• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

30.06.2017

08:30

NIŠTA OD UJEDINJENJA KIPRA! Turska neće da povuče svoju vojsku sa ostrva

Vesti

NIŠTA OD UJEDINJENJA KIPRA! Turska neće da povuče svoju vojsku sa ostrva

Podeli vest

Turska je u četvrtak odbacila bilo kakvo povlačenje svoje vojske s Kipra, što je jedno od glavnih pitanja nove runda pregovora u Švajcarskoj o ponovnom ujedinjenju tog ostrva podeljenog tuskom okupacijom više od 40 godina, a više od pola veka i "Zelenom linijom" razdvajanja dveju nacionalnih zajednica, koju su postavile UN

 


Međunarodno priznata Republika Kipar, gde je većina kiparskih Grka, podeljen je turskom vojnom okupacijom njene severne trećine gde živi turska nacionalna manjina, i gde je proglašena Turska Republika Severni Kipar (TNRC) koju priznaje samo Ankara.

Turska je na okupiranom severu stacionirala 35.000 vojnika, s porodicama, kao i mnogobrojne koloniste, dok Nikozija, uz podršku Atine, zahteva da se trupe potpuno povuku.

Diplomatski izvor je rekao za AFP u Švajcarskoj da bi Turska bila spremna da za 80 odsto smanji svoje vojno prisustvo na Kipru.

Ali, portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova oštro je to demantovao saopštenjem objavljenim u četvrtak:

- Izveštaji da će naša zemlja da povuče svoje trupe sa ostrva, kao deo plana od četiri koraka, kao i navedeni procenti, lažni su. Nula vojnika, nula garancija - za nas to ne može biti polazna tačka sastanka -  rekao je kasnije turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

On je pozvao pozvao Atinu i Nikoziju da se "probude iz tog sna, da ga se odreknu."

Runda razgovora održanih u januaru u Švajcarskoj je postigla određeni napredak, ali je ipak u celini završena neuspehom.

Posle pauze od pet meseci, pregovori su pod visokim pokroviteljstvom UN nastavljeni u sredu u proširenom sastavu. Predsedniku Kipra Nikosu Anastasijadisu i lideru kiparskih Turaka i "predsedniku TRNC" Mustafi Akinčiju su se pridružili ministri spoljnih poslova i drugi predstavnici Turske, Grčke i Velike Britanije koje su države-garanti nezavisnosti Kipra iz 1960. godine.

Ministar Čavušoglu je rekao da su to "konačni pregovori" i da je "neophodno" dovesti ih do kraja.

- Nećemo beskonačno pregovarati na ovaj način - rekao je on. Ako ovo ne uspe, biće potreban drugačiji "format" pregovora, rekao je Čavušoglu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija