• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.06.2017

08:28

TRAMP ISTERAO SVOJE! Noćas STUPILA NA SNAGU ZABRANA PUTOVANJA!

Vesti

TRAMP ISTERAO SVOJE! Noćas STUPILA NA SNAGU ZABRANA PUTOVANJA!

Podeli vest

Zabrana putovanja koju je doneo predsednik SAD, prema kojoj građani šest muslimanskih zemalja i izbeglice imaju teže uslove za ulazak u SAD, stupila na snagu

 

Radi se o ublaženoj verziji prvobitne zabrane koja je izazvala proteste i haos na aerodromima širom sveta u januaru, ali ipak se očekuje da će podstaći novu rundu osporavanja na sudovima.

Zabrana se odnosi na državljane Irana, Libije, Sirije, Somalije, Sudana i Jemena kao i na sve izbeglice. 

Prema toj zabrani, osobama bez bliskih porodičnih ili poslovnih veza u SAD mogu da se odbiju vize i zabrani ulazak u zemlju. Deke i bake, ujaci, tetke, sestrići i sestričine ne smatraju se bliskim vezama. 

Nova pravila, koja su rezultat više meseci pravnog nadmetanja nisu toliko izričita zabrana koliko zaoštravanje već oštre vizne politike za građane šest većinski muslimanskih zemalja i izbeglica. 

Državni zvaničnici obećali su da će primena zabrane ovog puta biti bez haosa, a zvaničnik Ministarstva državne bezbednosti rekao je da će se sve odvijati regularno na mestima ulaska u zemlju, a svi oni koji imaju validne vize će i dalje moći da putuju. 

Ipak aktivisti za prava imigranata i izbeglica obećali su da će osporavati nove zahteve a vlada pokušava da objasni kako će novi propisi učiniti da Amerika bude bezbednija. 

Printscreen You Tube

Nekoliko minuta pre nego što je zabrana stupila na snagu u 2.00 jutros po centralnoevropskom vremenu saopšteno je da je američka država Havaji zatražila od saveznog sudije razjašnjenje da zabrana ne može da se primenjuje na verenike. 

Havaji je ranije optužio američku vladu da krši uputstva Vrhovnog suda time što nepropisno isključuje neke ljude. 

Američka Unija za građanske slobode, jedna od grupa koja se suprotstavlja zabrani, nazvala je nove uslove "izuzetno restriktivnim", "arbitrarnim" u isključenju ljudi i namenjenim da ocrnjuju Muslimane. 

Vrhovni sud SAD u ponedeljak uveče je odlučio da delimično stavi na snagu uredbu američkog predsednika Donalda Trampa i dodao da će u oktobru posle detaljnije analize i dodatnog razmatranja biti doneta konačna odluka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nesa

pre 6 godina

Lepo je spojio 3 prsta. Pravo po srpski. Jos jedino izgleda ne zna da mali i domali prst treba jako da stisne u dlan i onda je pravi Srbin.

ZN

pre 6 godina

Super, prvo zakuvaju a onda gurnu u Evropu sve izbeglice...

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija