• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ruska reč

30.06.2017

11:43

(VIDEO) PUTIN U SIRIJU POSLAO TERMINATORE: Od ovog ruskog oružja nema spasa, teroriste ISIS čeka pakao!

Vesti

(VIDEO) PUTIN U SIRIJU POSLAO TERMINATORE: Od ovog ruskog oružja nema spasa, teroriste ISIS čeka pakao!

Podeli vest

Ruski kontingent se i dalje pojačava najnovijim proizvodima ruske vojne industrije. Sudeći po video snimcima i ostalom fotografskom materijalu, Rusi su na ovo područje poslali svoje najnovije sredstvo za neposrednu vatrenu podršku trupama na zemlji, poznatije kao

Ovo sredstvo je prefarbano pustinjskom borbenom šarom tako da ćemo ga u narednom periodu najverovatnije videti u borbama oko Palmire, u pohodu ka sirijskoj enklavi Deir ez Zor.

Monstruozno oružje

Prilikom posete sirijskog predsednika Bašara el Asada  ruskoj vojnoj bazi Hmejmim, pored aviona i druge borbene tehnike za koju se manje više zna da se tu nalazi, pažnju je privukla video sekvenca na kojoj se jasno vidi novo rusko borbeno vozilo BMPT-72 Terminator-2, koje se i dalje nalazi u fazi ispitivanja. 

Osnova je moćni T 72

Nova varijanta oklopnog borbenog vozila BMPT-72 Terminator-2 je bazirana na hodnom delu koji je skinut sa osnovnog borbenog tenka T-72, sa istim rasporedom posade (3 člana). U ovu šasiju je integrisan 12-cilindrični motor V-92 koji generiše snagu od 1000KS.
Efikasan je u borbi protiv svih vrsta oklopnih ciljeva a koji podrazumevaju savremene tenkove, borbena oklopna vozila, zatim armirano-betonske bunkere, fortifikacije i čitav niz drugih objekata ili sredstava koji se ispred njega mogu naći na frontu.

"Terminator" je tom prilikom bio prekriven maskirnom mrežom, dok ga je sa velikom pažnjom razgledala visoka sirijska delegacija, koju su pored predsednika činili i najviši vojni oficiri i službena lica.

(VIDEO) NATO I RUSIJA U RATU ZA SRPSKU VOJNU INDUSTRIJU: Ko će pre do Miloša, Lazara, Stršljena, Alasa, Morave...?!

BMPT-72 Terminator-2 je borbeno vozilo za neposrednu vatrenu podršku pre svega tenkovskim jedinicama, ali i pešadiji, u fazi napada na neprijatelja koji je dobro utvrđen, a u svojim redovima ima i oklopna sredstva.

Ovo vozilo predstavlja dalji razvoj osnovne verzije sredstva koje je nosilo oznaku BMPT "Terminator". 

Napredna verzija za razliku od osnovne ima značajno veći nivo oklopne zaštite, vatrene moći i upravljivosti. Zahvaljujući integraciji izuzetno snažnog naoružanja, ovo vozilo je dobilo karakteristike pespektivnog sredstva koje će biti nezamenljivo u operacijama proboja neprijateljske odbrane. 

TRAMP ĆE UDARITI NA PUTINA, TO JE PITANJE DANA: Rat Rusije i SAD je neizbežan, ali on neće početi zbog Sirije!

Efikasan je u borbi protiv svih vrsta oklopnih ciljeva a koji podrazumevaju savremene tenkove, borbena oklopna vozila, zatim armirano-betonske bunkere, fortifikacije i čitav niz drugih objekata ili sredstava koji se ispred njega mogu naći na frontu.

Prvi prototip ovog borbenog vozila je predstavljen na sajmu naoružanja i vojne tehnike Russian Arms Expo-2013. Posle toga, BMPT-72 Terminator-2 je predstavljen na vojno-tehničkom forumu Armija 2015, kao i na specijalnom delu za prikaz borbene tehnike koji se nalazio u sastavu sajma "Patriot" u gradu Kubinka.

Nova varijanta oklopnog borbenog vozila BMPT-72 Terminator-2 je bazirana na hodnom delu koji je skinut sa osnovnog borbenog tenka T-72, sa istim rasporedom posade (3 člana). U ovu šasiju je integrisan 12-cilindrični motor V-92 koji generiše snagu od 1000KS.

Što se tiče naoružanja, ono se sastoji iz dva sparena automatska topa u kalibru 30mm, čija je maksimalna borbena kadenca oko 1.500 granata u minuti. Radi se o topovima visoke balistike 2A42, koji su razvijeni 80-ih godina prošlog veka. 

(VIDEO) RUSKA AVIJACIJA U BICI SVIH BITAKA, KOME IDE NAJBOLJE PARČE SIRIJE? Moskva i Vašington NA IVICI RATA!

Ove topove je proizvodio čuveni zavod "Tulamaš" iz Tule. Top ispaljuje municiju u kalibru 30Č165 mm, a balističke karakteristike granate su obezbeđivale efektivan domet do 4.000 metara (probojnost oko 50mm homogenog čelika pod uglom od 60 st.na daljini od 1.000m). 

Za ovaj top su razvijena 2 tipa municije u kalibru 30Č165 mm, pancirni i fugasni, a borbene platforme koje ga koriste kao osnovno naoružanje su oklopna borbena sredstva BMP-2, BMD-2, BMD-3, BTR-90 kao i helikopteri Ka-50, Ka-52, Mi-28. Topovi su osposobljeni da dejstvuju u jedinačnom i rafalnom režimu paljbe. Pored ovih topova BMPT-72 „Terminator-2" u svom naoružanju ima i jedan PKTM u kalibru 7,62mm.

U perspektivi se razmatra modifikacija topovskog naoružanja, tako što će se umesto 2 sparena topa integrisati još jači top. Radi se o topu AU220M "Bajkal" u kal. 57mm. Ovaj projekat bi nosio ime "Terminator-3", a osnovna platforma će biti šasija tenka "Armata".

Konkurencija mu ni blizu

Što se tiče raketnog naoružanja, BMPT-72 Terminator-2 u svom arsenalu ima izuzetno interesantne rakete mod. 9M120 Ataka. Radi se o raketama koje su uglavnom namenjene opremanju jurišnih borbenih helikoptera, ali i kopnenih borbenih sredstava koji su isključivo namenjeni protivoklopnoj borbi.

Ovu raketu odlikuje izuzetno visoka brzina leta, i prema tom atributu spada u najbrže rakete takvog tipa na svetu.

Reuters

Njena brzina iznosi oko 550 m/sek. Primera radi "Maljutka" leti brzinom od 120 m/sek, "Fagot" oko 183-207 m/sek., BGM-71 TOW oko 275 m/sek. AGM-114 Hellfire 440 m/sek. Ovakva brzina joj obezbeđuje da do maksimalne tačke njenog dometa dođe za svega 10 sekundi.

(VIDEO) PUTINOVI SATELITI SPAVALICE MOGU DA UNIŠTE I SAD I NATO: Rusi otkrili čemu služe i ZAŠTO GODINAMA NISU BILI AKTIVNI!

Za BMPT-72 "Terminator-2" razvijena su dva tipa ove rakete, sa kumulativnom (9M120-1) i termobaričnom bojevom glavom (9M120-1F). Maksimalna daljina na koju se raketa lansira je šest kilometar, a na toj daljini ona može da probije svaki savremeni tenk čiji je oklop ojačan dinamičkom zaštitom. 

Nosi najbrže rakete u svetu

Što se tiče raketnog naoružanja, BMPT-72 Terminator-2 u svom arsenalu ima izuzetno interesantne rakete mod. 9M120 Ataka. Radi se o raketama koje su uglavnom namenjene opremanju jurišnih borbenih helikoptera, ali i kopnenih borbenih sredstava koji su isključivo namenjeni protivoklopnoj borbi. Ovu raketu odlikuje izuzetno visoka brzina leta, i prema tom atributu spada u najbrže rakete takvog tipa na svetu.

Modifikovane verzije ove rakete, sa tandem bojevom glavom, imaju uvećan domet koji sada dostiže celih 10km a i povećana je njena probojnost koja iznosi 1000mm+, homogene čelične ploče ojačane pokrivnom strukturom DZ. One su smeštene u bočne lansere kapaciteta četiri rakete. 

Na cilj se navode pomoću specijalizovanog kompleksa za navođenje B07S1 "Ataka-T", koji radi u poluautomatskom režimu navođenja (laserski snop).

(VIDEO) PUTINOVE PODMORNICE MOGU DA ZATVORE EVROPU ZA AMERIČKE KONVOJE: Novi šok za NATO i njegove saveznike!

U svakom slučaju, izuzetno interesantna konfiguracija naoružanja koja se mora proveriti u ratnim uslovima. Idealna prilika za to je rat u Siriji, gde su u toku pripreme za napadnu operaciju protiv snaga "Islamske države" na istoku ove zemlje tj. deblokade enklave u gradu Deiz ez Zor. 

Na ovom pravcu bi ovakvo jedno sredstvo bilo idealno za neutralizaciju tačkastih ciljeva neprijatelja u otežanim pustinjskim uslovima, gde su prisutni česti vetrovi i visoke temperature. 

Sve u svemu odličan test za proveru novih kompjuterizovnih sistema za upravljanje vatrom, transmisije, motora i ostalih mahom elektronskih komponenti ugrađenih u ruski "Terminator".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Све ми се чини, у Сирији неће бити краја рата, док не стигну "Морава" и... - "Шумадија"...?!

Izbori 2024

Vesti

"Verujem u čuda, ali ne nazirem kraj agonije!" Jurić o potrazi za Dankom: Ovo je kompleksan slučaj
Društvo

"Verujem u čuda, ali ne nazirem kraj agonije!" Jurić o potrazi za Dankom: Ovo je kompleksan slučaj

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je danas da u slučaju nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora, sve okolnosti koje su dovele do ovog nestanka bude sumnju, kao i izjave bliskih ljudi devojčice koje su kontradiktorne, jer je u prvom mahu bilo teško poverovati da je devojčica od dve godina mogla da ide tako daleko da čak i policija koja je došla vrlo brzo na lice mesta nije mogla da je pronađe.

29.03.2024

10:08

TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!
Live TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!

Devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u 13.45 u selu Banjsko Polje kod Bora i još nije pronađena! Posle opsežne potrage u kojoj je učestvovalo na hiljade spasilaca uz pomoć helikoptera i dronova, pretraga terena je obustavljena, a istražuje se i mogućnost otmice. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Nebojša Perović, advokat.

29.03.2024

10:00

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija