је освајање територије....За превентивни удар, НУЖНА ОДБРАНА која се не би могла остварити, тактички, ако пустимо непријатеља у унутрашњост уз могућност да узме - таоце...!! setila sam se tenkova koji su iz Beograda krenuli u Hrvatsku i odmah sam shvatila da ste u pravu, ali se ne sećam da smo u Hrvatskoj uzeli neke taoce.


CICA DRAZA

30.06.2017. 08:47

Putine udri po fasiste i ustase!!! a postedi ukraince, koji ne pdrzvaju te bandite i zlocince !!!


Vladimir i Borko

30.06.2017. 17:36

Vladimir-Borko,, Pozdrav Vama u redakciji... Upravo se sada vidi i koje sve radnje se pripremaju u UKRAJINI posle odlaska P. Porošenka u PRIJATELJSKU POSETU SAD. Ugovaraju se razne nabavke,, DAJU SE UPUSTVA, PRODAJE SE NAORUŽANJE SAD-UKRAJINI, prave se planovi ,, KAKO IZVESTI NEŠTO POPUT BLIC-KRIGA koji su Hrvati izveli protiv Srba u HRVATSKOJ..Koliko je vremena potrebno da se to sve pripremi, neznam , ali mogu da kažem sada,, kao neko ko dosta poznaje ,,ovu politiku KAPITALA, OTIMANJA TERITORIJA, UBIJANJA I UNIŠTAVANJA IMOVINE I STANOVNIŠTVA, da ne nabrajam više.. SADA je vreme da RUSIJA učini prvi korak , da spreči zamisao AMERIKE sa svojim poltronima POROŠENKOM i ostalim. ISPALITI JEDNU...... BEZ NAJAVE KAO ZNAK UPOZORENJA, oni će odmah prestati.. MORA TAKO... ili će oni krenuti. Rusija je u fazi obrane i nju uvek napadaju... ‚MOŽE LI S.B. i U.N. da spreče ovo,, ili neće ili nesmeju da se time bave????? Toliko i hvala VAM kao redakcij što ste objavili moje prethodne , a i ovaj komentar....


NIKOLA1995

30.06.2017. 02:57

To je generalka za nase migove,posle ove akcije samo ce u niskom preletu rumunije sleteti u Batajnicu.
Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]